Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Onweer bezorgt Carlos Munoz allereerste Indycar-overwinning op Belle Isle

Voor de 23-jarige Carlos Munoz konden de bliksemstralen aan de hemel niet op een beter moment komen. Na 47 van de oorspronkelijk geplande 70 ronden besloot de organisatie de wedstrijd stil te leggen. Na enige tijd werd het duidelijk dat er geen herstart meer zou komen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Winnaar Munoz
Carlos Munoz op weg naar zijn allereerste Indycar-overwinning. Na Roberto Guerrero en Montoya de derde Colombiaan die in Indycar wint.

Onweer bezorgt Carlos Munoz allereerste Indycar-overwinning op Belle Isle
Voor de tweede maal dit seizoen in Indycar een winnaar die in de negentiger jaren geboren werd. Eerder behaalde dit seizoen behaald Josef Newgarden zijn allereerste Indycar-overwinning in St. Petersburg. En na de Indy 500 wint er voor de tweede maal een Colombiaan in Indycar. Voor de eerste wedstrijd op Belle Isle had Munoz zich als 20e gekwalificeerd maar toen teamgenoot Marco Andretti in de 40e ronden voor regenbanden en brandstof naar binnenging greep hij de leiding. In de twee daaropvolgende ronden wist de Colombiaan een voorsprong van meer dan 26 seconden op zijn teamgenoot op te bouwen. Vervolgens moest hij daarna ook voor regenbanden naar binnen.

Carlos Munoz: "Ik had eigenlijk de wedstrijd over de volledige afstand willen winnen. Racen is racen. Het weer zorgde ervoor. Met een dubbeloverwinning heeft het team een uitstekende keuze gemaakt. Qua resultaat en qua strategie is dit 1-2 resultaat gewoon fantastisch voor het team. Ik had voldoende brandstof aan boord om het nog wel eventjes uit te houden. Eigenlijk had ik alle ronden willen voltooien maar toch ben ik er wel blij mee" Marco Andretti reed niet minder dan 23 ronden aan de leiding en behaalde zijn beste Top 3 resultaat sinds mei vorig jaar toen hij tijdens de Indy 500 in mei als derde eindigde.

2015 Munoz Munoz toont vol trots zijn eerste Inydcar-beker.

Marco Andretti: "De wedstrijdstrategie begon al vroeg te werken. Ik lag achtste en had een aantal mensen voor mij maar ook achter mij. En zo lang ik de auto uit de muur wist te houden was het voor mij een "No-Brainer" Aan het einde wilde ik in het geheel niet naar binnen komen maar ik wist dat we brandstof nodig hadden. En degene die niet naar binnen zou gaan zou mij verslaan. Op het einde wilde ik eigenlijk gewoon niet naar binnen maar ik moest brandstof tanken en ik wist ook dat diegene die niet naar binnen zou gaan mij zou verslaan. Voor Andretti-Autosport was het een goed 1-2 resultaat." Voor Honda betekende dit de tweede overwinning dit seizoen alsmede de eerste dubbeloverwinning.

Teameigenaar Michael Andretti: "In wedstrijden zoals dit kan er van alles gebeuren. Maar ik had er alle vertrouwen in dat mijn rijders erin zouden slagen om hun taak te volbrengen."

Start Belle Isle
Bij de start lag Team Penske nog voor....

Podiumklassering voor Pagenaud
De Fransman Simon Pagenaud pakte op Belle Isle tevens zijn allereerste podiumklassering voor Team Penske. Pagenaud: "Een teamprestatie met een goede strategie. Wij wisten eigenlijk niet wanneer het echt zou gaan beginnen te gaan regenen. Op de baan regende het nog niet en wij konden eigenlijk alleen maar naar de radar kijken. Daardoor hadden wij ook wat wisseling van communicatie. Ik bleef wat langer op de baan en kon daardoor met een derde plek mijn eerste podium voor Team Penske pakken. Ik ben echt helemaal in de wolken!" Will Power eindigde als vierde en Scott Dixon als vijfde. In de tussenstand van het kampioen bedraagt het verschil tussen Will Power en zijn Penske-teamgenoot Juan Pablo Montoya slechts 10 punten.

Will Power: "De regen gooit duidelijk je strategie overhoop. Als één van de koplopers wilde ik mijn positie niet direct opgeven. Zeker toen op Primary Firestones de baan begon op te drogen. Ik viel wat naar achter terug maar de regen zorgde er uiteindelijk toch voor dat ik een Top 5 resultaat kon behalen.

Scott Dixon: "Had gehoopt dat het weer de wedstrijd niet zou beïnvloeden. Wij gingen voor regenbanden en het begon juist te regenen en te onweren. En toen moest de wedstrijd stilgelegd worden."

Helio Castroneves: "Zoveel regen als vandaag wil je nooit zien. Het Penske-team had alles onder controle. Maar het weer heeft zijn eigen mening en daar kun je niets tegen doen. Ons doel is om terug te komen en in de tweede wedstrijd een beker te halen."

Race Stopped Belle Isle
Commentaar overbodig........

Uitslag
1.  (20) Carlos Munoz Dallara Honda 47 ronden
2. (9) Marco Andretti Dallara Honda 47 ronden
3. (5) Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 47 ronden
4. (1) Will Power Dallara Chevrolet 47 ronden
5. (7) Scott Dixon Dallara Chevrolet 47 ronden
6. (2) Helio Castroneves Dallara Chevrolet 47 ronden
7. (14) Jack Hawksworth Dallara Honda 47 ronden
8. (18) Josef Newgarden Dallara Honda 47 ronden
9. (19) Luca Filippi Dallara Chevrolet 47 ronden
10. (3) Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 46 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet