Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: UPD: Blomqvist zegeviert, Verstappen vijfde na tijdstraf op Red Bull Ring

140802 F3 RBR R1 Blomqvist Giovinazzi
Een Jagonya Ayam/Carlin-1-2 voor Blomqvist en Giovinazzi

Nadat met pole-sitter Esteban Ocon en Max Verstappen de twee voornaamste titelkandidaten in de eerste bocht na de start met elkaar in botsing kwamen, was de weg vrij voor de beide Jagonya Ayam with Carlin-coureurs Tom Blomqvist en Antonio Giovinazzi om een dubbelzege op de Red Bull Ring naar huis te rijden. Blomqvist scoorde zijn vierde overwinning van het seizoen, terwijl Giovinazzi voor de tweede maal na Hockenheim als tweede over de eindstreep kwam. Verstappen herstelde zich goed en werd als derde geklasseerd; een goed resultaat voor hem omdat Ocon niet scoorde. Dennis van de Laar eindigde als achtste, Jules Szymkowiak viel uit na te zijn aangereden.

UPDATE: Anderhalf uur na de race kreeg Max Verstappen een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Fuoco buiten de afgrenzing van de baan had ingehaald. Daarmee vie hij terug naar de vijfde plaats in de eindrangschikking.


Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


140802 F3 RBR R1 start
Start van de eerste race, gelijk gaat het mis tussen Ocon en Verstappen in de eerste bocht

In de eerste bocht raken Ocon en Verstappen elkaar: Ocon zit aan de buitenkant, Verstappen aan de binnenkant over de kerbstone. Ocon gaat in de rondte en valt terug tot de staart van het veld. Verstappen is derde, terwijl de beide Jagonya Ayam with Carlin-rijders Blomqvist en Giovinazzi op de eerste en tweeede plaats rijden. Verstappen valt verder terug en komt na de eerste ronde als zesde door, achter Blomqvist, Giovinazzi, Rosenqvist, Dennis en Fuoco. Van de Laar is elfde, Szymkowiak rijdt op de 18e plaats.

In de derde ronde haalt Van de Laar Auer in en is daarmee tiende. De Oostenrijker heeft zijn Israëlische teamgenoot Nissany direct achter zich, een mooi gevecht om de tiende plaats. In de vierde ronde rolt Jones uit met een technisch probleem. Verstappen is ondertussen Fuoco voorbij en is vijfde, terwijl Blomqvist als leider in de wedstrijd na vijf ronden een voorsprong van een halve seconde op Giovinazzi heeft.

Ocon werkt zich langzaam, maar gestaag weer naar voren en is na acht ronden, één derde van de race, 16e. Giovinazzi verkleint het gat naar zijn leidende teamgenoot Blomqvist naar drie tienden van een seconde en plaatst in de negende ronde een aanval, terwijl Dennis Rosenqvist steeds meer onder druk zet in de strijd om de derde plaats. Snel vindt ook Verstappen aansluiting bij het duo.

140802 F3 RBR R1 Verstappen
Vijfde na tijdstraf: Max Verstappen

In de twaalfde ronde plaatst Dennis een aanval op Rosenqvist, duwt hem naar de buitenkant, maar het is Verstappen die profiteert en er voorbij gaat. Zo is onze landgenoot in één keer derde in plaats van vijfde. Halverwege de race leidt Blomqvist met een voorsprong van een seconde op Giovinazzi, daarachter Verstappen, Rosenqvist, Dennis, Fuoco, Menezes, King, Van de Laar en Auer.

In de 15e ronde komen Latifi en Szymkowiak met elkaar in botsing in de strijd om de 18e plaats. Latifi mist zijn rempunt en rijdt tegen Szymkowiaks auto aan. De Limburger heeft geluk dat zijn auto daarbij niet ondersteboven rolt, maar door de klap terug op het asfalt raakt zijn Dallara-Volkswagen wel zodanig beschadigd dat de race voor hem ten einde is. Latifi rijdt aan het eind van de ronde de pits in.

In de 16e ronde passeert Dennis Rosenqvist bij het aanremmen van de Remuskurve en neemt zo de vierde plaats over. Menezes en Fuoco strijden om de zesde plaats, maar dan profiteert King en passeert de Amerikaanse Van Amersfoort-rijder, waarmee hij de zevende plaats voor zich opeist. King opent vervolgens de aanval op Fuoco, maar de Italiaan slaagt er vooralsnog in zijn positie te verdedigen.

Een ronde later is King in de strijd met Menzes om de zevende plaats, de twee wisselen een paar maal van positie. Bij het uitkomen van de Rauchkurve zet Menezes zijn auto voor die van de Brit en is daarmee zevende. In de 22e ronde verliest Giovinazzi 1,2 seconden op leider Blomqvist en zo moet de Italiaan nog oppassen dat Verstappen in de laatste twee ronden geen bedreiging voor hem vormt. In de 23e ronde lijkt Giovinazzi het tempo echter weer te hebben gevonden. Zo zijn er geen wisselingen meer. Tom Blomqvist wint voor Giovinazzi en Verstappen, Dennis, Fuoco en Menezes. In de laatste ronde maakt King een fout, zodat Van de Laar er nog voorbij kan en zo als achtste eindigt. King wordt negende, Auer completeert de top tien.

140802 F3 RBR R1 podium
Giovinazzi, Blomqvist en Verstappen met het Oostenrijkse fotomodel en Playmate Dominique Regatschnig

Gewijzigde uitslag:
1. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, 24 r. in 34:22,248
2. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 4,089
3. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 11,570
4. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 13,187
5. Max Verstappen, Dallara F312-Volkswagen, op 13,671
6. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 15,652
7. Gustavo Menezes (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 16,416
8. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 20,375
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet