Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Verstappen houdt schade beperkt met fraaie inhaalrace, Lucas Auer wint

2014 Verstappen PF
Max Verstappen was dolblij met zijn derde plek. Alsof hij gewonnen heeft.

'De schade beperkt houden', noemen ze dat. Vanwege het wisselen van de motor na zijn uitval in de tweede race werd Max Verstappen reglementair tien plaatsen teruggezet op de grid. Zo moest hij als twaalfde in plaats van als tweede aan de race beginnen. Terwijl ondermeer zijn naaste concurrent Ocon betrokken raakte bij een incident in de startronde, werkte Verstappen zich gestaag naar voren, waarop hij uiteindelijk werd beloond met een keurige derde plaats, waarmee hij zelf ook alleszins tevreden was. De overwinning ging naar de Oostenrijker Lucas Auer, terwijl Tom Blomqvist voor de tweede keer vandaag als tweede over de eindstreep kwam.


Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat


2014 Latifi Off
Chaos in de eerste bocht.


Ocon gaat in de rondte in de eerste bocht, samen met Latifi en Giovinazzi. Blomqvist leidt voor Auer, Fuoco, King, Verstappen, Serrallés. Omdat de gestrande auto's de baan blokkeren, komt de safety-car in actie. Ook Van de Laar komt niet meer door, hij is eveneens geraakt in de chaos in de eerste bocht. Rosenqvist komt aan het eind van de eerste ronde binnen met een beschadigde voorspoiler en valt terug tot de 19e plaats. Aan het begin van de vijfde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Bij het uitkomen van de eerste bocht zet Auer zijn auto naast die van Blomqvist, houdt het gas erop en neemt de leiding over. Verstappen haalt King in en is daarmee vierde.

Verstappen zet vervolgens Fuoco onder druk, maar slaagt er ondanks herhaalde pogingen vooralsnog niet in om de Italiaan te passeren. Daarachter rijden King, Serralles, Nissany, Calderon, Dennis en Szymkowiak op de plaatsen vijf tot en met tien. In de tiende ronde is er een korte positiewisseling tussen Auer en Blomqvist bij het aanremmen van de eerste bocht, maar bij het uitkomen van de bocht gaat Auer er weer voorbij.

2014 Crashed drivers studying themselves
De betrokken brokkenpiloten bestuderen de beelden........

In de 15e ronde passeert Jake Dennis Calderon, terwijl de Colombiaanse bijna door haar eigen teamgenoot Nissany van de baan gereden wordt, die op zijn beurt achter Serralles vast zit. Blomqvist heeft vooraan ook het gat naar Auer weer een beetje dichtgereden, terwijl King langzaam aansluiting vindt bij Verstappen, die niet voorbij Fuoco komt. In ronde 18 pakt Calderon een positie tetug van Dennis en is daarmee weer achtste. In de 19e ronde strijden Rosenqvist en Goddard om de 13e plaats, waarbij de Zweed de Australiër in de rondte tikt. Daarop is de frontpartij van Rosenqvists auto kapot, hij krijgt een 'meatball'-vlag en rijdt de pits in. Goddard krijgt een drive-through vanwege het van de baan duwen van Rosenqvist.


2014 Duel Fuoco Verstappen
Prachtig duel tussen Fuoco en Max Verstappen.

In de 20e ronde zet de regen in, er wordt op tijd gereden met nog vier minuten op de klok. In de 23e ronde is Verstappen eindelijk voorbij Fuoco en is daarmee derde. De daaropvolgende ronde is tevens de laatste, omdat de voorziene tijd is afgelopen. Auer rijdt zijn tweede overwinning van het seizoen naar huis en zegeviert voor Blomqvist, Verstappen, Fuoco, King, Serralles, Nissany, Calderon, Dennis en Szymkowiak.

Uitslag:
1. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, 24 r. in 35:28,675 (gem. 147,296 km/u)
2. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 0,476
3. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 3,623
4. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 4,945
5. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 5,238
6. Roy Nissany (Isr), Dallara F312-Mercedes, op 17,415
7. Felix Serrallés (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 18,599
8. Tatiana Calderon (Col), Dallara F312-Mercedes, op 19,434
10. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 20,770

2014 Duel Auer Blomqvist
Mooi duel tussen Auer en Blomqvist.

Stand na 27 van 33 races:
1. Esteban Ocon, 402 punten
2. Max Verstappen, 325
3. Tom Blomqvist, 315
4. Lucas Auer, 283
5. Antonio Fuoco, 237
6. Antonio Giovinazzi, 173

2014 Winnaar Auer
Winnaar Lucas Auer. Het was alweer een tijdje geleden dat hij won.Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet