Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Jaap van Lagen wint Porsche Supercup in Monaco

Jaap van Lagen wint Porsche Supercup in Monaco 1

Jaap van Lagen verraste vrijdag al door in de straten van Monaco de pole position voor zich op te eisen. Vandaag klaarde de 38-jarige coureur uit Ede de klus in het Prinsdom met een van start-tot-finish zege in de Mobil 1 Porsche Supercup. "Dit is de mooiste zege uit mijn carrière. Als je één race in je leven wilt winnen, dan is het deze in Monaco", jubelde de professional net na de champagnerijke podiumceremonie.

Tekst en foto's: PR

Aanvankelijk zou Jaap van Lagen de Formule 1 Grand Prix van Monaco thuis vanaf de bank volgen met vriendin en dochter. Totdat Alex Fach, teameigenaar van Fach Auto Tech, op maandag belde met het aanbod om te komen racen tijdens de wereldberoemde wedstrijd. "Een geweldige kans, want Fach Auto Tech is een absoluut topteam. Ze wonnen vorig jaar het rijderskampioenschap in de Porsche Supercup."

Jaap van Lagen wint Porsche Supercup in Monaco 2

Jaap van Lagen, erkend Porsche specialist, greep direct zijn kans. Na een tweede tijd in de vrije training, zette de Nederlander de rood-witte Porsche 911 GT3 Cup op pole position. "Na de vrije training vertelde het team dat ze de auto nog iets konden verbeteren. Tijdens de kwalificatie had ik inderdaad een perfecte auto. Op het eerste setje banden kwam ik tot een tweede tijd. Het team was daarmee dik tevreden, maar ik vond zelf dat mijn rondje niet goed genoeg was."

Op het randje
Op het tweede setje slicks vloog Jaap naar de pole position na een rit op het randje. "Ter hoogte van het casino vloog ik bijna in de vangrail. Het scheelde misschien 2 centimeter. Het rondje erna pakte ik de pole. Dit hoort bij het racen op Monaco. De baan is zo smal en karakteristiek dat inhalen heel moeilijk is. Als je wilt winnen in de straten van Monaco moet je starten van de eerste plek."

In de race van 16 ronden in het voorprogramma van de F1 bekroonde Jaap van Lagen een perfect gelopen weekeinde met een foutloos optreden. Na het doven van de startlichten lanceerde Jaap zijn 460 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup zonder wielspin en dook als leider de eerste bocht in. "Alex Fach had opnieuw een perfecte auto voor me klaargezet. Het was een probleemloze race." Spannend moment was de rollende herstart in de elfde ronde na een safety car interventie, maar de Gelderse coureur bleef opnieuw uit bereik van de concurrentie.

Jaap van Lagen wint Porsche Supercup in Monaco 3

Mooiste ter wereld
Na 16 ronden bezorgde Jaap van Lagen het Team Fach Auto Tech de overwinning in Monaco en klonk op zondagochtend het Wilhelmus door de straten van het Prinsdom. De zege onderstreept een prachtig debuut voor het Zwitserse team en markeert meteen de belangrijkste overwinning voor de Nederlandse coureur uit zijn rijke carrière. "In de World Series by Renault was ik hier al eens tweede, in de Porsche Supercup derde en nu is het me gelukt om de mooiste race ter wereld te winnen! Ik ben zo ontzettend blij! Mijn dank gaat uit naar Alex Fach en zijn team omdat ze mij de kans hebben gegeven, mijn sponsoren Joalpe.eu, Polskamp Meat Industrie, Ciass Ede, 2 Wielercentrum Ede, Oranjedak en Febo en alle mensen die me door de jaren heen hebben gesteund."

Jaap van Lagen wint Porsche Supercup in Monaco 4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet