Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

FIA WTCC: Pole voor regerend kampioen J.M. Lopez en James Thompson.Coronel start als negende en tweede in Argentinie

Regerend wereldkampioen Juan Maria Lopez pakte voor de WTCC seizoensopeningswedstrijd op het circuit van Termas de Rio Hondo zijn eerste seizoenspole. In de Top 5 kwalificatie was Lopez maar liefst 1.2 seconden sneller dan zijn merkgenoot Sebastian Loeb. Voor de eerste wedstrijd kwalificeerden zich maar liefst vier Citroëns op de eerste vier startplaatsen. Monteiro kwalificeerde zich als vijfde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's WTCC

2015 JM Lopez

J.M. Lopez op weg naar de pole.

Pole voor regerend kampioen J.M. Lopez en James Thompson. Eerste startrij voor Tom Coronel.
Regerend wereldkampioen Juan Maria Lopez pakte voor de WTCC seizoensopeningswedstrijd op het circuit van de Termas de Rio Hondo zijn eerste seizoenspole. In de Top 5 kwalificatie was de Argentijn maar liefst 1.2 seconden sneller dan zijn teamgenoot Sebastian Loeb. Voor de de openingswedstrijd kwalificeerden zich maar vier liefst vier Citroëns op de eerste vier startplaatsen. Monteiro kwalificeerde zich als vijfde. De Zenga Motorsport Honda Motor Civic van Norbert Michelisz verloor in de openingssessie zijn linker voorwiel en kwalificeerde zich voor beide WTCC wedstrijden op de 17e startplek. Ook de Fransman Hugo Valente moet na een zware trainingscrash achteraan starten.

Voor de tweede kwalificatie komen de tien snelsten uit Q1 in aanmerking. De Marokkaan Mehdi Bennani zorgde met een grindbak excursie kortstondig voor een rode vlag. Het betekende een streep door de rekening van Rob Huff die zich precies op dat moment in een vliegende ronde bevond. Een teleurstellende 11e startplek was het resultaat. Met een 10e tijd pakte zijn teamgenoot James Thompson de pole voor de tweede wedstrijd met omgedraaide grid volgorde.Voor Thompson is het alweer 2358 dagen geleden dat hij een WTCC-wedstrijd op zijn naam schreef. De negende tijd leverde ROAL Chevrolet van Tom Coronel voor R2 een tweede startplek op. Teamgenoot Tom Chilton reed in de tweede kwalificatie de zesde tijd.Met een fenomenale kwalificatieronde was J.M. Lopez met 1.2 seconden voorsprong op merkgenoot Yvan Muller vrijwel onverslaanbaar. Sebastien Loeb was maar liefst 1.6 seconden langzamer. "Ik geloof dat ik de enige ben die hier een perfectge kwalificatieronde gereden heb" verklaarde Lopez na afloop. Voor de tweede wedstrijd geldt de omgekeerde gridvolgorde.

2015 Coronel
Met een tweede startplek heeft Tom Coronel een goeduitgangspunt voor R2.

Top vijf kwalificatie: R1
1. J.M. Lopez Citroën C-Elysée WTCC 1.45.461
2. Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC + 1.240 sec
3. Sebastian Loen Citroën C-Elysée WTCC +1.600 sec
4.Ma Qing Hua Citroën C-Elysée WTCC + 1.742sec.
5.Tiago Monteiro Honda JAS Civic WTCC + 2.172 sec.
6. Tom Chilton Chevrolet RML Cruze 1.46.738
7. Gabriele Tarquini Honda JAS Civic WTCC 1.46.967
8. Stefano D'Aste Chevrolet RML Cruze 1.47.120
9. Tom Coronel Chevrolet RML Cruze 1.48.322
10.James Thompson Lada Vesta 1.50.165
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet