Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Persbericht: Marco Sørensen dicht bij eerste GP2-podium va vierde plaats op Monza

marco sorensen 1

Het circuit van Monza in Italië bleek afgelopen weekend een aangenaam jachtterrein voor het GP2-team van MP Motorsport. Marco Sørensen reed twee keer in de punten voor het Nederlandse team. Op zondag evenaarde de Deen bovendien zijn beste seizoensprestatie door vierde te worden.

Tekst en foto's: PR

Teamgenoot Daniël de Jong kwam sterk terug na de teleurstelling van de eerste dag, toen Kimiya Sato in de tweede ronde van achteren op hem inreed. In de tweede race reed De Jong vervolgens van de 23e naar de negende plaats.

Met zijn sterke weekend op Monza bouwde De Jong voort op het eerste punt dat hij twee weken geleden op Spa scoorde. Sørensen liep in België de punten net mis, maar door zijn succes op Monza heeft hij nu in zeven van zijn tien races punten gescoord.

"Het was een sterk weekend van het hele team op Monza. Marco en Daniël hadden het tempo er goed in zitten. In de tweede race waren we zelfs dicht bij een podium", aldus Sander Dorsman, teambaas van MP Motorsport. "De kwalificatie ging weliswaar niet zo goed als we hadden gehoopt, maar de racesnelheid was goed. Beide jongens hebben het uitstekend gedaan."

daniel de jong 2

"Daniël had weinig geluk in de eerste race. Hij kon nergens heen, Sato ramde hem bij de eerste chicane vol van achteren. Erg jammer, want hij zat vlak achter Marco, nadat ze allebei een geweldige eerste ronde hadden gereden. Marco heeft gelukkig veel punten gescoord en daar zijn we erg blij mee. We kijken nu echt uit naar het volgende raceweekend."

Sørensen, F1-reserve van het Lotus-team, startte de race van zaterdag als 14e, met De Jong drie plaatsen daarachter. Beide coureurs maakten een geweldige start. Ze lieten daar een opmerkelijke openingsronde op volgen, die ze als negende en tiende afsloten.

Terwijl Sørensen vooruitgang bleef boeken, werd zijn teamgenoot roemloos uit de wedstrijd getikt door een domme uitremactie van Sato bij het aanremmen van de Rettifilo-chicane.

Sørensen zou pas laat in de wedstrijd zijn verplichte pitstop maken. Hij klom op een derde van de raceafstand de top-acht binnen en bleef plaatsen winnen toen andere coureurs naar binnen kwamen voor nieuwe banden. Even lag de Deen aan de leiding, totdat hij zijn eigen pitstop had gemaakt. Als zevende kwam hij de baan weer op, de positie waarin hij ook finishte.

marco sorensen 2

Dankzij die klassering mocht Sørensen op zondag vanaf de eerste rij starten. Met een geweldige start leek hij even de leiding te pakken, maar hij ging uiteindelijk toch als tweede door de eerste chicane. Door blokkerende remmen schoot de Deen vervolgens rechtdoor bij de Roggia-chicane, waardoor hij helaas een plaats verloor.

Na een safetycarperiode van vijf ronden, die noodzakelijk was na enkele incidenten in de openingsronde, zat Sørensen Stéphane Richelmi op de hielen. Tegelijkertijd kreeg hij echter te maken met druk van Stefano Coletti. In de achtste ronde wist Coletti aan de Deen voorbij te steken. Sørensen behield de rest van de race zijn vierde plaats en sloot daarmee een uitstekend weekend af.

daniel de jong 1

Vanwege zijn 23e startpositie was de tweede race voor De Jong sowieso een uitdaging, maar de Nederlander kweet zich voortreffelijk van zijn taak. Alleen al in de openingsronde wist hij op te klimmen naar de 15e plaats. Vervolgens bleef hij plaatsen winnen, om uiteindelijk als tiende te finishen. Toen na de race een opponent een tijdstraf uitgedeeld kreeg, schoof De Jong zelfs door naar de negende plaats.

Het voorlaatste raceweekend op de GP2-kalender van 2014 vindt plaats op 11-12 oktober. Dan bezoekt de GP2 Series het nieuwe stratencircuit van Sochi in Rusland.

Klassement GP2 Series 2014 (na 18 wedstrijden):
12e Marco Sørensen, 28 punten;
27e Daniël de Jong, 1 punt

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet