Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BNL Karting Series

Karting: BNL: Racen met het mes tussen de tanden in Genk

Genk 1 10

Het BNL kampioenschap werd dit weekend op gang geschoten op Karting Genk. Op het mooie thuis circuit van dit prachtige kampioenschap verzamelde heel wat Europese rijders en dat legde de lat meteen heel hoog. We zagen dan ook mooie races op het scherpst van de snee met verdiende winnaars!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

De Micro Max gaf ook dit weekend weer de aftrap van het weekend. Thomas Martens was in de eerste kwalificatie de snelste van het acht koppige veld. De thuisrijder had ruim drie tienden voor op de tijd van Senna Kortman die tweede start. Bjarne van der Linden liet een derde tijd op tekenen.
Race één was meteen spannend met een ijzersterke Senna Kortman die tot het einde vocht met Thomas Martens om de leiding. Ook Zak O'Sullivan die een vijfde tijd neerzette in de kwalificaties probeerde zich te mengen in de strijd. Het was Kortman die het heel nipt haalde voor Martens en O'Sullivan. In race twee zette Martens weer orde op zaken al was het verschil ook deze keer heel klein. Zak O'Sullivan werd tweede, Senna Kortman derde. Bjarne van der Linde finishte als vierde op nog geen halve seconde van de winnaar. Een prachtige eerste wedstrijd dag dus!

Genk 1 1

Ook op zondag was Martens de rapste in de kwalificaties. Al was het verschil met Senna Kortman op twee en Zak O'Sullivan op P3, heel miniem. Martens maakte een hele goede start, daarachter liep het goed fout tussen Lieven Rutten en O'Sullivan die beiden een heel stuk van de baan moesten afsnijden om weer op het asfalt terecht te komen. Over was het in ieder geval, het verschil was al veel te groot. Martens had door de crash vrij spel en controleerde de hele race om als eerste binnen te komen. Senna Kortman haalde het gevecht om P2 van Bjarne van der Linden. Race twee werd een heel ander verhaal. Thomas Martens kwam opnieuw als eerste weg maar bleek al snel niet over de snelheid te kunnen beschikken van de race ervoor. O'Sullivan, Kortman en van der Linden hielden de druk op de ketel en Martens moest de duimen leggen. Een opschuivende achteras dwong Martens tot opgave. Een hele grote anti climax, zo omschrijf zijn moeder het, terecht. O'Sullivan boekte zo een mooie zege voor Kortman en van der Linden. De winst in het dagklassement is voor Senna Kortman, Thomas Martens werd tweede, Bjarne van der Linden derde.

Genk 1 2

In de MiniMax viel Nederlander Glenn van Berlo meteen met de deur in huis door de pole voor de neus van Xavier Handsaeme en Ilian Bruynseels weg te kapen. Ook de eerste race kwam op naam van van Berlo die ruim won voor een sterk opzettende Dylan Cleeren en Nick Cuppens.  In een fel bevochte tweede finale moest van Berlo de duimen leggen na een slechte start. De snelle Nederlander werd pas tiende terwijl Dylan Cleeren knap won voor zijn Vici Motorsports teammaat, Ilian Bruynseels. Thom Nelissen werd derde. Maar liefst vijf en een halve tiende pakte van Berlo in de chrono op Xavier Handsaeme en Ilian Burynseels.

KPX 0053

Het werd een one man show in de eerste race. Glenn van Berlo vertrok goed, en werd nooit bedreigd voor winst. Xavier Handsaeme maakte een goede start en schoof door naar P2. Bruynseels reed rond op P3 terwijl Thom Nelissen in gevecht ging met Dylan Cleeren voor P4. Rijdend op P3 maakte Bruynseels een foutje aan de chicane wat hem terug verwees naar de laatste plek. Iedereen schoof dus een plekje op maar vooral Rick Bouthoorn reed een sterke wedstrijd. Van Berlo en Handsaeme waren te ver weg, Cleeren en Nelissen moesten er wel aan geloven. Cleeren kreeg achteraf nog een time penalty en werd pas achtste. Van Berlo ging opnieuw als een kogel in de laatste race van het weekend. De Nederlander won super makkelijk voor opnieuw Xavier Handsaeme. Vuurwerk kwam er van Nick Cuppens die een hele mooie race beloond zag met P3. Bouthoorn, Nelissen en Cleeren waren tot het einde in gevecht voor de laatste podium plek maar werden dus vierde, vijfde en zesde. Luca Leistra reed een sterke tweede race en finishte vlak achter dit treintje op P7. Ondanks zijn slechte tweede finale wint Glenn Van Berlo dus meer dan verdient het weekend totaal voor Cleeren en Nelissen.

Genk 1 6

Jordan Brown Nutley hoeven we u onder tussen al niet meer voor te stellen. Da rappe Britt pakte op zaterdag de pole in de Junioren. Nutley kwam ook al in actie tijdens de BNL Kickoff en de eerste BMC in Ostricourt. Darren Keane was amper 0,004 seconden trager en pakte P2. Dylan Buys was de eerste piloot uit de BeNeLux met een knappe derde tijd. In de eerste race veranderde er meteen heel wat. Danny Kroes pakte de winst voor Kay van Berlo en Tyler Sullivan. Nutley tikte aan als vijfde. Buys werd zevende, Keane viel uit. De boel draaide weer helemaal in de tweede race van het weekend. Na ene hele sterke race werd deze gewonnen door Dylan Buys voor Danny Kroes en Tyler Sullivan.

KPX 0803

Lars Olofsen spoelde de tegenslag van zaterdag door met een zoete pole position op zondag. Jordan Nutley en Dylan Buys moesten nipt wat tijd toegeven en werden tweede en derde. Na een hele goede start van Olofsen kwam hij in de eerste wedstrijd helft niet in de problemen. Een crash in de achtergrond tussen Kenzo Aerts, Rens van Pelt en Eric Stahl deed het veld wat uiteen vallen. Danny Kroes maakte een hele goede start vanaf de zevende plek en sloot vrij snel vooraan aan. Jordan Nutley en Dylan Buys reden op een ruime afstand achter Olofsen op P2 en P3. Kroes kwam dan sterk opzetten, pakte P2 over en leek het gat op Olofsen te gaan dichten maar de achtervolgers kwamen terug. Olofsen was veilig en na een hele mooie laatste ronde pakte Buys P2 voor Kroes op P3.
Vanaf de pole voerde Olofsen opnieuw het veld aan richting de eerste bocht. Een duwtje op de achterbumper dwong hem breed te gaan en zo gingen Buys, een goede Leroy Jagesar en Danny Kroes eraan voorbij. Olofsen herstelde snel en werkte zich terug naar voren. Danny Kroes verloren we vooraan en viel terug naar P10. Wie wel heel knap terug kwam was Rens van Pelt die als vierde binnenkwam na een straffe inhaal race. Olofsen kwam nog tot P2, maar Buys was net te snel en won de race. Leroy Jagesar beloonde een knappe finale met P3. Dylan Buys pakte de weekend winst voor Danny Kroes en Lars Olofsen. Een mooi NederBelgisch podium in dit sterke internationale veld.

Genk 1 8

In een bomvol Senioren veld klokte Leonard Hoogenboom de kwalificaties op zaterdag af als eerste met een tijd van 54.2. Een enorm snel rondje dus van de Nederlander! Alana Taylor moest dik twee tienden prijs geven op de tijd van Hoogenboom, Dave Blom werd heel knap derde.
Na de heats, twee voor elke piloot, was het tijd voor de eerste finale, en dus de eerste punten van het weekend. Hoogenboom hield stand voor zijn ex teammaat, Max Timmermans die mooi tweede werd. Dylan Lahaye maakte heel wat vooruitgang en pakte een derde plek in de finale. De tijd van zaterdag werd tijdens de kwalificaties niet meer bereikt maar opnieuw was het Leonard Hoogenboom die de pole pakte voor Lousi Ferdinand Simmenauer en Dave Blom. Na hele knappe heats, waarvan vooral de eerste een prachtig gevecht opleverde was het Max Timmermans die de pole pakte voor de finale. In een pittige startcrash was Dylan Lahaye het bekendste slachtoffer. Max Timmermans kende daar maar weinig last van terwijl Oliver Askew goed weg kwam en aansloot op P2. Dave Blom moest een plekje prijs geven en kwam als derde door na één ronde. Blom vond echter niet meer de snelheid van voorheen en viel stilaan wat terug. Leonard Hoogenboom kende minder goede heats maar kwam nu wel sterk opzetten. Aangezien Timmermans een stevig gaatje had op Askew, was de jagende Hoogenboom lang het mooiste om volgen. Maar in de slipstream van Askew ging het fout en gaf het bommetje van Hoogenboom met nog vier ronden te gaan er jammer genoeg de brui aan. De spanning was nu helemaal weg en Timmermans won foutloos voor Askew en een goed rijdende Richard Verschoor. Dave Blom werd nog vierde, Vincent Jewell vijfde. Max Timmermans won het eind totaal voor Louis Ferdinand Simmenauer en Vincent Jewell!

Genk 1 7

De organisatie kreeg dit jaar opnieuw een mooi DD2 veld bij elkaar. 23 deelnemers namen het om iets na de klok van elf tegen elkaar op in de kwalificaties. Barrie Pullinger kwam vorig jaar al meestrijden in dit kampioenschap, kent de baan dus al goed en pakte ook zijn eerste pole van het seizoen. Ferenc Kanscar werd tweede, Jules Cousin derde. Eerste Belg is Christof Huibers op P4 terwijl Jordi Lievens de top vijf afsloot. Startend vanaf P6, was het Lorenzo van Riet die heel knap de eerste race won. Ferenc Kanscar bleef hangen op P2, Tasmin Germain werd derde en is tevens de eerste master. In de tweede race van de dag ging Kanscar eindelijk aan het feest. De top drie veranderde helemaal want daar kwam ineens Jordy Lievens piepen met een knappe tweede plaats. Christof Huibers kwam als derde voorbij start finish!

Genk 1 4

Barrie Pullinger pakte op de tweede dag de pole voor Jordy Lievens en Jules Cousin. Pullinger pakte sterk de kop, Lievens en Cousin vielen wat terug. Cousin zagen we niet meer vooraan terug keren, Lievens kende een betere tweede wedstrijd helft en kwam opnieuw vooraan postvatten. Ferenc Kanscar kwam goed naar voren en bedreigde Pullinger voor de winst. Helaas voor de Britt moest hij naar de kant met een doorscheurde benzine leiding; Kanscar leek vrij spel te krijgen maar een jagende Lorenzo van Riet reed een ijzersterke race en pakte de kop in de laatste ronde. Kanscar profiteerde echter snel terug van het gaatje dat van Riet liet aan de binnenkant bij het opdraaien van de Europalaan. Kanscar won, van Riet werd tweede. Daarachter ging het tussen Jordy Lievens en een goed rijdende Erwin Montfoort. Het was uiteindelijk Montfoort die het haalde voor Lievens en Jim Ringelberg, die eerste Master werd.

Genk 1 11

Kanscar pakte de kop in de tweede race voor Christof Huibers en Montfoort. Van Riet maakte een mindere start goed en pakte P3 weer over. Ringelberg volgde op P5, Lievens op P6. Ringelberg leek het geluk vandaag wel aan zij zijde te hebben en reed met het mes tussen de tanden weer naar voren. Hij pakte van Riet voor P4 terwijl ook Tom Meijer langzaam de aansluiting leek te vinden. Maar net zoals Huibers, viel Meijer naar het einde toe weer terug in het veld. Opvallend was de terugkeer van Barrie Pullinger die als zevende aantikte achter winnaar Kanscar, Montfoort, Van Riet, Ringelberg, Huibers en Aaron Sherlock. Ferenc Kanscar wint de eerste BNL voor van Riet en Lievens. Tamsin Germain won het Master klassement voor Ringelberg en Christophe Adams.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet