Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Ty Dillon behaalt eerste Nationwide zege op de Brickyard

Ty Dillon, de 22-jarige kleinzoon van RCR Teambaas Richard Childress behaalde met een bijna lege brandstoftank zijn allereerste Nationwide zege op de Indianapolis Motor Speedway. Kyle Busch eindigde met zijn JGR-Toyota als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR


nnstydillonburnout072614
Prachtige overwinning van Ty Dillon op de Brickyard.

Ty Dillon behaalt eerste Nationwide zege op de Brickyard
Ty Dillon, de 22-jarige kleinzoon van RCR-teambaas Richard Childress behaalde met een bijna lege brandstoftank zijn allereerste Nationwide zege op de Indianapolis Motor Speedway. In de 77e van de 100 ronden tellende wedstrijd pakte Dillon definitief de leiding. Zes ronden voor het einde gaf Childress het commando om er vol voor te gaan. Dillon versloeg Busch met een voorsprong van 0.833 secs.

Dillon: "Dit is alles wat ik in huis had. En als je één van de besten uit deze business achter je hebt, dan wordt het toch wel zwaar. Zeker om gefocust te blijven en vooral niet op te geven. Ik wist ook dat ik hem kon inhalen en dat ik hem enige bochten achter mij kon houden. Het maakte me niet uit of ik de muur ging raken. Ik ging er gewoon voor en hield mij niet in."

In het verleden had Kyle Busch deze wedstrijd meerdere malen gewonnen en reed er in totaal 143 ronden op kop. "Hij ging mij voorbij en het zag er nogal stom uit. Ik gaf het gewoon in Turn 1 cadeau. De auto stuurde gewoon niet in. Hij ging aan de rechterkant aan mij voorbij. Hij pakte de leiding en het was over'' verklaarde een norse Kyle Busch achteraf. Begrijpelijk want Busch moest eens tijdens een Campingworld Truckseries wedstrijd in 2011 van teambaas Childress een flinke vuistslag incasseren. Sindsdien zijn beiden niet bepaald vrienden meer.

Kevin Harvick reed ruim 33 ronden aan de leiding maar een neutralisatie voor "debris'' in de 71e ronde viel in zijn nadeel uit. De vijf ronden onder neutralisatie gaven zowel Busch alles Dillon exact de ruimte die zij nodig hadden. Voor teambaas Richard Childress betekende dit de vierde overwinning op de Brickyard. In het verleden zegevierden Dale Earnhardt Sr. Kevin Harvick en Paul Menard voor zijn team. "Dit is ''cool". Dit is een familiesport. Tezamen met de andere overwinningen is deze natuurlijk wel heel erg bijzonder'' aldus Richard Childress.

nnstydillon0726141
En nog eens een bonus van U$ 100.000 van Nationwide voor de Dash for Cash,

Uitslag
1. Ty Dillon Chevrolet 100 ronden
2. Kyle Busch Toyota 100 ronden
3. Matt Kenseth Ford 100 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 100 ronden
5. Joey Logano Ford 100 ronden
6. Paul Menard Chevrolet 100 ronden
7. Brian Scott Chevrolet 100 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 100 ronden
9. Trevor Bayne Ford 100 ronden
10. Regan Smith Chevrolet 100 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet