Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IndyCar: Max Chilton: "Er is leven buiten de Formule 1"

IMG 4489
Oud-F1-coureur Max Chilton in actie met de Indy Lights-auto in Long Beach

Je hebt rijders die geen voortzetting vinden van hun Formule 1-loopbaan, en gefrustreerd thuis blijven zitten, kwaad dat ze niet de kans hebben gekregen waarvan ze zelf toch zo vonden dat ze die verdienden. Je hebt ook rijders die zelf het initiatief nemen, op zoek gaan naar alternatieven en ontdekken dat er ook leven buiten de Formule 1 bestaat. Een typisch voorbeeld van zo'n rijder is Max Chilton. Na het einde van zijn – voornamelijk met het rijkelijk voorhanden zijnde familiekapitaal gefinancierde – Formule 1-avontuur werd hij aanvankelijk aangekondigd als rijder van het Nissan LMP1-fabrieksteam in het FIA WEC. Zoals bekend staan ook daar de activiteiten op een laag pitje en zo start Chilton dit weekeinde voor het Carlin-team in de Indy Lights-serie op het circuit van Long Beach.

Tekst: René de Boer (vanuit Long Beach, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Vorige week zagen we hem nog op het circuit van Silverstone, waar hij tijdens het FIA WEC-weekeinde in opdracht van Nissan allerlei PR-activiteiten verrichtte. Dit weekeinde rijdt hij, voor de tweede maal dit seizoen na de start vorige maand in St. Petersburg, in de Indy Lights-klasse. "Het plan was dat ik het team van Trevor Carlin, dat dit seizoen ook nieuw is in de Indy Lights, zoveel mogelijk zou helpen en dat ik een paar races zou rijden, voorzover mijn programma daar de ruimte voor biedt", aldus Chilton. "Nu het met Nissan althans wat het racen betreft nog wat rustiger is, kan ik dit weekeinde dus ook hier racen. Het is mijn eerste keer op Long Beach, de enige kennis die ik van het circuit heb, komt van de simulator en wat on-board-opnamen."

IMG 4544
Max Chilton heeft het in Long Beach duidelijk naar zijn zin

Dat Chilton snel leert, liet hij in de eerste vrije training zien, waarin hij in het twaalf rijders tellende deelnemersveld de snelste tijd op de klokken zette. Vindt hij het, als oud-Formule 1-coureur geen stap terug om nu in de Indy Lights te rijden, die naar Europese maatstaven wellicht met Formule 3 te vergelijken zijn? "Natuurlijk is de power minder en moet ik mijn rijstijl wat aanpassen, maar het is een goede manier om de Amerikaanse circuits te leren, en bovendien het team te ondersteunen." Daarnaast beschouwt Chilton zijn deelname in de serie als een investering in de toekomst: "Het is bekend dat Trevor Carlin met zijn team ook de IndyCar Series in wil. Dat biedt voor mij wellicht ook mogelijkheden voor volgend jaar. Bovendien, racen is altijd leuker dan niet racen. Wat het ook is!" Van frustratie geen enkel spoor, integendeel! Ook voor Max Chilton is er leven buiten de Formule 1.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet