Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Ocon wint, Verstappen niet geklasseerd na turbulente race

141011 F3 Imola R1 duel Verstappen Dennis
Max Verstappen in een spectaculair duel met Jake Dennis

Esteban Ocon deed in de eerste FIA EK F3-race op Imola precies wat hij moest doen: vanaf pole-position leidde de Fransman van start tot finish en ging daarmee voor de negende keer dit seizoen als winnaar over de eindstreep. De Brit Jordan King eindigde als tweede voor Tom Blomqvist, die daarmee de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap van Max Verstappen overneemt. Onze landgenoot kende en bijzonder turbulente wedstrijd: in de beginfase reed hij vanaf de 15e startplaat sterk naar voren en was al na de eerste ronde in de top tien, maar vervolgens verliest hij terrein na een mislukte aanval op Jake Dennis en valt hij nog verder terug als Antonio Fuoco achterin zijn auto rijdt. Een aanrijding met Roy Nissany in de slotfase zorgt er uiteindelijk voor dat Verstappen uiteindelijk niet werd geklasseerd.

Tekst: René de Boer (vanuit Imola, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


Latifi is al voor de start uit de strijd: de motor van zijn auto functioneert niet naar behoren en de Canadees parkeert zijn auto naast de baan. Ocon leidt voor King en Blomqvist, Verstappen stoomt goed op naar voren en komt na de eerste ronde als negende door. Aan het eind van de eerste ronde pikt de safety-car het veld op nadat Ferrucci en Cao met elkaar in botsing gekomen zijn. Ferrucci rijdt aan het eind van de ronde de pits in, evenals Will Buller. Ocon leidt voor King, Blomqvist, Rosenqvist, Giovinazzi, Dennis, Fuoco, Auer, Verstappen en Van de Laar. Na twee ronden achter de safety-car wordt de race weer vrijgegeven. Rosenqvist plaatst na de herstart een aanval op Blomqvist, maar komt dan zelf onder druk van Giovinazzi. Verstappen valt Auer aan in de strijd om de achtste plaats, maar moet voorlopig nog even geduld bewaren.

141011 F3 Imola R1 start
Ocon pakt vanaf pole de leiding bij de start en staat deze ook niet meer af

Van de Laar verliest een positie aan Serralles en valt terug naar de elfde plaats. In de vijfde ronde komt Verstappen meer en meer onder druk van Antonio Fuoco, terwijl ook Serralles de aansluiting bij het groepje vindt. Omdat Fuoco meer dan eenmaal van zijn lijn afweek, krijgt hij van de wedstrijdleider een waarschuwing. De Italiaan verliest ondertussen een plek aan Serralles. In de achtste ronde plaatst Verstappen opnieuw een aanval op Auer en gaat er na een spectaculair duel voorbij. Daarmee is onze landgenoot zevende. Jules Szymkowiak parkeert intussen zijn auto in de pits met een technisch probleem en beëindigt daar zijn race.

Vooraan rijdt Ocon zonder problemen zijn ronden, zijn voorsprong op King bedraagt halverwege de race 1,491 seconden. Verstappen zet de snelste raceronde neer en probeert zo het gat naar Jake Dennis dicht te rijden, die op de zesde plaats na tien ronden 0,6 seconden voor Verstappen rijdt. Dennis van de Laar valt verder terug: hij rijdt na tien ronden op de 14e positie.

In de twaalfde ronde plaatst Verstappen in de Tamburello-chicane een aanval op Jake Dennis, maar heeft dan niet meer genoeg ruimte, vliegt over de kerbstones en door het gras en valt daarop terug naar de negende plaats achter Auer en Serralles. Meteen daarop heeft ook Verstappen een waarschuwing te pakken voor het verlaten van de baan. In de 14e ronde haalt Auer Dennis in en is daarmee zesde. Ondertussen lijkt Jordan King een beetje dichterbij leider Ocon te komen. In de 16e ronde rijdt Fuoco tegen de achterkant van Verstappens auto aan. Verstappen moet daarop door de grindbak en valt terug naar de 13e plaats. De wedstrijdleiding is onverbiddelijk: Fuoco krijgt daarop een 'drive-through'. Voor Verstappen is de actie daarmee ook niet over: hij komt in botsing met Roy Nissany en gaat opnieuw door de grindbak. Nu is hij nog maar 20e, terwijl de wedstrijdleiding het incident onderzoekt. Uiteindelijk wint Ocon voor King, Blomqvist, Rosenqvist, Giovinazzi, Auer, Dennis, Serrallés, Calderon en Galeal.

141011 F3 Imola R1 podium
Het podium met vlnr King, Ocon, Blomqvist en Angelo Rosin van het winnende Prema Powerteam

Uitslag:
1. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, 20 r. in 35:57,565
2. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 1,509
3. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 2,981
4. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 5,556
5. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 7,287
6. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 12,158
7. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 14,038
8. Félix Serrallés (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 18,161
12. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 33,607
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet