Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Slechte dag voor titelfavorieten Keselowski en Harvick in Martinsville. Zege voor Dale Jr.

Exact tien jaar nadat het team van Hendrick Motorsports nabij Martinsville door een vliegramp getroffen werd, waarbij Ricky Hendrick Jr. en tien teamleden het leven verloren, zegevierde Dale Earnhardt Jr. met zijn HMS Chevrolet. Voor Earnhardt Jr. betekende het zijn vierde Sprint Cup-zege dit seizoen. Earnhardt Jr. heeft echter geen titelkansen meer.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Martinsville NSCS R Burnout
Emotionele overwinning voor Dale Jr. in Martinsville. Exact tien jaar geleden werd het team van Hendrick Motorsports door een verschrikkelijke tragedie getrokffen.

Slechte dag voor titelfavorieten Keselowski en Harvick in Martinsville. Zege voor Dale Jr.
In zijn 538e NASCAR Sprint Cup-start behaalde Dale Jr. zijn 23e overwinning. Bij een herstart in de 495e ronde op de short oval van Martinsville maakte Earnhardt Jr. korte metten met Clint Bowyer en drie overige coureurs die de geprefereerd hadden om niet meer naar binnen te gaan. Hij versloeg zijn teamgenoot Jeff Gordon met een voorsprong van slechts 0.344 secs. Gordon staat in de tussenstand van drie races tellende Eliminator Round nu aan de leiding. De felbegeerde grootmoeders klok(de hoofdtrofee in Martinsville voor de winnaar) stond al jaren op de verlanglijst van Amerika's meest populaire coureur.

Dale Earnhardt Jr: "Ik heb al jaren geprobeerd om dit ding te winnen. En deze plek betekent nogal wat voor mij. Ik ben meer buiten adem van de overwinning dan van het racen. Dit is werkelijk een emotionele overwinning. Het team in de pits was fantastisch. Ze namen de juiste beslissing om mij banden te laten wisselen. Ik kan nauwelijks geloven dat wij hier gewonnen hebben."
Earnhardt stond ook even stil bij de tragedie die het team exact tien jaar geleden trof. Dale Jr: " Lang geleden heb ik mijn vader verloren en ik weet hoe hard dit is. Ik weet wat teameigenaar Rick Hendrick heeft moeten doorstaan. Gedurende dit weekend waren mijn gedachten ook bij hem. Ik ben er trots op om in een auto van het Hendrick Motorsports Team gewonnen te hebben."

Martinsville NSCS R BradGarage
De titelkansen voor Brad Keselowski lijken nu als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

Brad Keselowski en Kevin Harvick hadden minder geluk. In de 228e ronde ging het fout tussen de Toyota van Matt Kenseth en de Chevrolet van Kevin Harvick. De Toyota spinde in Turn 1 en toucheerde daarbij de Chevrolet van Harvick wiens auto voor de nodige reparaties gedurende lange tijd achter de muur verdween. Harvick was woedend. "Kenseth gaat dit kampioenschap niet winnen. Als wij het niet winnen, hij zeker niet" aldus een furieuze Harvick.

Martinsville NSCS R Couple
De tortelduifjes Ricky Stenhouse Jr. en Danica Patrick waren in een fel gevecht verwikkeld.

Matt Kenseth: "Ik kan het hem niet kwalijk nemen. Het was mijn fout en hij was het onschuldige slachtoffer en was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ik begrijp hoe hij zich voelt en ik begrijp ook wel waarom hij dit zegt. Maar hij weet ook wel dat het mijn fout was. Maar dat gaat hem ook niet helpen."

Kapot differentieel
Een week na zijn fantastische zege in Talladega was het geluk ditmaal niet aan Keselowski 's zijde. Bij een herstart in de 434e ronde weigerde het differentieel van Keselowski's Penske Ford dienst. Hij werd door een aantal mensen van achteren aangereden en werd als 31e geklasseerd. In de tussenstand van de "Chase" viel Keselowski naar de achtste plek terug. Zowel Keselowski als Harvick moeten één van de volgende twee wedstrijden winnen, willen zij in Homestead nog aanspraak op de titel maken.

Martinsville NSCS R McMurrayLoganoKenseth
500 rondjes en veel close racing.


Uitslag
1. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 500 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 500 ronden
3. Ryan Newman Chevrolet 500 ronden
4. Tony Stewart Chevrolet 500 ronden
5. Joey Logano Ford 500 ronden
6. Matt Kenseth Toyota 500 ronden
7. Clint Bowyer Toyota 500 ronden
8. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
9. A.J. Allmendinger Chevrolet 500 ronden
10. David Ragan Ford 500 ronden

Martinsville NSCS R Miesha
Deze leuke dame heet Miesha Tate en mocht het Gentlemen start Your Engines uitspreken.En is enorm populair bij een Amerikaanse vorm van vrouwen boksen. De redactie van autosport.nl is direct fan geworden.....

1. J.Gordon, 4,044; 2. R.Newman, 4,041; 3. J.Logano, 4,040; 4. M.Kenseth, 4,039; 5. D.Hamlin, 4,037; 6. C.Edwards, 4,024; 7. B.Keselowski, 4,013; 8. K.Harvick, 4,011; 9. Ky.Busch, 2,230; 10. A.Allmendinger, 2,198; 11. D.Earnhardt Jr., 2,196; 12. J.Johnson, 2,186; 13. G.Biffle, 2,178; 14. K.Kahne, 2,173; 15. Ku.Busch, 2,155; 16. A.Almirola, 2,124.(alleen vetgedrukte rijders kunnen nog aanspraak maken op de titel)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet