Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Jeff Gordon wint Brickyard 400. Master of the Brickyard nu recordhouder

Hendrick Motorsports-coureur Jeff Gordon behaalde gisteren op de Brickyard zijn 90e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Met vijf overwinningen op de Indianapolis Motor Speedway vestigde Gordon tevens daar een record. In zowel Indycar als NASCAR is er geen enkele coureur in geslaagd om vijfmaal te winnen. Met vijf zeges is Gordon nu de absolute recordhouder. Bij de Indycars heeft de legendarische A.J. Foyt vier overwinningen op zijn naam staan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NSCS GreenFlag1 072714 Start van de 21e editie van de Brickyard 400.

Jeff Gordon Master of the Brickyard

Met vijf overwinningen op de Indianapolis Motor Speedway is Jeff Gordon nu de absolute recordhouder op deze baan. Zelfs Indycar-coureurs zijn er niet in geslaagd om vijfmaal op de Brickyard te winnen. Een absoluut record voor Gordon dus. In 1994 behaalde Gordon voor het team van Hendrick Motorsports zijn allereerste overwinning tijdens de Brickyard 400. Tot gisteren had Gordon evenals zijn teamgenoot Jimmie Johnson viermaal gezegevierd. Gordon versloeg de JGR Toyota's van Kyle Busch, Danny Hamlin en Matt Kenseth met een voorsprong van ruim 2.325 secs.

Bij de laatste herstart in de 144e ronde legde Gordon de basis voor zijn succes. Hij ging iets eerder op het gas dan zijn teamgenoot Kasey Kahne. Jeff Gordon: "Ik ben nooit zo erg goed met herstarts en ook vandaag was ik dit eigenlijk niet. Maar op het moment dat het er werkelijk omging, had ik de herstart van mijn leven. Toen ik wat ruimte had, had ik zoiets van ik kan niet geloven wat er hier nu werkelijk gebeurt. Met nog tien ronden te gaan probeerde ik mij maar niet op het publiek te focussen. Af en toe zag ik de reacties van de mensen en probeerde het toch maar eventjes van mij af te zetten. Maar je kunt er weinig tegen doen. Het is zo'n indrukwekkende plek en tevens en voor het kampioenschap tevens een cruciaal moment in het seizoen. Dan word je toch wel door de emoties bevangen. Mijn kinderen waren er vandaag ook bij. Er is niets beters dan bij één van de grote wedstrijden door je familie omringd te worden. Deze overwinning is voor de fans die gezegd hebben dat ik hier mijn vijfde overwinning kon behalen. En we hebben nummer vijf behaald!"

NSCSKahne072714
Kasey Kahne leek ook gedurende lange tijd een zegekandidaat.

Teambaas Rick Hendrick had op de ochtend voor de wedstrijd al een voorgevoel. "Ik vertelde Gordon dat dit weleens zijn dag kon worden. Voor hem is het natuurlijk bijzonder om meer overwinningen dan Jimmie Johnson hier te hebben. Dit is wel erg bijzonder want ik kan me nog goed herinneren hoe goed het in 1994 aanvoelde. Dit voelt exact hetzelfde aan." Aldus teambaas Rick Hendrick.

Logano lange tijd kanshebber
Joey Logano leek met zijn Penske Ford gedurende lange tijd een potentiele kandidaat voor de overwinning maar eindigde uiteindelijk als vijfde. Logano reed op de Brickyard maar liefst 70 ronden op kop. Ook Kasey Kahne leek een mogelijke kandidaat voor de overwinning. Zeker toen hij in de 73e ronde aan Denny Hamlin en Kyle Busch voorbijging. Gedurende de volgende 24 ronden behield Kahne de leiding over Kyle Busch met een voorsprong die fluctueerde tussen de één en twee seconden. In de 113e ronde gaf Kyle Busch zijn tweede plek aan Jeff Gordon prijs. Voor de Toyota-coureur had het een bijkomend voordeeltje. Daardoor werd de JGR-coureur eindelijk verlost van een stuk papier dat zich gedurende lange tijd tussen de gril van zijn bolide bevond.

De definitieve beslissing viel toen de auto van de auto van Martin Truex Jr. volledig stilviel waarmee de vierde neutralisatie een feit was. Zowel Gordon als Kahne gingen met vele anderen niet meer naar binnen. Bij de herstart liet Kahne de deur tussen Turn 1 en Turn 2 voor Gordon volledig open en viel zelfs naar de vijfde plek terug. Exact zoals Gordon's crewchief Alan Gustafson voorspeld had. "Als teameigenaar kun je in zo'n situatie alleen maar hopen dat ze elkaar er niet afrijden'' verklaarde teameigenaar Rick Hendrick achteraf.

Jeff Gordon won deze wedstrijd in 1994, 1998, 2001 en 2004. Ter gelegenheid van die eerste overwinning 20 jaar geleden werd de coureur afgelopen vrijdag met een speciale plaquette door de Indianapolis Motor Speedway nog eens speciaal in het zonnetje gezet.


NSCSburnout072714
Na 20 jaar Sprint Cup racen is de 42-jarige Jeff Gordon nog steeds enorm competitief.

Uitslag
1. Jeff Gordon Chevrolet 160 ronden
2. Kyle Busch Toyota 160 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 160 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 160 ronden
5. Joey Logano Ford 160 ronden
6. Kasey Kahne Chevrolet 160 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 160 ronden
8. Kevin Harvick Chevrolet 160 ronden
9. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 160 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 160 ronden

NSCSBricks2072714
Het traditionele kussen van de Brickyard. Tweede van links teameigenaar Rick Hendrick, winnaar Jeff Gordon, dochter Ella en diens vrouw, de Belgische Ingrid Vandenbosch.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet