Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Max Verstappen boekt eerste overwinning als Red Bull-junior

IMG 6857
Direct eerste Red Bull Junior podium voorMax Verstappen op de Nürburgring.

Na zijn eerste pole als Red Bull Junior heeft Max Verstappen nu ook zijn eerste overwinning sinds de opname in het supportprogramma van de Oostenrijkse frisdrankgigant binnen. Op een opdrogende Nürburgring maakte hij de juiste keuze door op slicks te starten en behaalde vervolgens zijn achtste zege van het seizoen. Achter de Van Amersfoort Racing-coureur eindigden de Italianen Antonio Fuoco en Antonio Giovinazzi op de plaatsen twee en drie. Omdat Esteban Ocon, de leider in het kampioenschap, niet verder kwam dan de zesde plaats, wist Verstappen ook in het rijdersklassement weer wat terrein goed te maken. Dennis van de Laar werd elfde, Jules Szymkowiak werd als 17e geklasseerd.


Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat

2014 Moment Max Fucoco
Prachtig moment. Verstappen gaat aan Fuoco voorbij.


Voor Lucas Auer gaat het al mis in de opwarmronde: op de door regen gladde baan gaat hij in de rondte, maar kan alsnog zijn oorspronkelijke startplek innemen. Verstappen neemt bij de start de leiding, maar bij het uitkomen van de Mercedes-Arena is Fuoco aan de buitenkant in het voordeel en neemt de eerste plaats over. Daarachter Verstappen, Giovinazzi, King, Ferrucci, Jones, Ocon, Rosenqvist, Auer en Gelael. Laatstgenoemde heeft echter een drive-through-penalty te pakken, omdat hij op weg naar de startopstelling (!) in de pits te snel reed. Aan het eind van de tweede ronde komt hij de pits in.

2014 F3 Race 1
Lucas Auer gaat in de opwarmronde al achterstevoren.

Goddard, die als 20e startte, maar als een van de weinigen op regenbanden vertrok, ploegt als het spreekwoordelijke warme mes door de boter en komt na de tweede ronde al als zevende door en passeert in de volgende ronde ook King, Ferrucci en Ocon en is daarmee vierde. Ook de Chinese debutant Chang profiteert van een goede bandenkeuze: in de kwalificatie was hij met zes seconden achterstand hopeloos laatste, maar na drie ronden is hij ook al zevende. In de vierde ronde passeert Goddard in een spannend duiel Giovinazzi en rijdt daarmee op de derde plaats.


2014 Wisselvallig weer
Wisselvallige weersomstandigheden heersten op de Ring.

Bij het ingaan van de zesde ronde spint Fuoco in de Mercedes-Arena en valt terug naar de derde plaats achter Verstappen en Goddard. Verstappen heeft ondertussen zijn handen vol aan Goddard, die met regenbanden in de voorgaande ronde 1,2 seconde sneller was. In de zevende ronde gaat Goddard in de Mercedes-Arena onze landgenoot voorbij. Jules Szymkowiak en Jake Dennis komen met elkaar in botsing, Dennis staakt de strijd in de pits. Goddard komt met een voorsprong van 2,2 seconden op Verstappen terug uit de zevende ronde, daarachter luidt de volgorde Fuoco, Giovinazzi, Chang, King, Ferrucci, Ocon, Blomqvist en Beretta.

Beretta gaat in de achtste ronde in de rondte, maar verliest geen plek. In de negende ronde is Verstappen zes tienden van een seconde sneller dan Goddard, wiens regenbanden slechter lijken te worden. Een ronde later is Verstappen zelfs bijna twee seconden sneller, de voorsprong van Goddard is nog maar 0,4 seconden en in de elfde ronde plaatst Verstappen een aanval op de Australiër. De twee komen met een verschil van 0,0 seconden over de eindstreep en Verstappen remt Goddard voor de eerste bocht uit, maar Goddard countert en pakt de eerste plaats weer terug. In de twaalfde ronde botsen Szymkowiak en Calderon, terwijl Verstappen weer de eerste plaats van Goddard overneemt.

2014 Goddard
Goddard's moment of glory bleef onbeloond.

Vervolgens komt Goddard onder druk van Fuoco en verliest ook de tweede plaats aan de Italiaan. Een halve ronde later gaat ook Giovinazzi Goddard voorbij – de kansen van de Australiër zijn duidelijk verkeken omdat de verwachte regen uitblijft. Calderon krijgt een drive-through voor de botsing met Szymkowiak en komt aan het eind van de 13e ronde naar binnen. Goddard valt verder en verder terug, na 19 ronden is de Australiër 15e. Ook Chang kan zijn eerste punten wel vergeten, hij valt terug naar de 18e plaats. Vanwege het lagere tempo in de beginfase op de vochtige baan wordt er op tijd gereden, omdat de geplande 25 ronden niet binnen de beschikbare tijd van 35 minuten kunnen worden voltooid. Zo scoort Max Verstappen na 23e ronden zijn achtste overwinning van het seizoen, voor Fuoco, Giovinazzi, King, Blomqvist, Ocon, Auer, Rosenqvist, Ferrucci en Jones. Dennis van de Laar komt als elfde over de eindstreep, Jules Szymkowiak wordt als 17e geklasseerd.

2014 Max 2
Voor de eerste maal een overwinning in een Red Bull overall.

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 23 r.
2. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 3,275
3. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 3,789
4. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 6,650
5. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 11,650
6. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 18,918
7. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 22,352
8. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 24,972
11. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 34,738
17. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 1:17,741Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet