Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint Nationwide titel in Phoenix. Brad Keselowski berooft Kyle Busch van de overwinning

Het venijn zat hem in de staart. Penske-coureur Brad Keselowski profiteerde van een neutralisatie in de allerlaatste ronde en slaagde er na een wedstrijdverlenging van zes ronden in om Kyle Busch, die vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd had, te verslaan. Maar alle ogen waren gericht op de jonge Chase Elliott die met een vijfde plek zijn allereerste Nationwide-titel veilig stelde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NNS 110814 Checkered
Prachtige ontknoping in Phoenix. Brad Keselowski wint de Nationwide wedstrijd. De verslagen Kyle Busch kwam woorden te kort.

Chase Elliott wint Nationwide titel in Phoenix. Brad Keselowski berooft Kyle Busch van de overwinning
Doordat de auto van Alex Bowman in de allerlaatste ronde erg veel snelheid verloor zag de wedstrijdleiding zich genoodzaakt om te neutraliseren. Kyle Busch leek met zijn JGR Toyota duidelijk op weg naar zijn achtste seizoenszege. Van de 199 verreden ronden reed Busch er maar liefst 187 aan de leiding. De wedstrijd werd met zes ronden verlengd en in de allerlaatste ronde ging de Penske Ford Mustang van Brad Keselowski aan de binnenkant van Turn 1 aan de JGR Toyota voorbij en pakte verrassend de overwinning.

Brad Keselowski: "Wij hebben het niet opgegeven. Kyle was erg snel. Hij was gewoon 1/10e sneller dan de rest. Toen kwam er een neutralisatie, ik denk dat ik de goede versnelling pakte en hij viel terug. Het was wel een beetje surrealistisch. Ik wist nog niet eens over de wedstrijd al over was. Zeker omdat ik ook al voor het brandstofverbruik vreesde. Wij hebben een fantastisch team en ik ben er trots op om hiervan deel uit te mogen maken. Een fantastisch Nationwide-seizoen dat ik mij lang zal blijven herinneren." In tien Nationwide-starts eindigde Keselowski niet lager dan vierde.

Busch kwam woorden te kort. Kyle Busch: "De Monster Energy Toyota was sneller dan iedereen, maar niet op het juiste moment helaas. Toen Keselowski Turn 3 en 4 beter aansneed wist ik gewoon dat ik in de problemen zat. Ik probeerde hem in Turn 1 te laten gaan, maar mijn auto wilde gewoon niet insturen. Zijn auto stuurde ook niet geweldig in, maar wel iets beter dan de mijne."

Bij de voorlaatste neutralisatie 29 ronden voor het einde liet Busch vier nieuwe banden monteren en kwam als vijfde terug op de baan. Een strategie die uitstekend werkte zeker omdat hij Keselowski, Sadler en Bowman, die niet naar binnen gegaan waren, gemakkelijk kon passeren.

NNS PIR 110814 ElliottChampion2
Van de 18-jarige Chase Elliott gaan we in de toekomst veel horen. Eigenlijk is zijn voornaam nog niet eens Chase, maar omdat hij er als baby volgens de familietraditie nu niet echt als William Bill III uitzag, noemde iedereen hem maar Chase. Daar moet de kersverse kampioen voor de rest van zijn carriere mee leven.

Chase Elliott wint Nationwide titel
Maar eigenlijk waren alle ogen gericht op de jonge Chase Elliott die als vijfde over de streep kwam en daarmee zijn allereerste NASCAR titel veilig stelde. Eerder dit seizoen won Elliott in Texas, Darlington en Chicagoland. Om kampioen te worden behoefde Elliott alleen maar voor zijn JR Motorsports teamgenoot Regan Smith te eindigen. Elliott is overigens de allereerste Rookie die deze prestigieuze titel op zijn naam schrijft. Elliott is de zoon van Bill Elliott, die jarenlang de meest populaire NASCAR-rijder was en in 1988 het Sprint Cup kampioenschap op zijn naam schreef. Met het behalen van de titel sluit Elliott zich aan bij de vader/zoon traditie van de Earnhardts, Pearsons, Pettys en Jarretts.

Chase Elliott: "Ik wist nog niet eens of ik een burnout moest doen. Ik heb het toch maar gedaan want ik was zo enthousiast. Ik kan nauwelijks geloven dat dit mijn toekomst is. Aan het begin van het seizoen heb ik een paar truckraces gedaan. Dit heb ik gewoon te danken aan de mensen die voor mij werken. Elke week hebben ze mij een supersnelle auto geleverd."

NNS 110814 Chase Bill
Zo vader, zo zoon. De familietraditie wordt voortgezet.


Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 206 ronden
2. Brad Keselowski Ford 206 ronden
3. Elliott Sadler Chevrolet 206 ronden
4. Ty Dillon Chevrolet 206 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 206 ronden
6. Erik Jones Toyota 206 ronden
7. Brian Scott Chevrolet 206 ronden
8. Brendan Gaughan 206 ronden
9. Trevor Bayne Ford 206 ronden
10. Regan Smith Chevrolet 206 ronden

NNS 110814 BradK
Keselowski sloeg in de allerlaatste ronde toe.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet