DTM: Vanaf 2017 gezamenlijk 'Klasse 1'-reglement voor DTM en Japans Super GT

Het 'Steering Committee' met vertegenwoordigers van DTM en Super GT alsmede de Japanse en Duitse fabrikanten. Amerikanen namen via een videoverbinding deel aan de conferentie.
De auto's in de DTM en de Japanse Super GT-serie gaan vanaf 2017 als 'Class One' door het leven. Tijdens een bijeenkomst van het zogeheten 'Steering Committee' vandaag in Tokio kwamen de organisatoren van de DTM en Super GT tot overeenstemming over een nieuw motorenreglement, dat vanaf 2017 van kracht wordt. Vanaf dat jaar worden er in beide series tweeliter viercilindermotoren met turbocompressor gebruikt, zoals dat nu in de Japanse serie – met uitzondering van Honda, dat hybridetechnilogie toepast – al het geval is. Voor de DTM, waarin sinds de heropleving in het jaar 2000 met atmosferische vierliter V8-motoren gereden wordt, betekent dit een stap naar 'downsizing', zoals dat ook in de serieproductie bij vele fabrikanten het geval is. Het motorvermogen neemt daarbij toe, van de circa 480 pk voor de huidige DTM-auto's naar circa 600 pk in de nieuwe variant.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR
De namen en de bijzonderheden van de DTM en Super GT blijven ook na 2017 behouden, maar het uniforme reglement is een nieuwe stap op het pad van de samenwerking, dat twee jaar geleden al werd ingeslagen. Ook het plan om in de Verenigde Staten onder auspiciën van de IMSA-organisatie een serie volgens dit reglement in het leven te roepen, zijn nog geenszins van tafel.
Vandaag in Suzuka, volgende week op de Nürburgring, de week erna in Daytona"
Voorzitter Hans Werner Aufrecht van de DTM-organisatie ITR sprak van "een belangrijke mijlpaal op weg naar een gemeenschappelijk, wereldwijd geldig 'Klasse 1'-reglement. Fabrikanten kunnen dan vrij beslissen of ze een Klasse 1-auto vandaag in Suzuka, volgende week op de Nürburgring en de week daarna in Daytona willen laten rijden. Dat biedt de fabrikanten volledig nieuwe marketingmogelijkheden. De gemeenschappelijke naam 'Class One' is daarbij een belangrijk bestanddeel, de verbindende factor, die alles bij elkaar houdt. Daarom ben ik blij dat we met deze aanduiding onze gemeenschappelijkheden in Europa, Japan en de Verenigde Staten kunnen demonstreren. Daarmee bereiken we een nog niet eerder gerealiseerde veelvoud van merken op het hoogste technische niveau, waarmee we de toeschouwers nog spannender races kunnen presenteren."
Masaaki Bandoh, voorzitter van de Japanse GTA-organisatie, verklaarde: "We hadden een zeer productief gesprek, waarbij er volledige overeenstemming over alle punten van het technisch reglement is bereikt. Met deze overeenkomst bieden we optimale mogelijkheden voor alle fabrikanten om in de toekomst niet alleen aan de diverse nationale series, maar aan alle Klasse-1-series deel te nemen." Naast de grote lijnen van het technisch reglement kwamen er tijdens de bespreking in Tokio ook aspecten als testbeperkingen, bandenspecificaties of het gebruik van DRS aan de orde.

Klasse 1 van weleer in de DTM 1994
Herinneringen aan een bijzondere tijd
Met de naam 'Klasse 1' worden voor toerwagenliefhebbers herinneringen aan een van de meest fascinerende tijdperken in de DTM-racerij opgeroepen. Vanaf 1993 was dit de aanduiding voor misschien wel de meest geavanceerde toerwagens ooit, met hoofdrollen voor Mercedes-Benz, Alfa Romeo en Opel. 'Klasse 1' stond destijds voor vrijwel ongbereidelde technische ontwikkeling, die echter ook zo ver ging dat de kosten de pan uit rezen en dat eerst Alfa Romeo en daarna Opel de stekker uit het toerwagenproject trokken, waarmee er in het najaar van 1996 een eind kwam aan een fase in de DTM-historie waaraan velen weliswaar met weemoed terugdenken, maar die slechts vier seizoenen duurde. Nu wordt telkens benadrukt hoe belangrijk kostenbeheersing is, dus het is te hopen dat de verantwoordelijke functionarissen de fouten uit het verleden niet meer zullen maken.