Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski bezorgt Team Penske 400e Autosportoverwinning in Richmond

Brad Keselowski behaalde op Richmond zijn vierde NASCAR Sprint Cup-overwinning dit seizoen. Tevens betekende het voor Team Penske de 400e autosportoverwinning Een dronken fan zorgde in de 329e ronde voor de nodige hilariteit. Ryan Newman en Greg Biffle, beide zonder overwinningen dit seizoen, kwalificeerden zich als laatste twee voor "The Chase" waarin nog maar 16 coureurs aanspraak proberen te maken op de titel.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Keselowski

Uniek record. Brad Keselowski bezorgt teameigenaar Roger Penske de 400e autosportoverwinning in Richmond

Brad Keselowski bezorgt Team Penske 400e zege in Richmond
Brad Keselowski behaalde in Richmond zijn vierde seizoenszege en bezorgde teameigenaar Roger Penske de 400e autosportoverwinning.(Indycar, NASCAR, Canam, F1).In de 400 ronden tellende wedstrijd reed Keselowski er maar liefst 383 op kop. Deze wisselde slechts viermaal tussen Keselowski en Kevin Harvick. Ryan Newman en Greg Biffle kwalificeerden zich voor de twee laatste plekken in "The Chase". Na de wedstrijd in Richmond kunnen nog maar zestien coureurs hierin aanspraak proberen te maken op de titel. Brad Keselowski, Jeff Gordon, Dale Earnhardt Jr, Jimmie Johnson, Joey Logano, Kevin Harvick, Carl Edwards, Kyle Busch, Denny Hamlin, Kurt Busch, Kasey Kahne, Aric Almirola, A.J. Allmendinger, Matt Kenseth, Greg Biffle en Ryan Newman gaan de komende weken uitmaken wie er in 2014 kampioen gaat worden.

Brad Keselowski: "Wat een avond! In Victory Lane heb ik mijzelf nog een stomp gegeven of ik niet aan het dromen was. Er zijn avonden die je als coureur nooit vergeet. En daar leef ik voor. De Miller Lite Ford ging als een raket en er is geen betere manier om op deze wijze aan "The Chase" te beginnen.

Wij zijn er klaar voor. Wij hebben het gevoel dat dit team het kan. Het klikt volledig. De 400e Penske-overwinning. Het geeft een enorm gelukkig gevoel om voor zo'n ongelofelijk team te rijden. En zonder pech konden we het met deze auto gewoon doen. Wij hebben de afgelopen weken al pech genoeg gehad.''

RIR NSCS 090614 TeamPenske400
Slechts weinig teambazen kunnen zeggen dat ze in diverse autosportdisciplines 400 overwinningen hebben behaald. Een uniek record.

Polesitter Keselowski nam in de 127e ronde definitief de leiding. Vanaf dat moment was de Ford onklopbaar. Jeff Gordon hield in de slotfase de spanning er nog in want hij naderde Keselowski tot op 0.797 secs. Voor Keselowski betekende het zijn eerste overwinning op Richmond en de 14e in zijn carrière. Clint Bowyer eindigde als derde maar slaagde er niet in om zich voor "The Chase" te kwalificeren.

Kevin Harvick's Chevrolet was de enige die Keselowski kon bijbenen. Vooral op de hoge lijnen in de bochten leek hij in het voordeel en pakte tweemaal de kop. In totaal reed Harvick slechts 17 ronden aan de leiding. In de 271e ronde moest Harvick zijn tweede plek aan Clint Bowyer prijsgeven. Daarna kwam Harvick onder druk van Jeff Gordon te staan. In de 290e ronde ging Gordon definitief aan Harvick voorbij. Vervolgens ging Gordon bij Bowyer in de aanval en passeerde de Toyota-coureur in de 329e ronde.

RIR NSCS 090614 1
Hoge hekken en een dronken fan slaagde er toch in te klimmen....... 

Neutralisatie voor dronken fan
Een neutralisatie voor een dronken fan in de 329e ronde zorgde voor de nodige hilariteit. Die neutralisatie gaf Keselowski' s tegenstanders hoop. Maar de Penske-coureur was niet uit zijn regelmaat te krijgen en liep meer dan twee seconden uit. Gordon verklaarde achteraf dat hij vooral in de ''short runs" niet tegen Keselowski opgewassen was.

Jeff Gordon: "Ik geloof niet dat wij over een auto beschikten die het tegen Brad kon opnemen, maar wij gaven het gewoon niet op. Fantastische pitstops, fantastisch afstellingen. Maar pas aan het einde kwamen we in de buurt. Het was wel geen overwinning maar een mooi momentum om aan "The Chase'' te beginnen.

Gordon aansluiting
Jeff Gordon bleef de aansluiting houden maar kwam net iets tekort.

Dit team is er klaar voor. Dit is motiverend en ik weet hoe dat de fans achter ons staan en hoe trots dat ze op ons zijn. Wij zijn trots op de resultaten. Nog tien weken en dan proberen wij het voor elkaar te krijgen. Dit team is er absoluut klaar voor!" Clint Bowyer eindigde als derde maar kwalificeerde zich niet voor "The Chase" Om te winnen had Bowyer gewoon moeten winnen. "Dit was ons beste resultaat. Meer hadden we niet in huis!" Tony Stewart eindigde als vijftiende maar kwalificeerde zich voor het tweede achtereenvolgende jaar niet voor ''The Chase'' Stewart's toekomst lijkt nog steeds erg onzeker.

Jimmie Johnson miste de groepsfoto. Hij had na afloop last van kramp in zijn lichaam en kampte met uitdrogingsverschijnselen.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 400 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
3. Clint Bowyer Toyota 400 ronden
4. Jamie McMurray Chevrolet 400 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
6. Joey Logano Ford 400 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 400 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
9. Ryan Newman Chevrolet 400 ronden
10. Aric Almirola Ford 400 ronden

2014 Groepsfoto Chase
The Chase kandidaten. Maar de belangrijkste ontbreekt......
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet