Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Flinke vechtpartij tussen Keselowski, Gordon, Harvick. Jimmie Johnson wint Texas 500

De kans dat de F1 vandaag in de Amerikaanse staat Texas na een matte strijd om de kop in Austin de voorpagina's haalt, lijkt uitgesloten. Een matpartij tussen Brad Keselowski, Kevin Harvick en Jeff Gordon na afloop van de Texas 500 zorgde voor oververhitte gemoederen. Wederom was "Bad Brad" Keselowski de hoofdrolspeler. Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson won zijn 70e NASCAR Sprint Cup wedstrijd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Texas NSCS R Guns
Vreugdeschot van Jimmie Johnson na het behalen van zijn 70e Sprint Cup overwinning.

Flinke vechtpartij tussen Brad Keselowski, Jeff Gordon en Kevin Harvick. Zege voor Jimmie Johnson
Voor het derde achtereenvolgende jaar wist Jimmie Johnson de Texas 500 op zijn naam te schrijven. De wedstrijd moest na twee neutralisaties met zeven ronden verlengd worden. Bij de tweede poging nam Johnson direct de leiding met Brad Keselowski's Penske Ford aan de buitenzijde. Ook Kevin Harvick's Chevrolet ging nog aan Keselowski voorbij. Johnson versloeg Harvick met een voorsprong van slechts 0.513 secs. De eerste herstart leidde na afloop tot de nodige commotie en een flinke vechtpartij tussen Jeff Gordon, Brad Keselowski en Kevin Harvick.

Bij de herstart in de 335e ronde reed Jeff Gordon met teamgenoot Jimmie Johnson aan de binnenzijde op kop. Keselowski die zich in derde positie bevond, probeerde zich met alle geweld tussen de twee HMS Chevrolets te worstelen. Daarbij raakte de Penske-coureur de achterzijde van Gordon's Chevrolet die vervolgens spinde en linker rechterachterband opliep. Vervolgens betekende dit de dertiende wedstrijdneutralisatie. In de tussenstand van de "Chase" viel Gordon van de eerste naar de vierde plek terug.

Jeff Gordon: "Wij gingen op de eerste bocht af en hij reed gewoon tegen mij aan en veroorzaakte een lekke band. Hij heeft mijn avond, mijn kansen, en hoop op de titel geruïneerd. Gewoon onnodig. Ik moest mijn ongenoegen uiten. Bedenkelijk maar ik vrees dat er de komende weken veel gaat gebeuren." Keselowski weigerde de verantwoording te nemen of zijn excuses aan te bieden.

Texas NSCS R Crowd
Het publiek zag met verbaasde ogen een flinke vechtpartij na afloop.

Brad Keselowski: "Die gasten hebben hun eigen code. Zij racen totaal anders. Dat is hun goed recht. Ik heb meer gevechten doorstaan en ben er uiteindelijk sterker en als betere coureur uitgekomen. Maar ik ga zeker geen stap terugdoen en wil mij niet bevinden van waar ik in 2013 stond. Ze willen allemaal dat ik verliezer ben, en ik ben hier niet om te verliezen. Ik ben hier om te winnen. Dit betekent dat ik er nog harder tegenaan ga, nog sterker en sneller. Dat heb ik vandaag gedaan! Ze zullen nog harder tegen me gaan racen. Ik heb liever vijanden in NASCAR dan thuis op de bank te zitten."Jeff Gordon: "Een idioot. Ik begrijp niet dat hij ooit een kampioenschap gewonnen heeft. Ik word er een beetje moe van. Daarom gaat ook iedereen met hem op de vuist! Je kunt nog niet eens normaal met die man converseren. Hij manoeuvreert zichzelf in deze positie. Hij moet hier consequenties uittrekken. Ik ga op dezelfde manier tegen hem racen!"

Nadat Jeff Gordon flink tegen Keselowski te keer ging, verkocht Kevin Harvick hem een flinke duw. Harvick: "Als je zo racet dan kun je beter gaan vechten. Als je als een idioot racet moet je ook maar een paar flinke klappen op de koop toenemen" Daarop antwoordde Keselowski "Dan was ik al lang lid van de UFC geworden."Anderzijds worden deze spanningen natuurlijk veroorzaakt door het huidige kampioenschapsformaat waarbij per vier wedstrijden een aantal coureurs afvallen totdat ervoor de finaleronde maar vier kandidaten overblijven. Of dit nu de juiste weg is? Want de druk op de betrokken coureurs is enorm.

Texas NSCS R Field
Matt Kenseth had het enkele weken geleden ook al met Keselowski aan de stok.

70e Sprint Cup overwinning voor Jimmie Johnson
Gordon's teamgenoot Jimmie Johnson kon in Victory Lane alleen maar zijn hoofd schudden over de gebeurtenissen na afloop. "Ik zag een klein beetje van de gebeurtenissen op het videoscherm. Ik moet alles nog eens goed terug bekijken om te zien wat er werkelijk gebeurde. Bij de voorlaatste herstart werd ik inderdaad geraakt en Brad was aan de buitenkant. Dat hij mij aan de buitenkant raakte veroorzaakte inderdaad wat schade. Voor ons was het een mooie avond. Ik reed een groot aantal ronden aan de leiding. Die herstart aan het einde heeft mij geholpen. Aan het einde hadden we toch voor elkaar!" aldus Johnson die voor de titel inmiddels is uitgeschakeld.Joey Logano wist zich na een spin aardig te herstellen en eindigde als twaalfde en staat nu in de tussenstand van "The Chase" samen met Denny Hamlin aan de leiding. Het is niet bekend of de NASCAR organisatie tegen betrokken coureurs sancties gaat ondernemen. Meestal worden die dinsdags aangekondigd. Keselowski rijdt overigens al voorwaardelijk na eerdere incidenten.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 341 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 341 ronden
3. Brad Keselowski Ford 341 ronden
4. Kyle Busch Toyota 341 ronden
5. Jamie McMurray Chevrolet 341 ronden
6. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 341 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 341 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 341 ronden
9. Carl Edwards Ford 341 ronden
10. Denny Hamlin Toyota 341 ronden

Texas NSCS R Burnout
70e overwinning voor Jimmie Johnson.

Top 16
1) J. Logano 4,072;(2) D. Hamlin 4,072;(3) R. Newman 4,070;(4) J. Gordon 4,060;(5) M. Kenseth 4,059;(6) C. Edwards 4,059;(7) B. Keselowski 4,055;8)K. Harvick 4,054;(9) Kyle Busch 2,270;(10) D. Earnhardt Jr. 2,234;(11) J. Johnson 2,234;(12) A. Allmendinger 2,228;(13) G. Biffle 2,209;(14) Kurt Busch2,192;(15) K. Kahne 2,179;(16) A. Almirola 2,144. Alleen de eerste acht maken nog aanspraak op de titel.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet