Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Volledig Amerikaanse Top 3 in Iowa. Zege voor Ryan Hunter Reay

Voor het eerst sinds de Indy 500 in 2006 werd het podium door drie Amerikaanse rijders bezet. Andretti Autosport-coureur Ryan Hunter Reay versloeg op de Iowa Speedway zijn landgenoot Josef Newgarden met een voorsprong van 0.5046 seconden. Tot nu waren er in dertien wedstrijden maar liefst negen verschillende winnaars.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Winnaar RHR
Andretti Autosport staat altijd garant voor succes in Iowa.

Volledig Amerikaanse Top 3 in Iowa. Zege voor Ryan Hunter Reay
Negen jaar geleden prijkten er tijdens de Indy 500 voor het laatst drie Amerikaanse namen in de einduitslag. Sam Hornish Jr. versloeg toen Marco Andretti in een thriller op de IMS. Michael Andretti eindigde toen als derde.Voor Andretti Autosport was het de zesde achtereenvolgende overwinning in Iowa en voor Ryan Hunter Reay de derde. Ook in 2014 streden Hunter Reay en Newgarden in Iowa om de eindoverwinning. Na een herstart in de 278e ronde wist Hunter Reay zich uitstekend tegen meerdere aanvallen van Newgarden te verweren.

Ryan Hunter Reay: "De No 26 DHL Dallara Honda ging tegen het einde als op rails. Wij moesten er hard voor werken. Maar na een zwaar seizoen is dit toch prachtig."Josef Newgarden: "Het is natuurlijk bitterzoet om als tweede te eindigen. Wij beschikten dankzij het team eigenlijk gewoon over een winnende auto."

2015 Race Iowa
Start van de wedstrijd in Iowa.

Montoya levert in
Voor de leider in het kampioenschap werd het een teleurstellend optreden. Al in de 10e van de 300 ronden tellende wedstrijd maakte de Colombiaan contact met de Safer Barrier en moest opgeven. Overigens voor de eerste maal dit seizoen en de eerste keer in 18 wedstrijden sinds Iowa 2014.

Montoya: "Ik beschikte over een goede auto maar in de openingsfase was ik een beetje "loose" en deed het eigenlijk heel rustig aan. Toen brak er plotseling iets af." Ook zijn naaste rivaal Scott Dixon zat het niet erg mee. De Ganassi-coureur werd in het laatste gedeelte van de wedstrijd door mechanische problemen getergd en kwam zelfs als 18e over de finish. Daardoor kon Graham Rahal in de tussenstand van het kampioenschap twee plaatsen opschuiven en heeft nu 43 punten achterstand op Montoya die nog steeds leider in het kampioenschap blijft.

2015 Newgarden
Josef Newgarden was dichtbij de overwinning.

Sage Karam eindigde als derde. Karam: "Ik ben erg verheugd over mijn eerste podiumplek dit seizoen. Het team deed het de gehele avond uitstekend. Een prachtig gevoel en ons doel is om in de voorste regionen te racen. Ik denk toch wel dat we sinds Fontana en Milwaukee toch aardig wat momentum opgebouwd hebben."

2015 Karam
Podium voor Sage Karam.

Uitslag
1. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 300 ronden
2. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 300 ronden
3. Sage Karam Dallara Chevrolet 300 ronden
4. Graham Rahal Dallara Honda 300 ronden
5. Carlos Munoz Dallara Honda 300 ronden
6. Ed Carpenter Dallara Chevrolet 300 ronden
7. Marco Andretti Dallara Honda 300 ronden
8. Ryan Briscoe Dallara Honda 300 ronden
9. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 300 ronden
10. Will Power Dallara Chevrolet 300 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet