Formule 1: Meer duidelijkheid over machtswisseling bij Ferrari

Gisteren maakte Ferrari bekend dat de kersverse teambaas Marco Matteacci na acht maanden alweer plaats moet maken. Hij wordt vervangen door Maurizio Arrivabene, die een verleden bij voormalig hoofdsponsor Marlboro achter de rug heeft. Een brief van Fiat-baas Sergio Marchionne aan het Ferrari-personeel schept inmiddels meer duidelijkheid over de beslissing, die toch ook weer niet als een verrassing kwam.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari
Dat de interne strubbelingen bij Ferrari tot positiewisselingen zouden leiden, was alom de verwachting. Mattiacci zelf ging op dat vlak voortvarend te werk: Fernando Alonso zelf werd voor het blok gezet na kritische uitlatingen over het team, terwijl ook op de technische posities het nodige personeel door de draaideur ging. De nieuwe technisch directeur James Allison, eerder zo succesvol bij Lotus, kreeg daarentegen alle steun. Tegelijk drong Mattiacci ferm aan op het openbreken van de zogenaamde 'engine freeze', zodat Ferrari en Renault hun vermogensachterstand op Mercedes konden inhalen.
Dat hij in dat proces op nogal wat tenen is gestaan, is wel duidelijk geworden door de brief die Fiat's machtige CEO Sergio Marchionne aan het Ferrari-personeel heeft gestuurd. Marchionne stuurde al eerder Ferrari-baas Luca di Montezemolo weg en drukt nu opnieuw zijn stempel op het fameuze merk door Maurizio Arrivabene op de hoogste post binnen de Scuderia te plaatsen. Volgens de brief moet Arrivabene ervoor zorgen dat Ferrari "zijn invloedrijke positie binnen het bestuur van de Formule 1" handhaaft.

Marco Matteacci kan terugkijken op een woelige acht maanden.
Met andere woorden, Marchionne had een politiek vaardige speler nodig die geen mensen (lees: Bernie Ecclestone) tegen de haren in strijkt, maar er juist voor zorgt dat de bijzondere positie van Ferrari (lees: de financiële voordelen en het sportieve veto) tot in lengte van dagen overeind blijft. Arrivabene werkte eerder bij Philip Morris (Marlboro, Ferrari's inmiddels onzichtbare hoofdsponsor) was jarenlang lid van de F1-commissie van de FIA, als woordvoerder namens alle sponsors. Hij kent de zakelijke kant van de sport dus als geen ander.
Of hij kaas heeft gegeten van de sportieve kant, valt nog te bezien. Het zou geen verbazing wekken als Marchionne binnenkort een 'sportief directeur' of iets in die geest naast Arrivabene benoemt.
Met de politiek getinte benoeming van Arrivabene maakt Ferrari meteen duidelijk dat de financiële en bestuurlijke crisis in de Formule 1 nu de belangrijkste uitdaging is waar de hoogste klasse in de autosport voor staat. De opdracht die Arrivabene heeft meegekregen – de positie van Ferrari beschermen – duidt echter niet op de overtuiging dat alle teams elkaar nodig hebben om deze crisis te overleden. Sterker nog, Bernie Ecclestone zal de aanstelling hebben verwelkomd, aangezien Arrivabene prima past in de verdeel-en-heerstactiek waarmee Ecclestone altijd met succes de teams naar zijn pijpen liet dansen.