Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: NASCAR bestraft Hendrick Motorsports teamleden maar niet de coureurs!

De NASCAR-organisatie heeft vandaag haar sancties bekend gemaakt naar aanleiding van het Gordon Keselowski Harvick incident na afloop van de Texas 500 afgelopen zondag. Verschillende teamleden van het team van Hendrick Motorsports werden voor hun acties bestraft met een boete of uitsluiting van meerdere Sprint Cup wedstrijden.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

2012 nascar martinsville march alan gustafson practice
Jeff Gordon's crewchief kreeg een voorwaardelijke schorsing voor zes wedstrijden en U$ 50.000 boete voor de gebeurenissen afgelopen zondag.


NASCAR bestraft Hendrick Motorsports teamleden maar niet de coureurs
De NASCAR-organisatie heeft dinsdag laat haar sancties bekende gemaakt naar aanleiding van de gebeurtenissen op de Texas Motor Speedway afgelopen zondag. Meerdere teamleden van het team van Hendrick Motorsports werden voor hun acties afgelopen zondag bestraft met een boete of uitsluiting van meerdere Sprint Cup wedstrijden. Zowel Gordon, Keselowski en Harvick werden voor hun betrokkenheid echter niet bestraft.

Drie team leden van Hendrick Motorsports zijn voor de volgende zes wedstrijden geschorst en liepen daarbij een boete van 25.000 U$ per persoon op. Zij hebben schade berokkend aan het aangezicht van NASCAR. Artikel 12-1 van het NASCAR reglement. Verder werden zij bestraft naar aanleiding van artikel 12-4.9 omdat zij betrokken waren bij een incident in de pitlane waarvan sprake was van fysiek contact.

Crew Chiefs eveneens bestraft
Kenny Francis, de verantwoordelijke crewchief voor Kasey Kahne werd met 50.000 U$ beboet evenals Alan Gustafson die verantwoordelijk is voor de No 24 van Jeff Gordon. Voor hun aanwezigheid bij de volgende zes NASCAR Sprint Cup wedstrijden kregen zij een voorwaardelijke schorsing. Volgens artikel 9-4A van het NASCAR reglement hebben zij geen verantwoordelijkheid genomen voor hun teamleden. Verder werder zij bestraft naar aanleiding van bovengenoemde Artikels 12-1 en 12-4.9.

Robin Pemberton van de NASCAR-organisatie: "Hoewel de spanningen en emoties voor de laatste Chasewedstrijden van de Sprint Cup hoog oplopen waren de acties van diverse teamleden afgelopen weekend in Texas onacceptabel. Wij hebben de videobanden uitvoerig bestudeerd en hebben verschillende teamleden geïdentificeerd die te ver over de schreef gegaan zijn. Zeker omdat zij anderen te lijf gingen. Daarvoor hebben wij ook de crewchiefs bestraft. Ook omdat zij ook voor hun teamleden verantwoordelijk zijn. De Sprint Cup staat op het spel en dit betekent niet dat wij dit gedrag tolereren. Zeker niet als anderen hiervan het slachtoffer worden."

Het team van Hendrick Motorsports gaf een verklaring uit waarin men niet tegen deze beslissing in beroep gaat. Teameigenaar Rick Hendrick: "Met de nieuwe Chase formaat formule lopen de spanningen en emoties hoog op. Zeker als je voor het kampioenschap gaat. Dit maakt het spannend voor de fans en iedereen die er bij betrokken is. Maar er is een gedragscode waarvan wij ons bewust moeten zijn. Wij begrijpen dit volkomen."

"Jeff Gordon was afgelopen zondag behoorlijk kwaad. En dit herinnert mij eraan hoe hij nog steeds de passie heeft om te winnen. Het team van de No 24 werkt loyaal met elkaar samen. Voor de laatste twee wedstrijden hebben zij onze volledige steun." aldus Hendrick. Anderzijds liet Roger Penske gisteren al weten volledig achter Brad Keselowski te staan.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet