GP2: Vandoorne op Red-Bull-Ring naar vierde opeenvolgende zege in hoofdrace, De Jong P21

In 2015 heeft nog geen andere coureur de GP2-hoofdrace gewonnen en op de Red-Bull-Ring deed hij het weer: Stoffel Vandoorne moest er wel voor strijden met Sergey Sirotkin (op de baan) en Alex Lynn (tegen de klok), maar hij won uiteindelijk met 11 seconden voorsprong op de Rus en zo'n 15 op de Brit. Nobuharu Matsushita en Artem Markelov reden in hun kielzog naar het beste GP2-resultaat uit hun carrière. Daniël de Jong overleefde een aanvaring met Binder en een spin in de zesde ronde om als 21e te finishen.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series
De start verliep niet voor iedereen helemaal naar wens. Richie Stanaway bleef stilstaan op de grid, Pierre Gasly verloor een stuk van zijn voorvleugel, terwijl Matsushita vanaf de eerste rij een goed gestarte Sirotkin voorbij moest laten. Nick Yelloly maakte ook een geweldige start vanaf de vierde rij en pakte daarna ook nog de vierde plaats van Raffaele Marciello af.

In de tweede ronde was het even VSC-tijd om het stuk voorvleugel van Gasly van het rechte stuk te verwijderen, maar daarna mocht iedereen echt los. Marciello zat daarbij te slapen en verloor drie plaatsen. In opmars daarentegen was Alexander Rossi, de man op de tweede plaats in het kampioenschap. De Amerikaan was vanaf een tegenvallende 12e plaats gestapt, maar lag na de VSC al zevende. Daarna passeerde hij ook nog Haryanto en Gasly.

Aan kop was Vandoorne de allereerste die naar binnen kwam voor verse banden, samen met Yelloly en Pic. De pitstop van de leider liep niet helemaal naar wens, maar dat zou slechts tijdelijke gevolgen hebben. Sirotkin, Matsushita en Rossi volgden een ronde later, waarbij de Rus maar nét de Japanner voorbleef. Vanwege de trage pitstop van Vandoorne kwamen beiden vóór de Belg terug op de baan, maar binnen een halve ronde waren de rollen alweer omgekeerd – al moest Vandoorne twee keer afrekenen met Sirotkin voordat hij afstand kon nemen.

Nu brak de fase aan van twee races in een race. Vooraan reed Gasly, met achter zich aan Haryanto, Lynn, Markelov, Marciello, Evans en King. Zij reden op de 'primes' en zouden pas na driekwart van de race stoppen. Vanaf de 12e plaats reden de mannen rond die op de 'options' waren begonnen: Vandoorne liep uit op Sirotkin, met daarachter Matsushita en Rossi, die nu ook Yelloly had ingehaald.

Vandoorne leek in deze periode in een zetel te zitten omdat Gasly zijn teamgenoot Lynn onnodig ophield. De Brit beklaagde zich bij zijn DAMS-team over het gedrag van de Fransman, maar zijn team gaf geen kik. Pas drie ronden later wist Lynn Gasly in te halen, waarna ook Markelov meteen volgde, in verreweg de beste race die de jonge temperamentvolle Rus tot nu toe wist te produceren.

Nu was het Lynn die met een serie snelste ronden Vandoorne onder druk zette. Die kwam nog verder in de problemen doordat hij op het laatste groepje 'doorrijders' stuitte: Trummer en De Jong voerden bovendien hun eigen duel uit. De twee zouden als laatste eindigen, maar op dat moment waren ze natuurlijk geen achterblijvers. Bijna drukte De Jong Vandoorne dus van de baan af toen hij Trummer wilde passeren.

Toen Vandoorne de Zwitsers-Nederlandse horde had overleefd, werd het voor zijn achtervolgers nóg spectaculairder: Sirotkin, Matsushita en Rossi gingen samen met De Jong en Trummer soms met drie auto's naast elkaar op de bocht af – of zelfs de bocht door! Hulde voor de heren dat dat millimeterwerk zonder enige schade afliep.

Vandoorne had nu 24,5 seconden achterstand op Lynn en wist daar met nog een paar snelste ronden nog iets minder van te maken: ruim genoeg om de Brit voor te blijven. Ook het gat van zo'n 9 seconden dat hij op Sirotkin had geslagen, was zeer geruststellend. Lynn moest intussen hopen dat hij genoeg voorsprong had opgebouwd op Sirotkin en Matsushita. Het bleek van niet: de Brit viel achter het tweetal terug. Rossi won daarentegen een plek op Matsushita.

De daardoor ontstane topvijf van Vandoorne, Sirotkin, Rossi, Matsushita en Lynn zou de race echter niet in die volgorde uitrijden. Rossi had het beste van zijn banden gevraagd en viel terug achter Matsushita, Lynn én Markelov, terwijl Lynn ook nog Matsushita passeerde. Zo kwam Vandoorne met ruim 11 seconden voorsprong op Sirotkin over de streep. Daarna volgden Lynn, Matsushita, Markelov en Rossi. Haryanto, Yelloly, Pic en Evans completeerden de toptien.

Stoffel Vandoorne won zo zijn vierde GP2-hoofdrace op rij. Niemand in de GP2 kan momenteel tippen aan de Belg – en de rest van het seizoen waarschijnlijk ook niet. Van enige consistente rivaliteit van bijvoorbeeld Marciello of Gasly is geen sprake. In zijn kielzog finishen steeds andere coureurs. Zullen we de titel nu alvast maar aan de McLaren-junior geven?

Daniël de Jong finishte als 21e. Hij startte als 18e, maar reed kort na de start tegen de achterkant van René Binder op, die langzaam uit de tweede bocht kwam. In de zesde ronde ging de Nederlander in de rondte. Daardoor lag hij dik laatste, maar hij wist nog wel het gat op Simon Trummer dicht te rijden en de Zwitser uiteindelijk te passeren.
GP2, Red-Bull-Ring, race 1, 20 juni 2015
1. Stoffel Vandoorne - ART - 40 ronden
2. Sergey Sirotkin – Rapax - 11"7
3. Alex Lynn – DAMS - 15"3
4. Nobuharu Matsushita – ART - 15"8
5. Artem Markelov – Russian Time - 19"4
6. Alexander Rossi – Racing Engineering - 21"1
7. Rio Haryanto – Campos - 22"5
8. Nick Yelloly – Hilmer - 26"8
9. Arthur Pic – Campos - 35"0
10. Mitch Evans - Russian Time - 38"6
11. Robert Visoiu – Rapax - 42"0
12. Jordan King - Racing Engineering - 42"5
13. Pierre Gasly - DAMS - 44"9
14. Julian Leal - Carlin - 49"6
15. Raffaele Marciello - Trident - 50"3
16. André Negrão - Arden - 50"7
17. René Binder - Trident - 54"6
18. Marco Sörensen - Carlin - 55"9
19. Marlon Stockinger - Status - 59"2
20. Norman Nato - Arden - 59"5
21. Daniël de Jong – MP - 1'02"6
22. Simon Trummer - Hilmer - 1'15"2
23. Richie Stanaway - Status - 1 ronde
Snelste ronde: Alex Lynn, 1'15"757
Uitgevallen
Nathanael Berthon