Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Penske-coureur Brad Keselowski slaat toe op Chicagoland

Evenals vorig jaar begon Penske-coureur Brad Keselowski "The Chase" met een zege op Chicagoland. Het verschil was dat Keselowski zich in 2013 hiervoor niet gekwalificeerd had. Jeff Gordon eindigde met de HMS Chevrolet als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Keselowski laatste ronden

Brad Keselowski slaat in de slotfase toe.

Penske-coureur Brad Keselowski slaat toe op Chicagoland
Brad Keselowski zou "The Chase" graag op dezelfde wijze willen beëindigen als twee jaar geleden. Toen won hij zijn eerste NASCAR Sprint Cup titel. Op Chicagoland moest Keselowski gisteren in de 183e ronde een ongeplande stop maken voor een loszittend wiel. Hij viel naar de 16e plek terug en bleef vervolgens een tijdje ''in het verkeer'' vastzitten.

Een furieuze inhaaljacht en een paar neutralisaties die zijn kant uitvielen speelden Keselowski in de slotfase volledig in de kaart. Na een herstart in de 250e ronde maakte Keselowski een dramatische race winnende manoeuvre. In Turn 2 sloeg de Penske-coureur sensationeel toe. Hij dook in een gat tussen Kyle Larson en Kevin Harvick, ging ervoor en pakte definitief de leiding. Ook na een herstart in de 262e wist Keselowski de leiding te behouden. Hij versloeg Jeff Gordon met een voorsprong van 1.759 secs. Gordon wist in de slotfase ook nog Ganassi-coureur Kyle Larson te verschalken.

Met een tweede overwinning op Chicagoland is Keselowski verzekerd van een plek in de volgende uitschakelingsronde van "The Chase". Onder het nieuwe wedstrijdformaat zijn er drie races waarbij telkens coureurs vier coureurs uitgeschakeld worden. In Homestead is de finale.

Brad Keselowski: "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik weet eigenlijk nog niet eens wat er gebeurde. Ik weet alleen dat ik ineens op kop reed. Er was veel verkeur en ik heb mijn geheugen uitgeschakeld want ik weet het echt niet! Ik ben er alleen voor gegaan. Wij beschikten over een fantastische Miller Lite Ford Fusion waarvan ik bij de start al wist dat die auto goed was. Wij gingen er gewoon voor en de crew verrichtte uitstekend werk. Wat een prachtige dag. Ik ben er nog steeds vol van!"

NSCS RowdyGordonLarson 091414
Kyle Busch met in zijn achteruitkijkspiegels Kyle Larson, die erg dicht bij een eerste zege was.

Larson dichtbij eerste overwinning
Na een kennismaking met de muur tijdens de zaterdagtrainingen moest Kyle Larson noodgedwongen met een reserveauto starten. Larson had zeker de zege in het vizier maar een klapband van Carl Edwards in de 231e ronde viel nadelig voor Larson uit. Hij viel naar de vierde plek terug. Zeven ronde later maakte Clint Bowyer contact met de muur. En dit betekende voor Keselowski de gouden kans om definitief de leiding te pakken.

Kyle Larson: "Ik was er zo dichtbij. Die neutralisatie kon ik dus echt niet gebruiken. Ik was op kop gewoon aan het cruisen en toen kwam er geel. Tegen Harvick moest ik werkelijk hard knokken. Brad greep toen gewoon zijn kans. Bij de laatste herstart kreeg ik er nog één, maar tegen Brad had ik gewoon niets om uit de kast te trekken. Vooral onderaan was hij erg goed. Ik had er wel plezier in dat ik zo dichtbij de muur veel grip vond. Voor een reserveauto was die auto fantastisch! Ik heb er de pest over in dat ik gewoon te kort kwam.

Larson mocht dan over voldoende snelheid beschikken. Carl Edwards, A.J. Allmendinger en Greg Biffle hadden dit absoluut niet. Geen van deze rijders slaagde erin om in dezelfde ronde als de leiders te blijven. 20, 22 en 23e was het resultaat. Zij lopen het gevaar om na de derde wedstrijd op Dover definitief voor "The Chase" uitgeschakeld te worden.

NSCS Grandstands 091414
Prachtige septemberfoto op Chicagoland.

Het enige werkelijke slachtoffer was Aric Almirola die in de 231e ronde op de zesde plek lag toen zijn motor het begaf. Ook hij bevindt zich in de gevarenzone om de volgende "Chase-ronde" niet te halen. Hij werd als 41e geklasseerd. Hoewel Danica Patrick en haar vriend Ricky Stenhouse Jr. in de 262e in gevecht met Tony Stewart tegen elkaar aanreden werden zij nog als 17e en 19e geklasseerd.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 267 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
4. Joey Logano Ford 267 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
7. Kyle Busch Toyota 267 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
9. Jamie McMurray Chevrolet 267 ronden
10. Matt Kenseth Toyota 267 ronden

Chase naar de Cup:
1. Brad Keselowski 2059 punten. 2. Jeff Gordon 2052 punten. 3. Joey Logano 2049 punten. 4. Kevin Harvick 2047 punten. 5. Dale Earnhardt Jr. 2042 punten. 6.Denny Hamlin 2041 punten. 7. Kyle Busch/Jimmie Johnson/Kurt Busch 2041 punten. 11. Matt Kenseth en Kasey Kahne 2034 punten. 12. Carl Edwards 2030 punten. 13. Ryan Newman 2029 punten. 14. A.J. Allmendinger 2025 punten. 15. Greg Biffle 2021 punten. 16. A. Alimirola 2007 punten.

Keselowski Burnout
Gaat Bad Brad voor een tweede Sprint Cup titel?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet