Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Schandaal in Indycar? Sage gate?

Na de DTM mogelijk een tweede schandaal afgelopen weekend? Een uiterst dubieuze spin van Ganassi-Racing coureur Sage Karam staat behoorlijk ter discussie. Wel profiteerde de concurrentie ...

Tekst: Willem J. Staat
Foto: Indycar

41BK0114
Geen crashgate, maar Sagegate in Indycar?

Een spin van Ganassi-coureur Sage Karam in de 66e ronde van de Indycar-wedstrijd op de Mid Ohio Sport Car Course heeft voor nogal wat opwinding veroorzaakt.
Na een eerdere neutralisatie was Karam's teamgenoot Scott Dixon vast komen te zitten in het verkeer en reed in zevende positie. Na zijn laatste stop viel Dixon zelfs naar de 12e plek terug en kon voor een goede uitgangspositie best nog wel wat hulp gebruiken. En inderdaad, zijn jonge teamgenoot Sage Karam spinde exact in de 66e ronde, waardoor er geneutraliseerd moest worden en Dixon zijn voordeel kon behalen. Helaas pakte deze "tactische manoeuvre" wat anders uit. Want juist deze actie bevoordeelde Graham Rahal, Justin Wilson en Simon Pagenaud omdat zij net voor de neutralisatie naar binnen waren gereden. Montoya was het grootste slachtoffer en die haalde na afloop flink uit naar de Ganassi-coureur. Met nog twee races te gaan slonk zijn voorsprong tot op negen punten van Graham Rahal.
NBSCN TV-commentator en Indycar-coureur Townsend Bell trok de move van Karam direct in twijfel. "Als dit iemand bij zijn eerste kennismaking met de Indy Lights geweest was, dan had ik gezegd dat hij over de Top was. Maar dit was iemand die 70 ronden lang een feilloze wedstrijd gereden heeft!"

Karam zou van één van zijn monteurs te horen gekregen hebben dat de temperatuur van zijn versnellingsbak te hoog opliep en twee ronden later ging hij eraf. Insiders maakten nu al vergelijkingen met soortgelijke incidenten uit het verleden. In NASCAR hielp Clint Bowyer ooit een collega aan een plek in "The Chase" door moedwillig te spinnen. Maar ook huidig Indycar-teameigenaar Bryan Herta hielp Michael Andretti op Sonoma negen jaar geleden op deze wijze aan zijn allerlaatste Indycar-overwinning. Indycar maakt morgen in ieder geval bekend of er tegen Karam sancties ondernomen gaan worden.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet