Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Zege voor Scott Dixon in Texas. 99e Indycar-overwinning voor Ganassi Racing

Scott Dixon behaalde op de Texas Motor Speedway een vrij gemakkelijk uitziende overwinning. De Nieuw Zeelander vond het zelf eigenlijk niet zo'n gemakkelijke zege. Voor het team van Chip Ganassi werd het een mooie dubbelzege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Dixon
Mooie zege voor Scott Dixon op de Texas Motor Speedway.

Dubbeloverwinning voor Ganassi in Texas
Ganassi-coureur Scott Dixon behaalde op de Texas Motor Speedway zijn 37e Indycar-overwinning en de tweede dit seizoen. Voor het team van Chip Ganassi betekende het overigens de 99e Indycar zege. Tevens betekende het een fraaie dubbeloverwinning voor Chip Ganassi want teamgenoot Tony Kanaan eindigde op 7.800 secs. achterstand als tweede. Op dit moment is Scott Dixon de coureur met het langste dienstverband bij Chip Ganassi.

Scott Dixon: "Het is nooit gemakkelijk. Bij de voorlaatste stint probeerden wij nog veranderingen aan de auto aan te brengen. Het begon eigenlijk niet goed omdat we met onderstuur begonnen. Maar toen we de juiste balans hadden gevonden ging de auto als op rails. Vooral in het verkeer was de auto erg goed en werd ik sneller. Toen ik wist dat dit goed zag kon ik tot het einde met Kanaan vechten. Het is fantastisch racen en alle lof aan Firestone. Die gaven ons een band die safe en duurzaam was."In de 248 ronden tellende wedstrijd reed Dixon maar liefst 97 ronden aan de leiding. Ook zorgde hij met een gemiddelde van 191.940 mph. voor een nieuw baanrecord. Zeker omdat er maar één neutralisatie vanwege ''debris" was.

Op 7 juni 2008 won Dixon eveneens op de Texas Motor Speedway en was dat jaar op weg naar zijn tweede Indycar kampioenschap. Op dit moment staat de Nieuw Zeelander met 43 punten achterstand als derde in het kampioenschap genoteerd.

2015 Dixon pitstop
Perfect teamwork bij Ganassi bezorgde Dixon zijn 37e Indycar-zege.

121e podiumklassering voor Tony Kanaan
In totaal wisselde de leiding tussen 14 coureurs maar liefst negenmaal. Dixon's teamgenoot Tony Kanaan reed maar liefst 57 ronden op kop. Tony Kanaan: "Een mooie 1-2 voor het team. Het was een mooie wedstrijd." Op 12 juni 2004 won Kanaan eveneens op de Texas Motor Speedway en behaalde in oktober van dat jaar zijn enige Indycar-titel.

Tony Kanaan: "Een mooie wedstrijd maar hier op Texas is het altijd zwaar. Als je onze set-ups en die van Penske zag dan wist je dat iemand het niet goed deed. Wij kozen voor meer downforce en dit werkte onze kant uit. Mooi close racen en naar mijn mening toch veel genieten. Je wilt altijd winnen maar voor Scott vind ik het leuk. Hij reed een goede wedstrijd. Een tweede plek betekent wel geen overwinning maar deze punten neem ik mooi mee naar huis!"

De Penske-coureurs Helio Castroneves en Juan Pablo Montoya eindigden resp. als derde en vierde. In de titelstrijd wist Montoya zijn voorsprong met 35 punten uit te breiden. Marco Andretti, die als elfde vertrok eindigde als vijfde. Voor hem betekende het zijn derde achtereenvolgende Top 5 resultaat. Polesitter Will Power reed zeven ronden op kop maar viel uiteindelijk naar de dertiende plek terug.

Overigens gaf de geblesseerde James Hinchcliffe via een groot videoscherm het overbekende commando van "Gentlemen Start Your Engines

2015 Hinchcliffe
James Hinchcliffe gaf het startcommando via een groot videoscherm.

Juan Pablo Montoya: " Wij beschikten over een snelle auto maar maakten een fout met de voorvleugel. Ik vroeg om minder vleugel maar het team maakte een fout. Toen werd de auto loose en liet ik maar een paar mensen voorbij. Ook begon het op de rechterachterband zijn invloed uit te oefenen. Toen ik weer naar binnenkwam had ik een halve ronde verloren. Je zag hoe goed ik op het einde was en hoe ik aan Helio voorbij ging. Als ik op deze wijze de gehele wedstrijd gereden had, had ik zeker gewonnen."

Helio Castroneves: "Mentaal en Fysiek een erg zware wedstrijd. Met de temperaturen op het einde werd mijn auto wel erg nerveus. Wij kozen voor de optie medium downforce. Ook wisten wij dat de Ganassi-auto's over meer downforce beschikten. Voor de punten in het kampioenschap een mooie dag. Er waren nogal wat momentjes waarbij ik even mijn ogen heb dichtgedaan. Maar met coureurs die je kunt vertrouwen is dit uitdagend en echt genieten. Maar met idioten die geen idee hebben van wordt het gevaarlijk. Ik voelde mij vanavond veiliger dan op een 12e/13e plek in Indianapolis. Je weet dat iedereen hier nog een inch ruimte geeft. Er is weinig speelruimte maar ze doen het wel. Erg blij dat we in staat waren om in de Top 5 te eindigen.

2015 Power polesitter leads
Slecht resultaat voor polesitter Power die hier nog op kop rijdt.

Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Chevrolet 248 ronden
2. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 248 ronden
3. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 248 ronden
4. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 248 ronden
5. Marco Andretti Dallara Honda 248 ronden
6. Carlos Munoz Dallara Honda 247 ronden
7. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 247 ronden
8. Ryan Briscoe Dallara Chevrolet 247 ronden
9. James Jakes Dallara Honda 247 ronden
10. Gabby Chaves Dallara Honda 247 ronden

16C 5323
De cowboys zijn in het moderne Texas omgewisseld voor cowgirls.....

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet