Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Eng domineert op Lausitz, Van Lagen zorgt voor spektakel

150531 PCCD Lausitz R1 Eng
Philipp Eng was op de Lausitzring oppermachtig

Met twee pole-positions en twee overwinningen was de Oostenrijker Philipp Eng oppermachtig in het derde raceweekeinde van de Duitse Porsche Carrera Cup op de Lausitzring. In beide wedstrijden leidde de rijder van het Project 1-team van start tot finish en vergrootte daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het rijderskampioenschap. Jaap van Lagen startte bij het Lechner-team als gastrijder ter vervanging van Porsche-fabrieksjunior Sven Müller, die vanwege de testdag in Le Mans is. Onze landgenoot vocht een aantal spectaculaire duels uit en eindigde in de beide races respectievelijk als zevende en negende. Wolf Nathan werd in beide wedstrijden derde in het klassement voor 'gentlemen drivers'.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG/Jürgen Tap

Pole-sitter Philipp Eng komt het beste weg en slaat voor de eerste bocht al een flink gat naar Ammermüller en Nicki Thiim, die de derde plek overneemt van Robert Renauer. Daarachter rijdt Jaap van Lagen op de vijfde plaats. Na de eerste ronde heeft Eng al een marge van 1,5 seconden op Ammermüller. Engelhart, twee maal winnaar op Hockenheim, is teruggevallen naar een teleurstellende 13e plaats. Het groepje Ammermüller, Thiim en Renauer zit dicht bij elkaar, Van Lagen kan het tempo niet helemaal bijhouden en rijdt als vijfde met Riberas, Schmidt, Halder, Cammish en Zöchling op de plaatsen zes tot en met tien vrij dicht achter zich. Wolf Nathan is 22e.

Konrad-teamgenoten Zöchling en Cammish maken elkaar het leven zwaar in de strijd om de negende plaats en in de zesde ronde gaat Zöchling er voorbij. Vooraan gebeurt er niet al teveel. In Ade achtste ronde raakte Jaap van Lagen bij het opkomen van het rechte stuk licht de muur en verliest twee plekken aan Riberas en Schmidt – hoewel het ook zou kunnen dat hij zijn teamgenoten weinig in de weg wilde leggen.... Zöchling zet ondertussen zijn opmars voort en neemt de achtste plaats over van Mike Halder. In de tiende ronde komen Cammish en Barker met elkaar in botsing. Aan kop van het veld komt Ammermüller dichterbij de leidende Philipp Eng, wiens auto in de loop van de race iets aan snelheid lijkt te verliezen. In de elfde ronde verliest Eng 0,7 seconden op de Duitser. In de 15e ronde rijden Ammermüller en Thiim direct achter Eng, alledrie lijken ze kans te maken op de overwinning. In de 16e ronde wisselen Riberas en Renauer van positie, de Spanjaard is daarmee vierde. De laatste ronde levert geen wijzigingen meer op en zo wint Eng voor Ammermüller en Thiim, Riberas, Renauer, Schmidt, Van Lagen, Zöchling, De Philippi en Halder.

150531 PCCD Lausitz R1 lagen
Spannende strijd in het veld met Jaap van Lagen (92) er middenin

Uitslag:
1. Philipp Eng (Oos), 18 r. in 25:57,234
2. Michael Ammermüller (Dui), op 0,505
3. Nicki Thiim (Den), op 0,679
4. Alex Riberas (Spa), op 4,062
5. Robert Renauer (Dui), op 5,231
6. Jeffrey Schmidt (Zwi), op 5,632
7. Jaap van Lagen (Ned), op 7,484
8. Christopher Zöchling (Oos), op 7,770
22. Wolf Nathan (Ned), op 49,038 (3e B-klassement)

In race 2 komt Renauer vanaf de tweede plaats heel goed weg, maar Eng leidt vanaf pole het veld toch naar de eerste bocht. Daarachter Renauer, Ammermüller en Schmidt. In de eerste ronde gaat Eng in het infield een beetje te wijd en rijdt door het zand. Engelhart is vijfde, daarachter Van Lagen en Riberas. Wolf Nathan is 21e maar verliest in de derde ronde een plek aan Massot. In de zevende ronde haalt Nicki Thiim bij het aanremmen van de eerste bocht Ben Barker in en neemt daarmee de zevende plaats over. Barker verliest van schrik nog een plek aan Riberas. In ronde negen passeert Thiim zonder al teveel plichtplegingen Van Lagen en is daarmee zesde. Van Lagen verliest later nog een plek aan Alex Riberas. In ronde 14 crasht Cairoli en verdeelt mooi alle vloeistof uit de radiateur van zijn Porsche op het asfalt. Daarop gaat ook Goddard in de rondte en strandt in de grindbak.

Vooraan rijdt nog steeds Eng voor Renauer, Ammermüller, Schmidt, Engelhart, Thiim, Riberas, Van Lagen, Zöchling en Barker. Riberas haalt in de 15e ronde Thiim in en neemt zo de zesde plaats over. Zöchling is de volgende die Jaap van Lagen onder druk zet en in ronde 18 passeert de Duitser onze landgenoot na een spannende strijd, waarbij Zöchling, Barker en Van Lagen met z'n drieën naast elkaar over het rechte stuk rijden. Van Lagen neemt als gastrijder geen onnodige risico's en valt terug naar de tiende plaats. Later passeert Van Lagen toch weer Zöchling en zo blijft dan de volgorde tot aan de finish: Eng wint voor de tweede maal dit weekeinde, voor Renauer, Ammermüller, Schmidt, Engelhart, Riberas, Thiim, Barker, Van Lagen en Zöchling. Nathan wordt 19e en derde in het B-klassement.

150531 PCCD Lausitz StartR2 Start race 2 met opnieuw Eng aan de leiding

Uitslag:
1. Philipp Eng (Oos), 24 r. in 34:37.682
2. Robert Renauer (Dui), op 0,592
3. Michael Ammermüller (Dui), op 1,267
4. Jeffrey Schmidt (Zwi), op 4,632
5. Christian Engelhart (Dui), op 5,151
6. Alex Riberas (Spa), op 5,361
7. Nicki Thiim (Den), op 6,279
8. Ben Barker (GBr), op 10,341
9. Jaap van Lagen (Ned), op 11,714
19. Wolf Nathan (Ned), op 1:11,236 (3e B-klassement)

Stand na 5 van 17 races:
1. Eng, 80 punten
2. Schmidt, 66
3. Riberas, 62
4. Engelhart, 57
5. Ammermüller, 57

B-klassement:
1. Nathan, 86 punten
2. Ineichen, 80
3. Bohn, 54
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet