Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Start-finishzege Blomqvist, Verstappen tweede na magistrale race

141012 F3 Imola R2 Finish Verstappen Giovinazzi
Zo klein was het verschil tussen Verstappen (l.) en Giovinazzi aan de finish

Tom Blomqvist nam gisteren de tweede plaats in de tussenstand van het FIA EK Formule 3 over en profiteerde vandaag van zijn optimale uitgangspositie in de tweede race van het weekeinde. Hij startte vanaf de pole-position en leidde van start tot finish, waarmee zijn vijfde overwinning van het seizoen een feit was. Smaakmaker van de race was echter andermaal Max Verstappen, die vanaf de elfde plaats in de startopstelling met een fantastische opmars de ene na de andere positie wist goed te maken en uiteindelijk as tweede over de eindstreep kwam. Blomqvists teamgenoot Giovinazzi had bij het uitkomen van de laatste bocht het nakijken ten opzichte van onze landgenoot en moest zo genoegen neen met de derde plaats. Dennis van de Laar eindigde als elfde net buiten de punten, Jules Szymkowiak kwam als 15e over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Imola, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


Omdat de voorafgaande wedstrijd van het Italiaans lange-afstands-toerwagenkampioenschap langer duurt dan gepland, start de Formule 3-race met tien minuten vertraging. Pole-sitter Blomqvist pakt bij de start zonder problemen de leiding, terwijl zijn teamgenoot Giovinazzi nog in de eerste bocht de tweede plaats overneemt van Esteban Ocon. Max Verstappen komt na de eerste ronde al als achtste door. In de tweede ronde passeert Fuoco Ocon en neemt zo de derde plaats over, terwijl Verstappen Dennis passeert en daarmee zevende is. Chang heeft geluk als hij eenmaal volledig in de rondte gaat, maar niemand raakt en zijn race kan voortzetten. In de vierde ronde haalt Verstappen Buller in in de strijd om de zesde plaats. Ook Rosenqvist heeft een spannend moment met een 360-graden-spin. Een ronde later gaat Jules Szymkowiak eenmaal door de grindbak, maar kan eveneens zijn race voortzetten.

141012 F3 Imola R2 Verstappen actie
Super gereden race van Max Verstappen

Een spin van Alexander Toril in de zevende ronde zorgt ervoor dat wedstrijdleider Sven Stoppe de safety-car de baan op stuurt. Bij het ingaan van de tiende ronde wordt de race weer vrijgegeven. Voor Tamburello passeert Verstappen Latifi en is daarmee al vijfde. Twee ronden later is 'aartsrivaal' Ocon aan de beurt en met opmerkelijk gemak laat Verstappen de Fransman via de buitenkant achter zich. Zo zet hij zijn opmars steeds verder voort.

Fuoco komt in de 13e ronde de pits in, waar hij het linker achterwiel laat wisselen en zo klimt Verstappen op naar de derde plaats. Blomqvist leidt voor Giovinazzi, Verstappen, Ocon, Latifi, Auer, Dennis, Serrallés, Rosenqvist en Menezes. Auer zet Latifi meer en meer onder druk in de strijd om de vijfde plaats en passeert uiteindelijk de Canadees bij het ingaan van Tamburello. Verstappen komt dichter en dichter bij Giovinazzi en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat onze landgenoot een aanval kan plaatsen op de Italiaan. Dat gebeurt in de laatste ronde, maar Giovinazzi blokt met alles wat hij in huis heeft, wat hem prompt een waarschuwing van de wedstrijdleiding oplevert. Op het rechte stuk van start en finish wordt de strijd beslist: Verstappen zet zijn auto bij het uitkomen van Rivazza aan de binnenkant naast die van Giovinazzi, houdt het gas erop en pakt met 19 duizendsten van een seconde voorsprong de tweede plaats achter racewinnaar Tom Blomqvist. Van de Laar eindigt als elfde, Jules Szymkowiak komt als 15e over de eindstreep.

141012 F3 Imola R2 Blomqvist
Weer een overwinning voor Tom Blomqvist

Uitslag:
1. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, 20 r. in 35:13,491
2. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 4,263
3. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 4,282
4. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 7,743
5. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 10,029
6. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 12,497
7. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 13,624
8. Félix Serrallés (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 17,388
11. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 22,246
15. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 32,283


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet