Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Raceway Venray

Nieuw op Autosport.nl: Autospeedway op Raceway Venray

LMV8-klasse-2

Naast aan Autorensport, Dragracing, Karting en sinds kort ook Rally gaat Autosport.nl nu ook aandacht besteden aan Autospeedway op Raceway Venray. Op de homepage zijn in het menu links de berichten over Raceway Venray te vinden net boven de rubriek Diversen.

Tekst en foto's: PR

Raceway Venray
Raceway Venray, ook wel bekend als het vroegere Circuit de Peel, is een racecircuit in het Noord-Limburgse Venray. Het originele complex begon met een motorcross- en autocrosscircuit. Inmiddels is Raceway Venray een volwaardig circuitpark, waarbij een asfalt ¼ mile oval wordt omringd door een indrukwekkende ½ mile oval. Deze 880 meter lange buitenbaan heeft een hellingshoek van maar liefst 25 graden en mag zich vol trots 'The Fastest ½ Mile Oval in Europe' noemen.

LMV8-klasse-1

Raceklassen op Raceway Venray
Op Raceway Venray wordt er gereden met een aantal vaste klassen. Hieronder een overzicht van deze klassen.

LMV8-op-baan

LMV8 klasse
De Late Model V8 klasse is uniek in zijn soort. Het is momenteel de enige klasse die vast op Raceway Venray op de ½ mile oval rijdt. De raceauto's zijn gebaseerd op de populaire Amerikaanse (N)ascar serie. In 2011 heeft de LMV8 klasse voor het eerst wedstrijden gereden op het Noord-Limburgse circuit. Het is een non-contactklasse waar de auto's een gemiddelde rondetijd hebben van 20.2 seconde en een topsnelheid van wel 195 km per uur. De auto's rijden allemaal op dezelfde banden en de motoren hebben een vermogen van maximaal 430 pk.

Stockcar-F1

Stockcar F1
Van oudsher verschijnt de Stockcar F1-klasse al aan de start in Venray. Nu op Raceway Venray, maar eerder al op circuit de Peel. Deze raceauto's, die vrij gebouwd mogen worden, hebben een vermogen van tussen de 650 en 850 pk en halen een snelheid van 140 – 150 km per uur op de ¼ mile oval. Deze klasse rijdt volgens het Engelse BriSCA-reglement. Dit reglement schrijft voor dat alle stockcars met dezelfde banden moeten rijden en een minimum gewicht dienen te hebben. De coureurs mogen bij het ingaan van de bocht bumpercontact hebben om hun positie te verbeteren.

Stockcar-F2

Stockcar F2
Deze klasse, welke voormalig de Superstock klasse heette, valt net zoals de Stockcar F1 onder het BriSCA reglement. Alle F2 stockcars hebben een 2-liter Ford motor en zijn van Engels fabricaat. Het reglement schrijft voor dat alle auto's dezelfde banden en versnellingsbak dienen te hebben. Deze raceauto's halen een snelheid van 140 – 145 km per uur op de ¼ mile oval. Ook hier mogen de coureurs bumpercontact hebben om hun positie te verbeteren bij het ingaan van de bocht.

National-Hotrod

National Hotrod
Ook de Hotrod klasse rijdt op de ¼ mile oval op Raceway Venray. Anders dan bij de Stockcar F1 & F2 zijn de Hotrods ontstaan vanuit 'gewone' auto's. Dit betekent dat de coureur in de normale positie in de auto zit.

National-Hotrod-2

Bij de stockcars zit de coureur boven op de achteras en in het midden van de auto. Auto's die gebruikt worden voor deze klasse zijn o.a.; Peugeot 206, Ford Fiësta, Opel Tigra en BMW Z4. De Hotrod haalt zo'n 150 km per uur en is een non-contact klasse.

Ukkepukke Race
In 2012 is de Ukke Pukke Race weer een nieuwe leven ingeblazen en rijden kinderen tussen de vier en twaalf jaar in grote getale mee in het voorprogramma van elke Autospeedway. Deze coureurs in wording rijden mee in o.a. minikarts, quads en eigen gebouwde stockcars.

Gastklassen
Met regelmaat zijn er klassen te gast op Raceway Venray tijdens Autospeedway evenementen. Gastklassen welke aankomend seizoen verwelkomd worden zijn onder andere de 2-liter Hotrods, Saloon Stockcars, Pick-up Trucks van Sonny Howard en ook de Nascar 'Whelen' Euro series doet dit jaar Raceway Venray aan.

Het hele jaar door vinden diverse spectaculaire Autospeedway-evenementen plaats.

De Autospeedway kalender van 2015 ziet er als volgt uit:

6 april Paasraces
23 & 24 mei NASCAR 'Whelen' Euro Series
25 mei Pinksterraces
27 & 28 juni Half Mile weekend & Eurocup LMV8 & Pickup Truck Racing
18 & 19 juli MON Internationaal jeugd motorcrossweekend
15 & 16 augustus World Cup stockcar F1 & stockcar F2
27 september Internationale races & Supercup Hotrod
25 oktober Finaleraces


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet