Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Bourdais wint R2 Belle Isle. Verliezer Montoya toch tevreden

De Fransman Sebastien Bourdais heeft in Detroit op het stratencircuit van Belle Isle de tweede wedstrijd van de Indycar double header op zijn naam geschreven. Vanwege diverse crash schades moest de wedstrijd vijf ronden voor het einde kortstondig onderbroken worden. In de afgelopen acht wedstrijden telde Indycar maar liefst zevende verschillende winnaars.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Start

Het weer zat dit weekend niet mee in Detroit. Power en Montoya nemen bij de start de leiding.

Bourdais wint R2 Belle Isle. Verliezer Montoya toch tevreden
Onder wisselvallige weersomstandigheden lag de baan van Belle Isle na een crash tussen de Penske-teamgenoten Will Power en Helio Castroneves kort voor het einde bezaaid met Kevlar onderdelen. De wedstrijdleiding had geen andere keuze dan de wedstrijd kortstondig te onderbreken en de limiet van twee uur te hanteren. Indy 500 winnaar Juan Pablo Montoya eindigde als tiende nadat hij in de allerlaatste ronde zonder brandstof kwam te staan.

De Colombiaan had de wedstrijd 35 ronden lang gedomineerd. Montoya: "Wij beschikten vandaag over een goede auto. Het zag er naar uit dat het voor het team een mooie dag ging worden. Ik kom mijn voorsprong in de puntenstand op Will Power behouden. Zo slecht was het nu ook weer niet." Het komt overigens zelden voor dat een Indy 500 winnaar de daaropvolgende wedstrijd wint. Dit statistische feit werd dit jaar niet verbeterd. Montoya was in 2000 tevens de laatste coureur die dit presteerde.

2015 Winnaar Bourdais
Intellectueel gereden wedstrijd van Sebastien Bourdais en KVSH Racing.

Voor Montoya was het goed dat zijn Penske-teamgenoten Will Power en Helio Castroneves tegen elkaar aanreden. De wedstrijdleiding had geen andere optie dan kortstondig met een rode vlag te onderbreken. Dit kwam welgelegen voor Sebastien Bourdais. Hij had waarschijnlijk niet voldoende brandstof in de tank om de resterende rondes te voltooien maar wel de overgebleven 2.5. wedstrijdminuten. Dit gold overigens voor velen.

Sebastien Bourdais: "Zenuwslopend omdat we na de laatste stop besloten om op de baan te blijven. Het was alles of niets. Ik hoopte alleen maar op hetzelfde scenario als in NOLA Park. Vandaag namen we de juiste beslissing. Het team werkte erg hard, wij beschikten over snelheid, haalden veel auto's in en aan het einde hadden we het gewoon voor elkaar!"

2015 Rahal
Scott Dixon eindigde na een aanrijding met teamgenoot Charlie Kimball in de bandenstapels.

Nadat de kwalificaties vanwege de slechte weersomstandigheden kwamen te vervallen startte Bourdais vanaf een negende startplek die gebaseerd was op de kampioenschapsstand van het team. Bourdais versloeg een aanstormende Takuma Sato met een voorsprong van 1.7644 seconden. Voor Sato betekende dit zijn eerste Indycar-podium sinds Sao Paulo 2013. De Japanner was vanaf een vijftiende startplek vertrokken. Takuma Sato: "Het was een lange maar fantastische wedstrijd. Onder deze condities was het moeilijk inhalen maar ook het team verrichtte fantastisch werk. Vooral die laatste herstarts waren erg spannend. Voor de overwinning kwamen we iets te kort. Maar voor A.J. Foyt Racing was het een fantastische dag!"

Achter Sato volgden Graham Rahal en Tristan Vautier. Voor Rahal betekende het zijn derde podium in de laatste vijf wedstrijden terwijl Vautier Dale Coyne Racing haar beste finishresultaat dit seizoen bezorgde. Ook Conor Daly deed van zich spreken. De Amerikaan, die bij Schmidt Peterson Motorsports James Hinchcliffe vervangt, deed het uitstekend. Hij reed zelfs twaalf ronden aan de leiding maar werd uiteindelijk als zesde geklasseerd.

2015 Conor Daly
Sterk optreden van Conor Daly op Belle Isle.


Uitslag
1. (9) Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 68 ronden
2. (15) Takuma Sato Dallara Honda 68 ronden
3. (5) Graham Rahal Dallara Honda, 68 ronden
4. (23) Tristan Vautier Dallara Honda, 68 ronden
5. (7) Marco Andretti, Dallara Honda 68 ronden
6. (10) Conor Daly Dallara Honda, 68 ronden
7. (19) Jack Hawksworth Dallara Honda, 68 ronden
8. (14) Ryan Hunter-Reay Dallara Honda 68 ronden
9. (18) Gabby Chaves Dallara Honda 68 ronden
10. (1) Juan Pablo Montoya Dallara Honda 68 ronden

2015 Winnaar Bourdais 2
Eindelijk weer eens in Winner Circle. KVSH Racing en Sebastien Bourdais.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet