Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Techniek weerhoudt Verstappen van zege, Giovinazzi profiteert en wint

2014 Max Out
Ridder te voet: Max Verstappen na zijn voortijdige uitval op de Nürburgring

Lange tijd leek Max Verstapppen op weg naar zijn negende overwinning in het FIA EK Formule 3, maar in de 20e van 25 ronden op de Nürburgring maakte de techniek een einde aan zijn aspiraties: bij het uitkomen van de NGK-chicane werd de auto van onze landgenoot opeens langzamer en vervolgens was zijn uitval een feit. Daarop erfde Antonio Giovinazzi de leiding en behaalde zijn tweede EK-zege, terwijl Tom Blomqvist de dubbelzege voor het Jagonya Ayam with Carlin-team completeerde. Esteban Ocon eindigde als derde en liep daarmee in het kampioenschap weer een beetje uit op Verstappen, die niet scoorde.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2014 Start F3 R2
Start van de tweede race met Verstappen voor Giovinazzi

Verstappen pakt de leiding voor Giovinazzi en Blomqvist, die slecht wegkomt en ook zijn Italiaanse teamgenoot voor zich moet dulden. Verstappen komt met een voorsprong van 0,9 seconden op Giovinazzi terug uit de eerste ronde, daarachter Blomqvist, Ocon, Fuoco Auer, King, Rosenqvist, Jones en Dennis. Szymkowiak heeft een plek verloren en is 17e. Aan het eind van de tweede ronde raakt Menezes kort van de baan, maar kann zijn auto nog net onder controle houden. Daarop krijgt Menezes direct teamgenoot Szymkowiak achter zich, terwijl Van de Laar is teruggevallen van de 14e naar de 16e plaats.

Terwijl er in het middenveld aardig wordt gestreden en bijvoorbeeld Tatiana Calderon, de enige dame in het veld, opklom van de 15e naar de tiende plaats, gebeurt er vooraan relatief weinig. Het enige noemenswaardige feit is dat Ocon Blomqvist iets meer onder druk zet in de strijd om de derde plaats, terwijl Szymkowiak een plek verloren heeft aan Ferrucci en als 19e rondrijdt. Aan het eind van de 14e ronde rijdt Jake Dennis de pits in met een technisch probleem, waarmee de Brit voor de tweede keer dit weekeinde voortijdig de strijd moet staken.

Een ronde later gaat Gelael in de rondte. In de 20e ronde wordt Verstappen opeens langzaam bij het uitkomen van de NGK-chicane met een overduidelijk motorprobleem. Hij kan nog net op tijd de pitstraat in rijden, waar zijn auto definitief tot stilstand komt. Giovinazzi neemt de leiding over voor Blomqvist en Ocon. Gelael tikt met een onbegrijpelijke en onnodige actie Serrallés in de rondte en valt daarmee opnieuw negatief op. Eindelijk grijpt de wedstrijdleiding in en geeft de Indonesiër een drive-through-penalty. Voor de rest gebeurt er weinig noemenswaardigs meer, en zo wint Antonio Giovinazzi voor de tweede maal dit seizoen, gevolgd door zijn teamgenoot Tom Blomqvist en de Fransman Esteban Ocon.

2014 Giovanazzi winnaar
En weer een overwinning voor Antonio Giovinazzi

Uitslag:
1. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, 25 r. in 34:39,329
2. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 0,771
3. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 1,404
4. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 3,294
5. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 4,674
6. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 5,101
7. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 7,078
8. Edward Jones (GBr), Dallara F312-Volkwagen, op 15,488
12. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 21,717
14. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 40,530

2014 Max Interview
Max Verstappen doet zijn relaas voor de camera van N-TV
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet