Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vuurwerk blijft uit, Rosberg verzilvert pole, Verstappen finisht negende

Rosberg

Met twee Mercedessen op kop en alle druk van de ketel werd er in Mexico vuurwerk verwacht, maar dat is uitgebleven. Rosberg hield vanaf pole de hele wedstrijd de leiding, Hamilton volgde wel op een dikke seconde maar kwam nooit in de buurt om een aanval te wagen. Door een dramatische dag voor Ferrari, dat beide rijders uit de race zag crashen, mocht Bottas mee naar het podium. Ook Max Verstappen had geen spetterende middag. Hij won bij de start twee plaatsen, reed enige tijd zesde, maar viel daarna terug achter de Force India's en eindigde negende.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Druk van de ketel
Nu het kampioenschap is beslist, is de druk voor de start van de ketel. Maar de spanning is er eigenlijk alleen maar meer op geworden. Rosberg voelde zich in de laatste race onheus bejegend door zijn teamgenoot, dat zal hij vandaag niet laten gebeuren. Dan moet Rosberg echter wel goed weg komen, want het rechte stuk tot de eerste bocht is bijna een kilometer.

Rosbergs start is inderdaad goed en Hamilton duikt meteen in de slipstream van zijn teamgenoot. De wereldkampioen kijkt wel in de eerste bocht, maar er valt niets te halen. Dat valt er wel voor Kvyat, die snelt Vettel voorbij. Zijn teamgenoot probeert dat ook, maar daar gooit Vettel iets te enthousiast het gat dicht. De twee raken elkaar en Vettel loopt een lekke band op. Hierdoor sluit Bottas aan als vijfde, daarachter is Verstappen Massa voorbij gegaan en hij rijdt nu zesde.

Vroege pitstops
Het verschil tussen één of twee stops is in Mexico niet zo groot, mits men zuinig is op de zachte banden. De tweestoppers laten zich snel zien: na acht ronden komt Bottas al binnen voor harde banden. Het brengt hem in het drukke achterveld, achter Button, dus dat biedt kansen voor Verstappen om de Fin voor te blijven. Massa komt de volgende ronde ook al, het geeft Verstappen wat extra lucht. Vijf tellen achter hem rijdt Sergio Perez, die wordt op de huid gezeten door Carlos Sainz. Daarachter rijdt inmiddels de uit het achterveld gestarte Kimi Räikkönen.

Vettel spint
Sebastian Vettel heeft zich goed herpakt van zijn lekke band en hij is alweer bijna in de toptien terechtgekomen, als hij plotseling in de rondte gaat. Het overkwam Räikkönen gisteren ook al en ook toen leek het geen rijdersfout te zijn. Het werpt Vettel in ieder geval weer terug naar de vijftiende plek.

Sainz voor Perez
Carlos Sainz zat achter Sergio Perez toen hij zijn stop maakte. Perez stopt een paar ronden later en die duurt redelijk lang door een vleugelaanpassing. Het is net genoeg om Sainz voor de thuisrijder terecht te laten komen.

Räikkönen en Bottas botsen weer
Valtteri Bottas is met zijn nieuwe banden aangekomen aan de staart van Räikkönen. De twee hebben nog wat uit te vechten na hun gevecht in Rusland, toen Räikkönen Bottas van de baan ramde. Maar wederom gaat het fout en wederom valt Räikkönen als schuldige aan te wijzen. De twee gaan twee bochten samen door, maar dan geeft Räikkönen zijn landgenoot niet genoeg ruimte en stuurt hij in. Bottas' voorwiel raakt Räikkönens achterwiel en dat breekt af. De Ferrari kan niet door, Bottas wel.

Verstappen verliest
Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo maken als eerste van de koplopers de stop. Dat brengt Verstappen even derde, maar hij stopt ook en valt terug naar de achtste plek, achter de al gestopte Hülkenberg, Massa en Vettel. Rosberg heeft van de Mercedessen de eerste keus. Hamilton komt twee ronden later en blijft tweede.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet