Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Strijd tussen Blomqvist en Verstappen blijft spannend

De strijd om wat men in Duitsland de 'Vizemeisterschaft' noemt blijft in het FIA EK Formule 3 open tot de laatste race en wordt derhalve pas morgen beslist. In de tweede race van het weekeinde gaat Blomqvist met de overwinning aan de haal; Verstappen wist vanaf de negende plaats in de startopstelling een aantal plaatsen goed te maken en eindigt achter Blomqvist, diens teamgenoot Giovinazzi, Auer en Ocon als vijfde. Van Amersfoort-coureur Gustavo Menezes scoort voor de tweede maal vandaag punten door als negende te eindigen. Dennis van de Laar rijdt voor het eerst sinds de eerste race op de Red Bull Ring, begin augustus, eindelijk weer eens in de punten en eindigt als tiende. Jules Szymkowiak wordt als 16e geklasseerd.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat
2014 Winnaar Blomqvist
Tom Blomqvist op weg naar de overwinning in R2 in Hockenheim.


Blomqvist pakt bij de start de leiding voor Auer, Giovinazzi, Rosenqvist, King, Ocon en Fuoco. Verstappen komt als zevende terug uit de eerste ronde, daarachter Calderon, Nissany en Menezes. Gelael draait in de hairpin Fuoco in de rondte en de Indonesiër rijdt aan het eind van de ronde de pits in. In de tweede ronde passeert Tatiana Calderon bij het ingaan van het Motodrom Max Verstappen, waarop onze landgenoot terugvalt naar de achtste plaats. Ed Jones krijgt een drive-through voor een valse start.

In de derde ronde passeert Ocon King en is daarmee vierde. In de vierde ronde stelt Verstappen weer orde op zaken: Met een mooie move passeert hij zowel Rosenqvist als Calderon en komt daarmee als zesde door. Beretta komt aan het eind van de ronde de pits in met een afgebroken achtervleugel. In de zesde ronde haalt Verstappen na een mooi wiel-aan-wiel-gevecht ook King in en neemt zo de vijfde plaats over. King rijdt de pits in, de safety-car komt in actie omdat er delen van de achtervleugel van Beretta op de baan liggen.

De herstart volgt in de zevende ronde, waarbij er geen veranderingen in de top tien optreden. Coletti krijgt een drive-through vanwege het meervoudig overschrijden van de afgrenzing van de baan. De Italiaan, die het hele weekeinde toch al niet uitblonk door een overmaat aan motivatie, stapt ter plekke uit. Dennis van de Laar rijdt in de top tien. Szymkowiak, die op een keurige elfde plaats rijdt, komt onder druk van Serralés en met een gewaagde manoeuvre gaat de Puerto-Ricaan onze landgenoot voorbij. Even later verliest Stzymkowiak nog een plek aan Jake Dennis.

F3 Ocon Verstappen duel
Duel Ocon Verstappen.

Vooraan het veld zijn er geen veranderingen: halverwege de race leidt Blomqvist voor Auer, Giovinazzi, Ocon, Verstappen, Rosenqvist, Nissany, Calderon, Menezes en Van de Laar. In ronde 16 passeert Giovinazzi Auer en neemt daarmee de tweede plaats over. Voor de rest zijn er geen veranderingen meer en zo bezet het Jagonya Ayam with Carlin-team de plaatsen één en twee met Blomqvist voor Giovinazzi. Auer wordt derde voor Ocon, Verstappen, Rosenqvist, Nissany, Calderon, Menezes en Van de Laar. Szymkowiak komt als 14e over de eindstreep. Fuoco komt zo ver niet: in de voorlaatste ronde komt hij in de strijd om de twaalfde plaats in botsing met Dennis voor de Mercedes-tribune en crasht van de baan. De wedstrijdleider vlagt de wedstrijd gelijk af. Daarmee telt de stand van een ronde eerder, zodat Dennis en Fuoco als twaalfde en 13e toch nog in de uitslag staan, en Szymkowiak als 16e wordt geklasseerd.

Uitslag:
1. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, 19 r. in 30:37,664 (gem. 170,250 km/u)
2. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 3,903
3. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 5,283
4. Esteban Ocon (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 5,986
5. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 8,093
6. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 9,418
7. Roy Nissany (Isr), Dallara F312-Mercedes, op 12,165
8. Tatiana Calderon (Col), Dallara F312-Mercedes, op 13,469
10. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 20,189
16. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 30,959

F3 Winner Blomqvist
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet