Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Penske-coureur Ryan Blaney behaalt eerste Nationwide-zege op Bristol

Penske-coureur Ryan Blaney heeft op Bristol zijn allereerste Nationwide-overwinning behaald. Vanwege heftige regenval moest de Food City 300 urenlang worden uitgesteld. Kyle Busch eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

453984056

Ryan Blaney, de Penske development driver, behaalde op Bristol zijn allereerste Nationwide-zege.

Penske-coureur Ryan Blaney behaalt eerste Nationwide-zege op Bristol
Ryan Blaney heeft na 24 Nationwide-starts in Bristol zijn eerste overwinning behaald. Aanvankelijk leek het ernaar uit te zien dat een dominante Kyle Busch in negen Nationwide-starts op Bristol zijn zevende overwinning zou behalen. Het pakte echter anders uit. Bij een herstart met nog zeven ronden te gaan pakte Blaney echter definitief de leiding

Ryan Blaney: "Het is prachtig om hier in Bristol in Victory Lane te staan. Ik maakte me wel zorgen dat ik tweede zou worden want Kyle Busch was erg goed bezig. Maar ik was klaar voor mijn kans en die kreeg ik dan ook. Ik wist er munt uit te slaan." Busch was niet echt te spreken over Blaney's laatste herstart.

Kyle Busch: "De leider is altijd in het nadeel. Op de eerste dubbele streep was Blaney gewoon 10 km sneller. Ik wilde dit niet doen, maar kennelijk wilde iedereen achter mij dit wel doen. Een beetje stom eigenlijk. Bij de herstart wordt er van je verwacht dat je wiel aan wiel rijdt. Als de leider snelheid maakt, dan wordt dit van iedereen verwacht!"

Blaney zag het anders: "Bij de laatste herstart ging Kyle er niet meer voor omdat zijn banden gewoon op waren. We kregen een tweede neutralisatie en ik ging er gewoon voor. Gelukkig wist ik hem achter mij te houden. Het was inderdaad wel een hectische wedstrijd!"

453977630
De wedstrijd in Bristol werd vanwege heftige regenval uren uitgesteld.

Voordat Blaney de aanval op Busch inzette wist hij, met nog 19 ronden te gaan, een crashende Kyle Larson te ontwijken. Chase Elliott, die de tussenstand in het kampioenschap leidt eindigde als derde. In de eerste 149 wedstrijdronden reed Elliott 49 ronden aan de leiding. Bij de laatste herstart zat Elliott overigens wel op de eerste rang. Elliott: "Bij de herstart zag ik Kyle Busch een zeldzame fout maken. Het was erg moeilijk om eigenlijk geen wielspin te hebben. Busch deed het wel en Blaney behaalde er direct voordeel uit!''

Een tiende neutralisatie verhinderde dat Kyle Busch in 287 Nationwide-starts zijn 67e overwinning zou behalen. Zeker omdat Busch bij eerdere herstarts telkens bij Ty Dillon wegliep. Ryan Blaney dacht er anders over.

Behalve Blaney en Busch reden ook Kyle Larson, Chase Elliott en Elliott Sadler aan de leiding. Sadler in de 185e ronde bij een crash met Timmy Hill betrokken en werd als 29e geklasseerd.

453984252
Kyle Larson ging in de fout en Blaney wist hem ternauwernood te ontwijken.

Uitslag
1. Ryan Blaney Ford 300 ronden
2. Kyle Busch Toyota 300 ronden
3. Chase Elliott Chevrolet 300 ronden
4. Ty Dillon Chevrolet 300 ronden
5. Regan Smith Chevrolet 300 ronden
6. Brendan Gaughan Chevrolet 300 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 300 ronden
8. Erik Jones Toyota 300 ronden
9. James Buescher Toyota 300 ronden
10. Chris Buescher Ford 300 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet