Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kenseth neemt in Martinsville wraak op Logano. 93e Sprint Cup zege bezorgt Jeff Gordon ticket voor Homestead Finale

Met een 93e zege heeft Jeff Gordon zich op de korte oval van Martinsville voor de kampioenschapsfinale in Homestead gekwalificeerd. Gaat Gordon zijn afscheidstour dit jaar met een kampioenschap afsluiten? Niet Gordon's overwinning maar de wraak van Matt Kenseth op Joey Logano bracht de fans op de banken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Gordon zege
Uitzinnige vreugde in Martinsville bij Jeff Gordon en het team van Hendrick Motorsports.


Kenseth neemt wraak op Logano. 93e Sprint Cup zege bezorgt Jeff Gordon ticket voor Homestead Finale
In de NASCAR-scene is Matt Kenseth eigenlijk één van de meest beschaafde rijders maar nadat Penske-coureur Joey Logano twee weken geleden in Kansas in de "Contender Round" voor verdere progressie in "The Chase" had uitgeschakeld hing de nodige spanning tussen beiden in de lucht.

Tot aan de 454e ronde leek Logano in Martinsville op weg naar zijn vierde achtereenvolgende overwinning totdat Matt Kenseth hem met zijn kreupele Toyota vakkundig elimineerde. Ruim 20 ronden eerder had Kenseth averij opgelopen bij een incident met Brad Keselowski. Met een doelgerichte actie elimineerde Kenseth Logano's kansen aanzienlijk. Een welgemikte move op Logano's linker achterbumper betekende dit einde wedstrijd voor de Penske-coureur.

Logano werd als 37e geklasseerd en bevindt zich in de stand van "The Chase" nu in allerlaatste positie. Met nog twee races in Texas en Phoenix voor de seizoensfinale in Homestead gaat het voor de Penske-coureur erg moeilijk worden.

2015 Logano
Joey Logano reed 207 ronden op kop en zag zijn titelkansen aanmerkelijk gereduceerd worden.

Joey Logano: "Dit is totaal verschillend met wat er in Kansas gebeurde. Daar gingen we beide voor de overwinning en blokte hij mij verschillende keren af. We raceten hard tegen elkaar en toen blokte hij mij weer af en spinden. Dat is wat er toen gebeurde. Wat een laffe actie. In het bijzonder voor een rijder en zijn team die voor het kampioenschap gaan. Meer kan ik er niet over zeggen. Belachelijk om de leider eraf te rijden als je weet dat je race over is." Logano reed overigens ruim 207 ronden aan de leiding.

De NASCAR-organisatie nam direct actie door Kenseth uit de wedstrijd te halen. Mogelijk dat er later deze week nog sancties tegen de JGR-coureur aangekondigd worden. Vorige week liet Kenseth nog doorschemeren dat de officials de controle volledig de controle verloren hadden. Misschien wilde hij zijn punt bewijzen?

Matt Kenseth: "Eigenlijk wil je deze situaties niet. Om eerlijk te zijn het stinkt. Maar soms geraak je in zo'n situatie verzeild en om het respect in de garage area te behouden moet je dit wel doen. Je kunt niet over je laten lopen. Volgend seizoen wordt het al moeilijk om in "The Chase" te komen en je kunt op dezelfde manier geëlimineerd worden. Ik had liever een overwinning gevierd. Een teleurstellende dag." De fans lieten duidelijk blijken dat ze aan Kenseth's kant stonden.

2015 Gordon Race
Jeff Gordon in gevecht met de Busch Brothers.

Zowel Brad Keselowski als Kurt Busch waren het slachtoffer van een incident dat eerder aan Kenseth's sterke optreden een einde maakte. Willen zij zich voor Homestead kwalificeren dan moeten ze in Texas en Phoenix winnen. Na twee snelheidsovertredingen in de pitlane wist Denny Hamlin zich nog behoorlijk te herstellen en kwam als derde over de streep.

Eerste seizoenszege Jeff Gordon
In een twee ronden durende eindsprint versloeg Jeff Gordon Jamie McMurray met een voorsprong van 0.526 secs. en behaalde zijn 93e NASCAR Sprint Cup zege. Direct na de finish liet Gordon zijn emoties dan ook de vrije loop.

Jeff Gordon:"Yes, we gaan naar Homestead. Jongens ik ben gek op jullie. Wij zijn gewoon door blijven vechten. Dit bedoelde ik dus. Ik heb een grapje gemaakt. Ik ga volgend jaar terugkomen. Wat is dit een fantastisch gevoel. Ik ben trots op dit team. Je wilt je emoties inhouden maar kan het eigenlijk nog niet geloven dat we naar Homestead gaan."

2015 Gordon Martinsville
Jeff Gordon was uitzinnig van vreugde na zijn 93e NASCAR Sprint Cup-overwinning.

Uitslag
1. Jeff Gordon Chevrolet 500 ronden
2. Jamie McMurray Chevrolet 500 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 500 ronden
5. Kyle Busch Toyota 500 ronden
6. Martin Truex Jr. Chevrolet 500 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 500 ronden
8. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden
9. Kasey Kahne Chevrolet 500 ronden
10. Tony Stewart Chevrolet 500 ronden

Stand in "The Chase" naar de Cup
Top 16:: J. Gordon - 4,047; Kyle Busch - 4,039; M. Truex Jr. - 4,039; K. Harvick - 4,037; C. Edwards - 4,030; B. Keselowski - 4,013; Kurt Busch - 4,011; J. Logano - 4,009; D. Hamlin - 2,251; R. Newman - 2,231; D. Earnhardt Jr. - 2,221; J. Mcmurray - 2,201; M. Kenseth - 2,197; J. Johnson - 2,193; P. Menard - 2,177; C. Bowyer - 2,124.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet