Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: Zelfs nadelige safety car houdt Vandoorne in Bahrein niet tegen, De Jong 18e

 G7C7258

Stoffel Vandoorne is in Bahrein zijn GP2-seizoen op de best mogelijke manier begonnen. Met een magistrale race overwon de Belg een nadelige safetycarsituatie om Alexander Rossi aan het slot de zege in de hoofdrace te ontfutselen. Rio Haryanto kopieerde de prestatie van Vandoorne door in diens kielzog naar de tweede plaats te rijden. Vandoornes rivalen Marciello, Pic en Gasly werden alle drie uitgeschakeld door een onhandige actie van Norman Nato in de vierde ronde, waardoor de safety car naar buiten moest. Een andere rivaal van de McLaren-junior, Alex Lynn, ontdekte op zijn debuut hoe moeilijk bandenmanagement in de GP2 is. Daniël de Jong kon geen vuist maken: hij finishte als 18e.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Wie over een tijdje nog eens naar de uitslag van de hoofdrace op het circuit van Sakhir kijkt, zal denken dat Stoffel Vandoorne met gemak domineerde: pole, snelste ronde, overwinning. Domineren deed hij, maar hij moest desondanks hard voor de zege strijden.

Dat kwam door de safety car die in de vierde ronde naar buiten kwam en zeven coureurs – Rossi, Lynn, Evans, Negrão, Canamasas, Sirotkin en King – de kans gaf om hun softs meteen in te ruilen bij het openen van het pitvenster in de vijfde ronde. De zeven kregen zo als het ware een gratis pitstop toebedeeld. Vandoorne was net als Rio Haryanto op de mediums gestart, banden die hij tot twee derde van de race moest gebruiken.

 79P4253

Dat betekende dat de Belg en de Indonesiër het laatste derde deel van de race optimaal van hun softs gebruik moesten maken om die zeven te passeren. Dat deden ze, geholpen door het feit dat de zeven door hun beslissing wel erg vroeg op mediums waren overgestapt: 27 van de 32 ronden moesten ze erop volmaken. Rossi en King, de twee coureurs van Racing Engineering, deden dat het verstandigst en wisten zo de derde en vierde plaats uit het vuur te slepen.

Alex Lynn, die samen met Mitch Evans en André Negrão het hardst streed om na de bandenwissel door het middenveld te ploegen, klaagde 14 ronden voor het einde echter al over overstuur. De regerend GP3-kampioen werd zo hardhandig geconfronteerd met het belang van bandenmanagement in de GP2: hij eindigde uiteindelijk als allerlaatste, met ronden die 8 seconden langzamer waren dan die van Vandoorne en Haryanto.

 G7C6742

Bij de start schakelde Vandoornes verrassend presterende teamgenoot Matsushita zichzelf uit voor de podiumplaatsen door vanaf de eerste rij terug te vallen naar de 14e plaats. Ook Markelov en Stanaway kwamen slecht weg. Norman Nato daarentegen schoot naar de derde plaats. Dat zou vier ronden later de ondergang inluiden van drie van Vandoornes sterkste opponenten: Marciello, Gasly en Pic.

Het begon met Marciello die een aanval op Nato opende, waar Pic van profiteerde door hen beiden te passeren. In de bochten erna probeerde Marciello het opnieuw, maar Nato gooide steeds resoluut het gat dicht. Bij de derde poging was de Fransman zo druk met het verdedigen van zijn positie dat hij zich verremde en Pic – die nog vlak voor hemzelf en Marciello reed – in de rondte tikte. Pierre Gasly, die in het gat van Nato en Marciello dacht te duiken, vond de auto van Pic dwars op weg, waarna ook Nato klemzat en Marciello op zijn beurt tegen Nato opreed. Een kluwen van vier auto's bleef op de baan achter.

 G7C6803

Tijdens de safetycarperiode bleven Vandoorne, Haryanto, Leal, Matsushita, Visiou, De Jong en nog zes anderen buiten, terwijl Racing Engineering in de pits Rossi over Lynn heen tilde. Rossi's teamgenoot King moest wachten, waardoor hij als laatste terug de baan op kwam. De jonge Brit reed daarna een goocheme race, door het in de openingsronden na het vertrek van de safety car rustig aan te doen en vervolgens aan het slot een opmars te beginnen, die hem uiteindelijk de vierde plaats opleverde.

Voor Rossi, Lynn en Evans was het echter zaak om zich langs 'buitenblijvers' als Stockinger, Amberg, Binder en Berthon te worstelen, want anders konden Vandoorne en Haryanto vooraan te ver uitlopen. Rossi deed dat het effectiefst, en dat terwijl hij volgens zijn team niet zuinig op de banden is. Lynn en Evans vergooiden echter hun kansen door ook met elkaar te strijden en niet alleen met de langzamere auto's om hen heen. Evans wist nog als zesde te finishen, maar voor Lynn liep dat slecht af.

 G7C6336

Vandoorne liep uiteindelijk zo'n tien seconden uit op Rossi: lang niet genoeg natuurlijk, maar op de softs zou hij wel grote stappen kunnen maken. Als achtste kwam hij terug de baan op, maar hij was geregeld drie tot vier seconden sneller dan de auto's die hun mediums tot aan het eind goed moesten houden. Met twee ronden te gaan was het gebeurd: Vandoorne hoefde niet eens een inhaalactie in te zetten om Rossi te passeren. In de laatste bocht ging Haryanto ook nog aan de Amerikaan voorbij.

En zo won Vandoorne een race die hij in de vijfde ronde door een onfortuinlijke safety car nog leek te verliezen. Het was opnieuw de fluwelen stijl van de Belg die het verschil maakte. In de GP2 draait alles om banden, en Vandoorne is een koning in het optimaal benutten ervan. Zo wist hij vorig jaar op Sochi softs al eens meer dan 20 ronden goed te houden. Nu deed hij op het stoffige circuit van Sakhir hetzelfde, eerst met de mediums, om daarna op de softs te vliegen. De Belg won bovendien dubbel, want belangrijke tegenstanders als Marciello, Gasly, Lynn en Pic scoorden nul punten. Voor die vier betekent die nulscore bovendien dat ze morgen in de sprintrace achteraan moeten starten. Dat biedt Vandoorne een extra kans om verder uit te lopen.

 G7C6007

Daniël de Jong kon vanuit zijn 20e startpositie niet veel uitrichten. Bij de start schoof hij door naar de 18e plaats en had in de tweede ronde contact met zijn voormalige teamgenoot Marco Sörensen, die daardoor een lekke band kreeg. Doordat De Jong buitenbleef tijdens de safetycarperiode, schoof hij tijdelijk op naar de zesde plaats. Hij pitte relatief vroeg, halverwege de race in de 16e ronde, wat hem aan het slot duur kwam te staan. De Nederlander finishte als 18e, alleen Alex Lynn hield hij achter zich.

GP2, Sakhir, race 1, 18 april 2015

1. Stoffel Vandoorne - ART – 32 ronden, 1:01'23"306
2. Rio Haryanto - Campos - 5"056
3. Alexander Rossi - Racing Engineering - 5"497
4. Jordan King - Racing Engineering - 12"322
5. Robert Visoiu - Rapax - 20"048
6. Mitch Evans - Russian Time - 25"543
7. Nathanaël Berthon - Lazarus - 27"729
8. Julian Leal - Carlin - 28"463
9. André Negrão - Arden - 29"502
10. Nobuharu Matsushita - ART - 29"664
11. Marlon Stockinger - Status - 36"875
12. Sergey Sirotkin - Rapax - 38"516
13. Artem Markelov - Russian Time - 41"021
14. Sergio Canamasas - MP - 41"391
15. Richie Stanaway – Status – 43"375
16. Zoel Amberg - Lazarus - 44"062
17. René Binder - Trident - 44"682
18. Daniël de Jong – MP – 48"421
19. Alex Lynn - DAMS – 1'05"421

Snelste ronde: Stoffel Vandoorne, 1'44"617

Uitgevallen
5e ronde - Raffaele Marciello
4e ronde - Norman Nato
4e ronde - Arthur Pic
4e ronde - Pierre Gasly
4e ronde - Marco Sörensen

 R6T0430
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet