Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Antonio Fuoco wint tweede race Red Bull Ring, Van Amersfoort Racing met alle coureurs in de punten

Pole-sitter Antonio Giovinazzi kwam als eerste over de eindstreep na afloop van de tweede FIA EK Formule 3-race op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg, maar zijn naam- en landgenoot Antonio Fuoco werd tot winnaar uitgeroepen, omdat Giovinazzi tijdens de derde en laatste safety-car-fase het gat naar de safety-car te groot had laten worden en daarvoor een drive-through-penalty kreeg, die werd omgezet in een tijdstraf van 20 seconden. Zo ging de zege naar Fuoco, voor Blomqvist en Lucas Auer. Max Verstappen eindigde in de turbulente race als vierde, één plaats voor zijn Amerikaanse teamgenoot Menezes, terwijl ook Jules Szymkowiak punten pakte: als 22e gestart werd hij als negende geklasseerd. Van Amersfoort Racing reed zo met alle coureurs in de punten.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)

Giovinazi pakt de leiding bij de start voor Blomqvist en Auer. In de tweeede bocht pakt Fuoco de tweede plaats, Auer wordt naar de buitenkant gedreven en valt terug naar de zesde plaats. Giovinazzi leidt voor Fuoco, Blomqvist, Rosenqvist, Ocon Auer en Verstappen. Van de Laar is 14e, Szymkowiak 19e. In de tweede ronde passeert Ocon Rosenqvist in de tweede bocht. Roy Nissany gaat geheel zelfstandig in de rondte, maar kan de race voortzetten nadat zijn auto door de baanposten uit het gras terug op het asfalt is geduwd.

Verstappen gaat aan het eind van de tweede ronde bij het uitkomen van de laatste bocht wijd, kan zijn auto nog net opvangen, maar raakt bijna Jordan King. Die strandt vervolgens met een gebroken rechter voorwielophanging, waarop de safety-car in actie komt. Giovinazzi leidt voor Fuoco, Blomqvist, Ocon, Rosenqvist, Auer, Dennis, Verstappen, Menezes, Jones en Van de Laar, maar laatstgenoemde is volgens een melding van de wedstrijdleiding 'under investigation' vanwege een vermeende valse start. Verstappen heeft een waarschuwing te pakken vanwege het meer dan eenmaal afwijken van zijn racelijn. Aan het eind van de vijfde ronde komt de safety-car de pits in, terwijl er voor Van de Laar geen verdere bestraffing volgt.

Giovinazzi houdt zonder problemen de leiding vast. In de zesde ronde is er contact tussen Latifi en Serrallés, waarop laatstgenoemde in de grindbak spint, maar de race kan voortzetten. Niettemin rijdt hij de pits in en houdt het daar voor gezien. In de negende ronde gaat Van de Laar in de Castrol Edge in de rondte na een duel met Gelael om de elfde plaats. Goddard krijgt een drive-through vanwege het overschrijden van de afgrenzingen van de baan. Na het stranden van Van de Laar wordt de safety-car voor de tweede maal ingezet.

In de elfde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Bij het aanremmen van de eerste bocht komen Rosenqvist en Ocon met elkaar in botsing. Ocon rijdt de pits in, Rosenqvist heeft een zwaar beschadigde ophanging. Hurst gat onafhankelijk daarvan ook nog een keer in de rondte en rijdt de pits in. Zo schuift Auer door naar de vierde plaats voor Dennis, Verstappen, Menezes, Jones, Gelael en Latifi. In ronde 15e ronde raken Nissany en Goddard met elkaar in botsing. Goddard gaat in de rondte en treft daarbij Sandro Zeller, voor wie de race ook ten einde is. Voor de derde keer komt de safety-car de baan op. Aan het einde van ronde 18 wordt de race weer vrijgegeven.

De leider in de wedstrijd, Giovinazzi, krijgt een drive-through vanwege een fout bij de safety-car-procedure. Szykmowiak passeert met een mooie manoeuvre Toril en is daarmee elfde. Inmiddels is er overgeschakeld op de maximale tijd in plaats van de geplande 24 ronden, terwijl Jake Dennis met een technisch probleem terugvalt. Aan het eind van de 22e ronde komt Giovinazzi als eerste over de eindstreep, maar winnaar is Fuoco, gevolgd door Blomqvist, Auer, Verstappen, Menezes, Jones, Gelael, Latifi, Szymkowiak.

Uitslag:
1. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, 22 r. in 35:21,893
2. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 0,398
3. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 1,845
4. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 3,778
5. Gustavo Menezes (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 4,684
6. Edward Jones (VAE), Dallara F312-Volkswagen, op 5,737
7. Sean Gelael (Ind), Dallara F312-Volkswagen, op 6,344
8. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 7,105
9. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 7,831
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet