Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Na Phoenix nog maar vier titelkandidaten. Dominante zege voor Kevin Harvick

RCR-coureur Kevin Harvick behaalde met zijn Chevrolet op Phoenix International Raceway een dominante zege. Precies hetgeen dat hij nodig had om zijn titelkansen open te houden. Jeff Gordon eindigde als tweede maar aangezien er na Phoenix nog maar vier titelkandidaten opblijven valt hij gezien zijn puntentotaal helaas af.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NSCS PIR 110914 Field
Start op Phoenix International Raceway.


Na Phoenix nog maar vier titelkandidaten. Dominante zege voor Kevin Harvick
Denny Hamlin(JGR Toyota), Joey Logano(Penske Ford), Ryan Newman en Kevin Harvick(beiden Richard Childress Racing) zijn voor de finale op Homestead de vier overgebleven titelkandidaten volgend weekend. Na Phoenix heeft de NASCAR-organisatie de punten gereset. Wie als eerste van deze vier coureurs over de streep komt heeft de titel op zak. Simpeler kan eigenlijk niet. Ondanks het feit dat Jeff Gordon als tweede eindigde, werd hij toch voor de titel uitgeschakeld. Met een geforceerde manoeuvre ging Ryan Newman aan Ganassi-coureur Kyle Larson voorbij en sloeg Jeff Gordon op deze wijze in de puntenstand K.O.

Gedurende de wedstrijd had Jeff Gordon misschien wel driemaal de kans om Harvick bij een herstart uit te schakelen. Jeff Gordon: " Ik ga niet iemands wedstrijd kapot maken die het gehele jaar clean tegen mij gereden heeft. Dat is niks voor mij. Ik denk dat we iemand een lesje geleerd hebben(Keselowski red) dat er clean geracet kan worden. Je hoeft andere mensen niet te laten crashen om het in "The Chase" te maken of het kampioenschap te winnen." Kevin Harvick versloeg Jeff Gordon met een voorsprong van 1.636 secs in de laatste 12 ronden durende run.

NSCS PIR 110914 Kenseth BradK
Matt Kenseth in gevecht met Brad Keselowski. Het bleef rustig in Phoenix gisteren.

In de laatste vijf wedstrijden behaalde Kevin Harvick maar liefst vier overwinningen en reed van de 312 ronden tellende wedstrijd er maar liefst 264 op kop. Zelfs veertig meer dan in de eerste wedstrijd eerder dit jaar. Voor Harvick betekende het zelfs zijn 27e NASCAR Sprint Cup-overwinning.

Hamlin en Logano met de hakken over de sloot
Zowel Denny Hamlin als Joey Logano kwamen met hun hakken over de sloot in de Top 4 van de tussenstand. Aanvankelijk zagen beiden hun kansen door slechte pitstops aanmerkelijk gereduceerd worden. Een pitstop in de 30e ronde eindigde voor Denny Hamlin bijna fataal toen één van zijn crewleden bij het wisselen van de banden per ongeluk met de "wheelgun" een lekke band veroorzaakte. Hamlin viel naar de 36e plek terug maar had gedurende de wedstrijd tweemaal het voordeel van een "free pass" onder neutralisatie. Bij zijn allerlaatste stop wist Hamlin drie posities te winnen en klom van een elfde naar achtste plek op. Maar omdat er ook nog eens vijf rijders op oude banden bleven rijden kon Hamlin uiteindelijk als vijfde eindigen.

Logano sleepte na zijn stop in de 123e ronde een jerrycan mee en werd daarvoor bestraft en eindigde uiteindelijk als zesde.

NSCS PIR 110914 Newman
Ryan Newman sloeg Jeff Gordon K.O. in de tussenstand van het kampioenschap.

Joey Logano: "Ik denk dat Denny en ik precies dezelfde dag beleefden. Beiden hadden wij een probleem in de pitlane, wij kwamen terug en wisten ons beiden naar de vijfde en zesde plek te herstellen. Gedurende de gehele dag hebben wij beiden het hoofd koel gehouden. Ik denk dat dit belangrijk was. Ik had zeker wat geluk toen ik de crash van Kyle Busch wist te ontwijken. Ik liep wel wat schade op, maar onze crew wist dit te herstellen. Niet de dag die wij wilden hebben. Om in de Top 10 te eindigen hoopten wij op een normale probleemloze dag. Maar er gebeurde nogal het één en ander. Maar ben er toch trots op dat we zover gekomen zijn. Ik hoop dat we volgende week wat plezier zullen hebben en voor het kampioenschap kunnen gaan."

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 312 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 312 ronden
3. Matt Kenseth Toyota 312 ronden
4. Brad Keselowski Ford 312 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
6. Joey Logano Ford 312 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 312 ronden
8. Dale Earnhardt Chevrolet 312 ronden
9. Greg Biffle Ford 312 ronden
10. Marcos Ambrose Ford 312 ronden

NSCS 110914 Harvick Win
Wederom een sterk optreden van Kevin Harvick. Gaat hij de titel winnen?

Puntenstand Top 16
(1) D. Hamlin 4,112;(2) J. Logano 4,111;(3) R. Newman 4,103;(4) K. Harvick 4,102;(5) J. Gordon 4,102;(6) M. Kenseth 4,100;(7) B. Keselowski 4,095;(8) C. Edwards 4,088;(9) Kyle Busch 2,280;(10) D. Earnhardt Jr. 2,271;(11) A. Allmendinger 2,256;(12) G. Biffle 2,244;(13) J. Johnson 2,239;(14) Kurt Busch 2,229;(15) K. Kahne 2,202;(16) A. Almirola 2,170. Alleen de eerste vier hebben nog kans op de titel.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet