Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Groeten uit ...

F3: Groeten uit Pau 2015

IMG 5979
Inderdaad, 'Grands Prix' in meervoud. Vorig weekeinde modern, komend weekeinde historisch.

Het afgelopen weekeinde waren we in het Zuid-Franse Pau voor de 74e editie van de 'Grand Prix de Pau', een evenement met een indrukwekkende historie. Samen met Angoulême is Pau nog de enige Franse stad waar een stratenrace wordt georganiseerd, zij het dat er in Anglouême tientallen jaren niks gebeurde, voordat het evenement als historische meeting herleefde. In Pau niets van dit al, na de onderbreking van een jaar in 2010 vanwege een burgemeester die er niks in zag - die mevrouw hield het niet erg lang in haar functie uit - is de Grand Prix weer springlevend. Het FIA EK Formule 3 vormde er opnieuw het hoofdprogramma, met fraaie successen voor de coureurs van Van Amersfoort Racing, die er goed scoorden (inclusief drie podiumplaatsen uit drie races voor Charles Leclerc). Wat we verder in Pau zoal nog zagen, legden we vast voor deze impressie.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 5989

Het tracé in Pau is al sinds de jaren dertig nagenoeg ongewijzigd: vanaf het lange rechte stuk aan het water  van de Gave de Pau langs het station, rechtsaf, naar boven richting het viaduct Oscar (hier op de foto), dan om het Parc Beaumont heen, langs het standbeeld van maarschalk Foch en dan via een snel gedeelte weer naar beneden naar het rechte stuk. Slechts 2,76 km lang, en op sommige punten wel heel smal, maar zeer de moeite waard!

IMG 6066

Nieuw was dit jaar de Formule E, die voor het eerst in Frankrijk een demonstratie verzorgde. Coureurs Jerôme d'Ambrosio, Esteban Ocon en de lokale held Mike Parisy reden op zaterdag en zondag een aantal keren een paar geruisloze ronden over het circuit. Burgemeester François Bayrou van Pau verklaarde meteen dat het prachtig zou zijn als er ook Formule E-races in zijn stad zouden plaatsvinden, maar hij besefte zelf ook wel dat de organisatie van de serie eerder naar Parijs lonkt dan naar het provinciestadje in de Pyreneeën.

IMG 6090

Als ze niet reden, stonden de Formule E-auto's als publiekstrekkers in de paddock.

IMG 6086

Gewoon op het gras, net zoals de Formule 3-teams.

IMG 6088

Tussen de regenbuien door was het prima toeven, ook voor de lunch.

IMG 5941

Handtekeningsessie met de Formule 3-coureurs in het park en de grid girls in de kleuren van seriesponsor Deutsche Post.

IMG 5954

De Formule 3-coureurs ondersteunen de campagne van de wereldwijde automobielfederatie FIA voor het veiliger maken van het wegverkeer.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet