Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Groeten uit Bathurst

IMG 7353
In Bathurst duurt de race van 5.50 tot 17.50 uur

Afgelopen zondag vond op het 'Mount Panorama'-circuit in het Australische Bathurst de jaarlijkse twaalf-uursrace plaats. Sinds de 'Liqui Moly Bathurst 12 Hour', zoals de wedstrijd officieel heet, in 2011 voor GT3-auto's werd geopend, neemt de populariteit en het prestige van de race in hoog tempo toe. Ook steeds meer teams van buiten Australië nemen aan de race deel. Dit jaar waren er maar liefst negen GT3-merken met deels sterk bezette teams vertegenwoordigd. Ook AUTOSPORT.NL was ter plekke en genoot van een spannende race, die pas in de laatste twee ronden werd beslist. Dat alles in een prettig land met prachtige natuur, vriendelijke mensen en een uitstekende sfeer. Genoeg kortom voor een uitgebreide impressie. Bij deze.

Tekst: René de Boer
Fotos: Rebocar Automotive Productions

IMG 4568

Samen met de jaarlijkse 'Bathurst 1000', de V8-Supercars-race in oktober, is de twaalf-uursrace een van de hoogtepunten van het seizoen op het 'Mount Panorama'-circuit.

IMG 4570

Bathurst heeft slechts 40.000 inwoners, erg spectaculair is het er allemaal niet als er niet toevallig geracet wordt. Dit jaar viert Bathurst het 200-jarig bestaan, waarmee het de oudste nederzetting in Australië is die niet aan de kust ligt. Sommige gebouwen, zoals het 'Royal Hotel', verdienen het predikaat 'historisch'.

IMG 4588

David Brabham racete al talloze malen op het circuit van Bathurst en noemt zijn overwinning in 1997 tijdens de 1000-kilometer-race een van zijn mooiste successen. Ook hij is nog steeds onder de indruk van het uitzicht vanaf de 'Brock Skyline'.

IMG 4617

Voor de officiële opening van het evenement en persconferentie had de organisatie geen fraaiere plek kunnen bedenken dan op de 'Brock Skyline', het hoogste punt van het circuit. Van elk GT3-merk was er een auto afgevaardigd, wat een fraaie presentatie opleverde.

IMG 4654

Enkele leden van de Wiradjuri, de oorspronkelijke bevolking, heetten de bezoekende raceteams met een officiële ceremonie welkom op 'hun' berg. "Het is een eer voor ons dat mensen van over de hele wereld hier komen. Voor ons was het beklimmen van 'Mount Panorama' deel van de traditie voor jonge krijgers, die daarbij raad kregen van de ouderen. Dat is vergelijkbaar met het racen, waarin ook de oudere ervaren coureurs de jongere rijders met raad en daad terzijde staan", legde de woordvoerder uit.

IMG 4661

Ook Garry Rush (l.), de burgemeester van Bathurst, kwam aan het woord. Hij benadrukte dat de twaalf-uursrace de eerste grote activiteit in het jubileumjaar van de stad is. Rechts, met microfoon, Richard Craill, de PR-man en perschef van de race.

IMG 4680

Het prachtige uitzicht vanaf het hoogste punt van het circuit.

IMG 4692

De Wiradjuri wilden op de foto met Romolo Liebchen, verantwoordelijk voor de klantensport bij Audi.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet