Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Groeten uit Téloché

150613 Teloche Sahara
Unieke combinatie: Porschge 911 Turbo's en een Citroën 2CV Sahara in de werkplaats van Téloché

Wat La Chartre-sur-le-Loir is voor veel Britse racefans, is Téloché voor Porsche-fans. Vanaf de eerste deelname van het Duitse merk totdat de permanente pits in Le Mans gebouwd weden aan het begin van de jaren tachtig was de plaatselijke garage van Georges Despres, bijgenaamd 'Jojo', in het dorpje Téloché, net achter Mulsanne, het vaste onderkomen van Porsche tijdens de race. Ook nadat Georges Provost eind jaren zestig de garage overnam, bleef de relatie met Porsche gehandhaafd. De garage is er nog steeds, en was op vrijdag het decor van een leuke historische bijeenkomst.

Tekst: René de Boer (vanuit Téloché, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions, archief Porsche AG

Wie van Porsche precies hoe en wanneer de dorpsgarage in Téloché gevonden heeft, is niet officieel bekend, maar feit is dat de basis voor heel wat Porsche-successen in de kleine universele garage werd gelegd. Er bestaan prachtige foto's van vroege 356's, en later de 906'en, 908's en 917's, in de tijdelijk vrijgemaakte werkplaats, soms met nog wat klantenauto's ertussen, zoals de bijzondere Citroën 2CV Sahara 4x4 op de achtergrond bij de Porsche 911 Turbo's, of een 2CV-bestelwagen, waarschijnlijk van de lokale bakker of slager, tussen een 911 en een racetransporter op het binnenterrein.

150613 Teloche buiten zw

De meeste Porsche-teamleden waren in Téloché ondergebracht bij privépersonen, want van enige hotelaccommodatie was geen sprake. Gegeten werd er 's nachts na de trainingen of 's morgens voor het ontbijt in het plaatselijke 'Café des Sports' van madame Peschard. "Het werd op een bepaald moment zelfs traditie dat ik ieder jaar in Téloché naar de kapper ging", vertelde Porsche-technicus Norbert Singer ooit.

IMG 9090
De garage in Téloché anno 2015

De garage in Téloché bestaat nog steeds, maar als je het niet zou weten, dan ontdek je niet meteen hoeveel racehistorie er aan deze locatie verbonden is. Dit jaar echter nam de plaatselijke stichting 'Télochévenements' het initiatief om iets met die historie te doen. Zoals in vroeger tijden werd de werkplaats leeggeruimd, er werd een Porsche neergezet en er werd een kleine expositie ingericht met modelauto's en historische foto's. Auteur Michel Bonté, gespecialiseerd in de historie van Le Mans en schrijver van een tiental boeken over de geschiedenis van de race, was aanwezig en op het parkeerterrein achter de garage werd een apart gedeelte afgezet voor Porsches. Het is de bedoeling om van het Porsche-evenement een jaarlijkse afspraak te maken. De eerste editie, met een behoorlijke opkomst, mag in ieder geval als geslaagd worden beschouwd.

IMG 9058
Er stond ook weer een Porsche in de werkplaats

IMG 9063
IMG 9087
Gererserveed deel van de parkeerplaats voor Porsche-rijders

IMG 9072
De winnende 917 van Gijs van Lennep en Dr. Helmut Marko in Téloché

IMG 9079 917's in de werkplaats

IMG 9083
Tot in de vroege jaren tachtig stonden de Porsches in Téloché
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet