Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Dale Jr. wint door regen ingekorte wedstrijd Phoenix. Gordon, Harvick, Busch en Truex Jr. bepalen titelstrijd

Regen was de grote spelbreker in het altijd zonnige Arizona. De voorlaatste NASCAR Sprint Cup-wedstrijd kon pas na uren vertraging gestart worden en werd vanwege regen 93 ronden voortijdig afgebroken. Dale Jr. won de ingekorte wedstrijd. Chevrolet won overigens voor de dertiende maal de merkentitel.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 PIR Race 2
Na uren vertraging ging de wedstrijd in Phoenix in het donker van start.


Dale Jr. wint door regen ingekorte wedstrijd Phoenix. Gordon, Harvick, Busch en Truex Jr. bepalen titelstrijd
Regen was de grote spelbreker voor Carl Edwards, Brad Keselowski, Kurt Busch en Joey Logano. Zij werden na 219 ronden definitief voor de finale in Homestead volgende week uitgeschakeld. Daar zal de strijd tussen Jeff Gordon, Kevin Harvick, Kyle Busch en Martin Truex Jr. beslist worden.

Een crash in de 196e ronde tussen Ricky Stenhouse Jr. en Joey Gase veroorzaakte de tweede wedstrijdneutralisatie. Juist een ronde eerder was Hendrick Motorsports-coureur Dale Earnhardt Jr. voor een routinestop naar binnen geweest en versloeg daarbij Kevin Harvick in de pitlane. En daarmee was de wedstrijd eigenlijk beslist. Nog voordat de officials de baan opnieuw vrij konden geven begon het, met alle auto's in de pitlane, wederom te regenen. Er werd definitief afgebroken.

Dale Earnhardt Jr: " We hadden wel het idee dat er weer regen in dit gebied kwam maar het was gewoon puur geluk dat de omstandigheden ons in de kaart speelden. Het team gaf mij een goede auto waarmee ik mij als derde kon kwalificeren en constant met de kopgroep kon meedoen. Van deze grillige omstandigheden konden we profiteren. Het mag dan wel een door regen ingekorte overwinning zijn maar het team is er trots op hoe de auto zich het gehele weekend gedroeg en wij hadden onszelf in deze positie gemanoeuvreerd"

2015 Dale Jr. PIR 2
Mooie overwinning voor Dale Jr. de 26e Sprint Cup-zege inmiddels.

Kevin Harvick reed maar liefst 143 ronden aan de leiding en had over zijn tweede plek nogal wat gemixte gevoelens. De neutralisatie kostte hem een mogelijke overwinning maar het stelde hem ook in staat om volgende week in Homestead zijn titel te verdedigen.

Kevin Harvick: "Een beetje zuur. De auto deed het uitstekend en we reden vele ronden aan de leiding. Ik ben trots op de beslissingen die het team aan de vooravond van de wedstrijd maakte. De neutralisatie kwam op het verkeerde moment. Dale kwam voor mij op het verkeerde moment de pits uit. Soms win je, soms verlies je onder deze omstandigheden. Maar alles draait ten slotte om het totaalplaatje."

2015 PIR Kyle Busch
Slechts weinigen waren ervan overtuigd dat Kyle Busch titelkanshebber zou worden. Maar wat een vechtersmentaliteit.


Kyle Busch eindigde als vierde en wist zich ondanks het missen van maar liefst elf wedstrijden ten gevolge van zijn Xfinity-crash op Daytona toch voor de finale in Homestead te kwalificeren.

Kyle Busch: "Toen ik terugkeerde werd er goed werk verricht en wonnen vier of vijf wedstrijden om het in "The Chase" te maken. We spelen met ons huishoudgeld, we gaan dan ook naar Homestead!"

Het team van Furniture Row dat overigens maar één auto inzet kwalificeerde zich met Martin Truex Jr, die als veertiende eindigde, eveneens voor The Chase.

Martin Truex Jr: "Het gaat ontzettend goed de laatste tijd en vooral in Texas waren wij vorige week ontzettend sterk. In Homestead gaat het misschien nog beter. Wel spannend om daar naar toe te gaan want die baan is voor mij de laatste jaren altijd ontzettend goed geweest. Ik hoop dat ik daar de kans krijg om onze eerste overwinning te behalen."

Penske-coureur Joey Logano verwerkte op waardige wijze zijn teleurstelling. Joey Logano: "Moeilijk met de regen in dit gebied. Je weet niet wanneer die komt alleen je hoopt op een nieuwe kans. Je hoopt dat er een herstart komt en dat je met z'n drieën of zoiets naar de onderste lijnen gaat. Maar die kans kregen we uiteindelijk niet. Wij hadden genoeg kansen maar we waren gewoon niet zo snel als Harvick. We beschikten over een solide auto die goed was voor een tweede plek, maar Junior had een perfecte timing voor zijn pitstop. Voor hun werkte het perfect."

2015 Pitroad PIR 2
De definitieve wedstrijdbeslissing is gevallen. Er kwam geen herstart meer.

Uitslag
1. Dale Earnhardt Chevrolet 219 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 219 ronden
3. Joey Logano Ford 219 ronden
4. Kyle Busch Toyota 219 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 219 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 219 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 219 ronden
8. Denny Hamlin Toyota 219 ronden
9. Brad Keselowski Ford 219 ronden
10. Aric Almirola Ford 219 ronden

Top 16 in punten: K. Harvick - 4,123; J. Gordon - 4,121; Kyle Busch - 4,121; M. Truex Jr. - 4,106; C. Edwards - 4,101; B. Keselowski - 4,093; Kurt Busch - 4,085; J. Logano - 4,054; D. Earnhardt Jr. - 2,306; D. Hamlin - 2,293; R. Newman - 2,286; J. Johnson - 2,280; J. Mcmurray - 2,264; P. Menard - 2,239; M. Kenseth - 2,197; C. Bowyer - 2,174. Alleen de eerste vier strijden volgende week in Homestead voor de titel.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet