GP2: Vandoorne is prins van Monaco, De Jong 12e na contact

Stoffel Vandoorne hoeft niet van pole te vertrekken (en zelfs niet in te halen) om toch te winnen. In de straten van Monaco profiteerde de Belg van een ijzersterke pitstop van zijn ART-team en een fortuinlijke virtual safety car om Alexander Rossi, Arthur Pic en Raffaele Marciello te passeren. Daarna gebruikte de Belg zijn fameuze bandenspaartechniek om de supersofts de helft van de race goed te houden. Daniël de Jong werd slachtoffer van dezelfde VSC en een ramactie van Vandoornes teamgenoot Nobuharu Matsushita, zodat hij zijn tiende startplaats niet in punten kon omzetten. De Nederlander finishte als 12e. Zijn MP-teamgenoot Sergio Canamasas schitterde door achter Vandoorne en Rossi de derde plaats te veroveren.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series
De race ging aanzienlijk later van start vanwege een afgebroken eerste start, die tot totale chaos op de startopstelling leidde. Omdat zowel Stanaway als Matsushita zijn motor liet afslaan, ontstond er achter het duo een ware opstopping. De herstart mislukte daardoor, omdat er te veel auto's nog onderweg waren naar de grid en de auto's die er al stonden, liepen warm. Daarom werd besloten om maar weer helemaal opnieuw te beginnen en de race twee ronden in te korten. Alleen Gasly werd veroordeeld tot een start uit de pitstraat, omdat hij te vroeg was vertrokken, niet reagerend op de lichten, maar op zijn zwaaiende voorgangers.
Van de koplopers hadden Marciello, Pic en King ervoor gekozen om op de supersofts te starten, evenals De Jong en Matsushita. De rest vertrok op de softs. Dankzij de betere griip maakte Marciello daardoor vanaf de eerste rij een puike start, de Italiaan versloeg poleman Rossi in de eerste bocht. Daarachter volgden Pic, Vandoorne en Sirotkin. Marciello sloeg in de eerste ronde meteen een gat, maar zijn voordeel was snel voorbij. Met volle tanks waren de supersofts al gauw in het nadeel. Was het wel een goede keuze geweest? Marciello en Pic zouden door een vroege wissel terugkeren in de staart van het veld, in verkeer, terwijl Rossi en Vandoorne de ruimte kregen. Ook King kreeg al snel een treintje achter zich.

Marciello pitte uiteindelijk in de negende ronde, Pic een ronde later. De pitstop bij Trident verliep niet soepel, zodat Pic vóór de Italiaan terug de baan op kwam. Ook King, De Jong en Matsushita kwamen voor nieuwe banden. De Japanner wilde meteen tot actie overgaan en dook bij de chicane doldriest bij De Jong binnendoor, die weliswaar iets meer ruimte had kunnen laten (al is het de vraag of hij Matsushita überhaupt van ver zag aankomen), maar verder toch behoorlijk onschuldig was. Met een beschadigde auto kon de Nederlander weinig meer uitrichten.
Vooraan, nog op de softs, reden nu Rossi, Vandoorne, Sirotkin, Leal, Canamasas, Stanaway, Yelloly, Evans en Berthon. Pic was nu tiende, voor Marciello, King, Binder (op softs) en De Jong. Het tikje dat Nato in de 12e ronde in de hairpin uitdeelde aan Sørensen, liep met een sisser af voor de rest van het veld, al was de Deen uitgeschakeld. Zijn Carlin-auto kon met een kraan worden verwijderd zonder dat er een virtual safety car nodig was.

Acht ronden later knipperde er toch 'VSC' op de borden. Nu was het Mitch Evans die à la Matsushita probeerde om Nick Yelloly uit te remmen. Het mislukte, waardoor stukken voorvleugel werden verspreid over de chicane. Rossi en Vandoorne doken meteen de pits in om van die voor hen zo gunstige situatie te profiteren. De ART-monteurs waren vervolgens zó snel dat de Belg vóór de Amerikaan de pitstraat verliet – waarna meteen de groene vlag werd gezwaaid.
De virtual safety car kwam slecht uit voor Arthur Pic, die op de softs zijn achterstand op de twee vooraan tot 25 seconden had teruggebracht en ook nog een gat van zes seconden op Marciello had geslagen. Zonder de VSC had Pic na de bandenwissels van Vandoorne en Rossi zeer dicht op de twee gezeten, nu lag hij tien seconden achter. Voor Marciello was het nog rampzaliger, want Canamasas, Sirotkin en Stanaway kropen allemaal in het gat dat hij naar Pic had laten vallen. Achter Vandoorne en Rossi reden nu Berthon (die nog moest wisselen), Leal, Pic en Canamasas.

Acht ronden later liet Sergio Canamasas zien dat zijn tweede plaats vorig jaar geen toeval was: de Spanjaard is blijkbaar dol op Monaco. Met een briljante inhaalactie passeerde hij Pic, om de vierde plaats te veroveren. Dat werd vanzelf een derde plaats toen werd bekendgemaakt dat Leal een tijdstraf van 10 seconden kreeg. Zijn Carlin-team had hem tijdens de pitstops weggestuurd in de baan van Sirotkin, zelfs met contact als gevolg.
De vraag die resteerde was of Vandoorne en Rossi hun supersofts tot aan het einde goed zouden kunnen houden. Marciello en Pic hadden er op volle tanks nauwelijks tien ronden mee kunnen rijden, de Belg en de Amerikaan moesten er 20 ronden mee volmaken. Maar Vandoorne heeft al vaker laten zien hoe hij banden heel kan houden: met gemak breidde hij zijn voorsprong uit op Rossi, die aan het eind wel moeite kreeg met het superzachte rubber.

Zo won Vandoorne toch vanaf de vierde startplaats, zonder iemand op de baan in te halen. Het was een bekeken race, met hulp van zijn monteurs en de VSC, maar de McLaren-junior maakte 't zelf netjes af. Zijn voorsprong in het kampioenschap is wéér groter geworden.
GP2, Monaco, race 1, 22 mei 2015
1. Stoffel Vandoorne - ART – 40 ronden, 58'12"368
2. Alexander Rossi - Racing Engineering - 6"292
3. Sergio Canamasas - MP - 16"726
4. Arthur Pic - Campos - 17"813
5. Sergey Sirotkin - Rapax - 20"691
6. Julian Leal - Carlin - 25"164 *
7. Richie Stanaway - Status - 25"470
8. Raffaele Marciello - Trident - 26"803
9. Jordan King - Racing Engineering - 31"339
10. Nick Yelloly - Hilmer - 42"915
11. René Binder - Trident - 43"837
12. Daniël de Jong - MP - 45"528
13. Alex Lynn - DAMS - 46"824
14. Pierre Gasly - DAMS - 47"666
15. Robert Visoiu - Rapax - 49"290 **
16. Rio Haryanto - Campos - 51"085
17. Nathanael Berthon - Lazarus - 52"135
18. Norman Nato - Arden - 1'02"735 ***
19. Marlon Stockinger - Status - 1'07"600
20. Johnny Cecotto - Hilmer - 1'07"999
21. André Negrao - Arden - 1 ronde
22. Zoel Amberg - Lazarus - 1 ronde
Snelste ronde: Nick Yelloly, 1'22"314
* Tijdstraf 10" voor gevaarlijke pitstop
** Tijdstraf 5" voor afsnijden
*** Straf voor veroorzaken ongeluk
Uitgevallen
18e ronde - Mitch Evans
12e ronde - Artem Markelov
10e ronde - Marco Sorensen
7e ronde - Nobuharu Matsushita
Stand kampioenschap
1.Vandoorne 111; 2.Rossi 68; 3.Haryanto 49; 4.Evans 28; 5.Lynn 25; 6.Leal 18; 7.Berthon, Gasly 16; 9.Canamasas, Pic 15.