Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Joey Logano berooft Matt Kenseth van de zege in Kansas

Een klein duwtje vijf ronden voor het einde was voor Penske-coureur Joey Logano voldoende om JGR Toyota-racer Matt Kenseth in de Hollywood Casino 400 van de zege te beroven. In de Contender Round heeft Logano nu beide wedstrijden gewonnen en heeft zich daardoor voorlopig als enige voor de Eliminator Round gekwalificeerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Start
Start in Kansas Mett Matt Kenseth en Jimmie Johnson aan kop.

Joey Logano berooft Matt Kenseth van de zege in Kansas
In Kansas behaalde Joey Logano zijn vijfde seizoensoverwinning en de dertiende in zijn carrière tot nu toe. Tevens betekende het zijn derde zege in Kansas. Die overwinning ging wel ten koste van de man die hem enkele jaren geleden bij Joe Gibbs Racing verving. Een lichte tik vijf ronden voor het einde van de wedstrijd was voldoende om Matt Kenseth van de zege te beroven. Kenseth kwam als veertiende over de streep. Logano versloeg de JGR-Toyota van Denny Hamlin met een voorsprong van 0.491 secs. Daarachter volgden Jimmie Johnson, Kasey Kahne en Kyle Busch.

In de 248e ronde nam Matt Kenseth de leiding van Jimmie Johnson over. Op de frontstretch deed de JGR-Toyota rijder er alles aan om de snellere Logano achter zich te houden. Bij het naderen van een aantal gelapte deelnemers probeerde Kenseth Logano af te blokken. Die poging mislukte en een duwtje van Logano's Ford was voldoende om Kenseth te laten spinnen. Matt wist zijn auto uit de muur te houden en kwam uiteindelijk nog als 14e over de streep. Op Charlotte vorige week werd Kenseth als 42e geklasseerd en een overwinning in Kansas had een ticket naar de Eliminator betekend. Kenseth moet volgende zondag op Talladega winnen wil hij naar de Elminator Round prolongeren. Eigenlijk een onmogelijke opgave. Op dit moment staat Kenseth als achtste geklasseerd.

2015 Logano Kenseth incident
Logano berooft de No 20 Kenseth van de overwinning en mogelijk een prolongatie naar de volgende ronde.

Matt Kenseth: "Het was gewoon duidelijk. Hij(Logano) lichtte mijn achterbanden op en daardoor ging ik in de rondte. Daar is geen discussie over mogelijk. In de short runs was hij iets lichter en ik kon niet echt bij hem vandaan lopen. Eigenlijk hadden wij hem de gehele dag onder controle en ik was ervan overtuigd dat ik voor hem zou blijven. Ik zag die gedubbelde deelnemers aankomen. Ik bleef gewoon voor hem maar hij besloot om ons te elimineren."

Winnaar Joey Logano dacht er duidelijk anders over. "Wij raceten knalhard tegen elkaar en ik hing ook bijna tweemaal in de muur. Hij racete hard dus ik racete net zo hard terug. Dit is de wijze waarop ik race. Keihard racen dan ook keihard terug racen. Zo ben ik altijd geweest en zal het ook blijven. Op dit team mag je trots zijn. Voor Talladega bevind ik mij in een goede uitgangspositie" aldus Logano
Matt Kenseth had geen plannen om het incident met Logano verder te bespreken. Matt Kenseth: "Ik ben erg teleurgesteld dat hij dit gedaan heeft ben ook altijd een supporter van hem geweest omdat ik zijn zitje overgenomen heb. Vond het ook leuk voor hem dat hij bij Penske wedstrijden begon te winnen. Zelfs vandaag heb ik hem nog gefeliciteerd omdat wij beiden voor het kampioenschap racen. Strategisch gezien denk ik niet dat het een erg intelligente move van zijn kant was. Hij zal vanavond wel goed slapen. Ik hoop dat hij ervan geniet maar dit zou ik nooit gedaan hebben. Hij moest een beslissing nemen en nam deze........"

2015 Harvick
Mooie gevechten in Kansas.

"We gingen alleen maar voor hetzelfde stukje asfalt" aldus Logano. Kenseth is ervan overtuigd dat hij het met opzet deed.Voor Dale Jr. Martin Truex Jr. en Kevin Harvick werd het evenmin een prettige dag in Kansas. Earnhardt moest in de 165e ronde voor een ongeplande stop naar binnen en eindigde met twee ronden achterstand als 21e. Martin Truex werd bestraft voor het feit dat zijn crew een band door de pitlane liet rollen terwijl Harvick voor een niet verwijderde jerrycan eveneens een sanctie opliep.Nog erger verging het misschien teambaas Chip Ganassi. Die bood via Twitter zijn excuses aan de fans aan voor het slechte resultaat van zijn rijders Kyle Larson en Jamie McMurray.......... Overigens werd de wedstrijd nog met twee ronden verlengd.

2015 Logano 1
Dertiende NASCAR Sprint Cup-overwinning voor Joey Logano.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 267 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 267 ronden
5. Kyle Busch Toyota 267 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
7. Ryan Blaney Ford 267 ronden
8. Carl Edwards Toyota 267 ronden
9. Brad Keselowski Ford 267 ronden
10. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet