Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Verstappen wint race, Ocon voortijdig FIA EK F3-kampioen

141012 F3 Imola R3 Verstappen
Voor de negende keer dit jaar winnaar van een EK F3-race: Max Verstappen.

Drie safety-car-fases in de derde en laatste FIA EK Formule 3-race op het circuit van Imola konden Max Verstappen niet van zijn negende overwinning van het seizoen in de serie afhouden, maar voor de Fransman Esteban Ocon was de derde plaats achter Verstappen en de Italiaan Antonio Fuoco genoeg om vroegtijdig de kampioenstitel veilig te stellen. Na een matige start reed Verstappen aanvankelijk op de tweede plaats achter Fuoco, maar na de tweede interventie van de safety-car wist Verstappen snel de orde te hestellen. Zo nam hij de eerste plaats over en reed vervolgens op overtuigende wijze de overwinning naar huis.

Tekst: René de Boer (vanuit Imola, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


Verstappen komt slecht weg en verkiest de eerste plaats aan Fuoco. Ocon probeert ook onze landgenoot te passeren, maar Verstappen houdt het gas erop en blijft tweede. In de Tamburello komen meerdere rijders met elkaar in botsing. Giovinazzi gaat zelfs helemaal in de rondte en verliest een wiel van zijn auto. Daarop stuurt wedstrijdleider Sven Stoppe de safety-car de baan op. Fuoco leidt voor Verstappen, Ocon, Latifi, Blomqvist, Buller, Dennis, Serralles, Auer en King Van de Laar is 17e, Szymkowiak 20e. De safety-car komt aan het einde van de tweede ronde de pits in.

141012 F3 Imola R3 Safetycar
De safety-car maakte overuren in deze wedstrijd

Direct na de herstart plaatst Verstappen al een aanval op Fuoco, maar de Italiaan verdedigt vooralsnog zijn plek. In Tamburello schiet Chang van de baan – niet voor het eerst dit weekeinde. Calderon komt de pits in met een loshangende voorvleugel. In de vierde ronde rijdt Sandro Zeller van de baan en schiet de grindbak in. Opnieuw komt de safety-car in actie. Ook Gelael crasht, maar zonder gevolgen. De safety car komt aan het eind van ronde zeven de pits in. Bij het uitkomen van Tamburello pakt Verstappen aan de buitenkant op spectaculaire manier de leiding van Fuoco.

141012 F3 Imola R3 Verstappen actie
Verstappen voor Fuoco en Ocon

Er is een mooi gevecht tussen Buller en Dennis om de zesde plaats, waarbij Dennis even de overhand lijkt te hebben, maar Buller zijn plek weet te verdedigen. In de tiende ronde komen Jordan King en Felix Rosenqvist met elkaar in botsing in de strijd om de tiende plaats. De wielen van de auto's haken in elkaar en Rosenqvist schiet op hoge snelheid van de baan en belandt in de bandenstapels. De safety-car komt voor de derde keer in actie. Rosenqvist stapt gelukkig zelfstandig uit de auto.

De safety-car komt aan het eind van de twaalfde ronde binnen, er staan nog vijf minuten en 30 seconden op de klok. Na de herstart is er een fel duel tussen Blomqvist en Latifi om de vierde plaats. Blomqvist krijgt een waarschuwing van de wedstrijdleiding. Auer pakt een plek van Serralles en is achtste. Van Amersfoort-rijder Gustavo Menezes haalt Jordan King in en is daarmee tiende. Dennis opent opnieuw de aanval op Buller, maar heeft zelf Auer direct achter zich. In de 16e ronde slaagt Buller erin om iets van Dennis weg te rijden. Verstappen heeft ondertussen al een voorsprong van 1,8 seconden op Fuoco. Dat is tevens de laatste ronde, omdat de beschikbare maximale tijd is afgelopen. Verstappen rijdt de overwinning naar huis, Fuoco komt als tweede over de eindstreep en Ocon heeft aan de derde plaats genoeg om zich voortijdig kampioen te mogen noemen. Latifi, Blomqvist, Buller, Dennis, Auer, Serralles en Menezes completeren de top tien. Dennis van de Laar eindigt als 13e, Jules Szymkowiak wordt 14e.

141012 F3 Imola R3 Ocon Fuoco
Fuoco (l.) was voor eigen publiek de best geklasseerde Italiaan, Ocon is de nieuwe Europees kampioen

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 16 r. in 36:15,097
2. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 2,100
3. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 3,066
4. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 3,650
5. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 4,030
6. Will Buller (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 6,799
7. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 7,421
8. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 7,960
13. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 11,969
14. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 12,786

141012 F3 Imola R3 Premateam
Feest bij het Prema Powerteam na weer een kampioenstitel

Stand na 30 van 33 races:
1. en kampioen: Esteban Ocon, 454 punten
2. Max Verstappen, 368
3. Tom Blomqvist, 365
4. Lucas Auer, 305
5. Antonio Fuoco, 255
6. Antonio Giovinazzi, 198
7. Jordan King, 190
8. Jake Dennis, 172
14. Dennis van de Laar, 36
20. Jules Szymkowiak, 17

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet