Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Eerste overwinning voor Antonio Giovinazzi, Max Verstappen bestraft

140803 F3 R3 Giovinazzi finish
Antonio Giovinazzi komt voor het eerst als winnaar van een EK F3-race over de finish

De Italiaan Antonio Giovinazzi behaalde in de derde en laatste race van het FIA EK F3 op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg zijn eerste overwinning in de serie. Alleen in de beginfase reed de pole-sitter even niet aan de leiding, maar nog in de eerste ronde herstelde Giovinazzi de rangorde en reed vervolgens de overwinning naar huis. De Brit Tom Blomqvist completeerde de 1-2 voor het team Jagonya Ayam with Carlin, de Oostenrijker Lucas Auer eindigde evenals in de tweede race als derde. Max Verstappen leek op weg naar de vierde plaats, maar kreeg in de slotfase een drive-through vanwege het meer dan eens afwijken van zijn racelijn. "Je mag gewoon niet meer normaal racen", verzuchtte de Limburger, die met de tijdstraf van 20 seconden als substituut als twaalfde werd geklasseerd.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)

Blomqvist pakt ten koste van pole-sitter Giovinazzi de leiding op weg naar de eerste bocht. Achterin gaat het mis voor Celis, wiens achterwiel krom raakt. Giovinazzi pakt de leiding terug bij het uitkomen van de tweede bocht. Auer is derde, daarachter Fuoco, Latifi, Dennis, King, Verstappen, Calderon en Jones. In de tweede ronde valt Jones terug naar de 13e positie. Dennis opent in de derde ronde de aanval op Latifi, maar de Canadees verdedigt zijn positie. Szymkowiak raakt Toril, die in de rondte gaat. Rosenqvist was daar eerder al gestrand.

De safety-car komt in de vierde ronde in actie. Giovinazzi leidt voor Blomqvist, Auer, Fuoco, Latifi, Dennis, King, Verstappen, Calderon en Ocon. Aan het eind van de zesde ronde komt de safety-car terug de pits in en wordt de race weer vrijgegeven. Dennis probeert het opnieuw bij Latifi, maar de Canadees houdt zijn positie vast. Verstappen wint een positie als King aan de buitenkant wat terugvalt. Serrallés strandt in de achste ronde terwijl Verstappen Latifi inhaalt en met Dennis knokt om de zesde positie. Aan het eind van de achtste ronde leidt Giovinazzi voor Blomqvist, Auer, Fuoco, Dennis, Verstappen, Latifi, King, Ocon en Calderon. Ocon en King strijden om de achtste plaats.

140803 F3 R3 Start
Startfase met Verstappen voor King

Aan het eind van de negende ronde gaat Calderon wijd in de laatste bocht en valt tetug naar de twaalfde plek. Even later bedreigen ook Nissany en Szymkowiak de Colombiaanse, Szymkowiak haalt daarbij Nissany in. In de elfde ronde is Ocon in het voordeel ten opzichte van King bij het uitkomen van de eerste bocht en neemt zo de achtste plaats over. Hurst en Berretta komen in de elfde ronde met de wielen van hun auto's in elkaar en glijden daarop beide de grindbak in. Hurst blijft op het gas en kan zichzelf weer bevrijden, voor Berretta lijkt de race ten einde.

Halverwege de race leidt Giovinazzi met een voorsprong van 2,6 seconden op Blomqvist, darachter Auer, Dennis en Verstappen, maar onze landgenoot zet de Brit meer en meer onder druk en gaat voorbij Dennis. In de 16e ronde krijgt Ocon, die op de achtste plaats rijdt, een drive-through penalty voor het niet respecteren van gele vlaggen. Ook Szymkowiak, Van de Laar, Ferrucci, Goddard en Zeller krijgen een drive-through vanwege te snelle sectortijden onder geel. Ocon en van de Laar komen aan het eind van de 16e ronde binnen.

Verstappen zet Fuoco meer en meer onder druk in het gevecht voor de vierde plaats. Ferrucci en Szymkowiak rijden aan het eind van de 17e ronde de pits in voor hun straf. Goddard doet dat een ronde later. Verstappen plaatst in de 20e ronde een serieuze aanval op Fuoco, die op zijn beurt slechts 0,7 seconden achter Auer rijdt. In de 21e ronde passeert Verstappen even Fuoco, maar de Italiaan vecht terug. De twee raken elkaar, waarbij de voorvleugel van Fuoco's auto beschadigd raakt, Fuoco gaat er weer voorbij, maar een halve ronde later pakt Verstappen de vierde plek. Fuoco rijdt met schade de pits in, nadat hij al een zwart-oranje vlag te pakken heeft.

De actie van Verstappen op Fuoco wordt door de wedstrijdleiding niet gewaardeerd, want in de 23e ronde krijgt hij een drive-through penalty. Daarmee wordt het niks met zijn vierde plaats. Giovinazzi win voor Blomqvist, Auer, Latifi, Dennis, Jones, King, Menezes, Calderon en Gelael.

Uitslag:
1. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, 24 r. in 36:13,881
2. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 3,151
3. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 11,212
4. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 15,289
5. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 16,566
6. Ed Jones (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 17,344
7. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 17,679
8. Gustavo Menezes (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 18,393
12. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 33,498
15. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 45,992

Stand na 24 van 33 races:
1. Esteban Ocon, 379 punten
2. Max Verstappen, 285
3. Tom Blomqvist, 269
4. Lucas Auer, 242
5. Antonio Fuoco, 195
6. Jake Dennis, 152
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet