Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT4 European Series: Nooren en Verheul behalen eerste zege op Spa

CY7H8086

Marcel Nooren en Jan Joris Verheul hebben met de Camaro GT4 op het circuit van Spa-Francorchamps de tweede race van het weekeinde in de GT4 European Series gewonnen. André Grammatico wist na gisteren ook vandaag de GT4 Am klasse op zijn naam te schrijven. De door een safety car periode ontsierde race werd uiteindelijk pas na afloop door tijdstraffen beslist.

Tekst: Marcel ten Caat/PR
Foto's: Chris Schotanus


Bij de start waren het Jan Joris Verheul en Duncan Huisman die het gehele veld achter zich lieten, terwijl achter hen een gevecht voor de derde plaats tussen Bertus Sanders, Daniel Roos (ZWE) en Ricardo van der Ende ontstond.

In Les Combes kwam het strijdende drietal echter met elkaar in contact, waarna Roos en Van der Ende door het gras gingen. De Alfab Racing Aston Martin Vantage en de PROsport Performance Porsche 911 GT4 konden zonder veel problemen hun weg vervolgen, Van der Ende stuurde zijn BMW M3 GT4 met beschadigd rechterachterwiel naar de pits.

Verheul kwam in de 12e ronde vanaf de tweede plaats de pits in voor de verplichte stop, twee ronden later gevolgd door Huisman. De twee extra ronden leverden echter niet het gewenste voordeel op voor de combinatie Huisman/Braams, want Marcel Nooren kon snel teamgenoot Luc Braams passeren en korte tijd later was ook de Alfab Racing Aston Martin van Erik Behrens er voorbij.

Nooren kwam vervolgens achter de Racing Team Holland by Ekris Motorsport BMW van Bernhard van Oranje, die een ronde achterstand had, vast te zitten en kon niet uitlopen. Toen vervolgens de safety car op de baan kwam nadat Jörg Viebahn zijn Porsche bij het opkomen van het rechte stuk parkeerde, schoof het hele veld weer in elkaar.

Met nog een paar minuten op de klok werd de wedstrijd vrijgegeven en in de laatste ronden kwamen de Nova Ginetta's van Stefano Stefanelli en Lorenzo Marcucci (ITA/ITA) en Salvador Tineo/Mark Speakerwas (ESP/ITA) snel opzetten. Nooren had echter genoeg voorsprong om als eerste over de streep te komen, hij finishte uiteindelijk net voor de beide Ginetta's. Erik Behrens kon de Ginetta's niet voorblijven en kwam als vierde over de finish.

CY7H7910

Net als gisteren was André Grammatico het sterkste in de GT4 Am klasse. De BMW Espace Bienvenue coureur bleef met zijn BMW M3 GT4 merkgenoten Liesette Braams en Rob Severs voor. Fabian Lauda nam kort voor de pitstops de leiding over van Grammatico, maar de Oostenrijker ging in de 19e ronde met zijn Lotus Evora GT4 van de baan en moest opgeven.

Na afloop deelde de wedstrijdleiding ook vandaag weer een aantal tijdstraffen uit. Erik Behrens/Daniel Roos kregen 60 seconden straf wegens een te korte pit stop, Rob Severs/Liesette Braams ontvingen 30 seconden voor een verkeerde pit stop, terwijl Pieter Christiaan van Oranje/Simon Knap, Jesse Anttila/Fran Viel Bugliotti, Stefano Stefanelli/Lorenzo Manucci (2e algemeen) en Salvador Tineo/Mark Speakerwas (3e algemeen) 30 seconden kregen voor inhalen achter de safety car.

Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende worden wegens 'gevaarlijk rijgedrag' voor de volgende race 10 plaatsen teruggezet.

Door de straffen schoven Luca Magnoni en Manuel Lasagni door naar de tweede en derde plaats algemeen. In GT4 Am raakten Liesette Braams en Rob Severs hun tweede plaats kwijt aan de Ricknas Motorsport Porsche 911 GT4 van Hakan Ricknas en Magnus Holmstrom.

CY7H8007

Marcel Nooren: "Jan Joris had een super start. Hij ging er samen met Duncan vandoor. Hij zet 'm neer op P2 voor de rijderswissel. Luc ging ik zo voorbij, hij liet mij netjes ruimte. Daarna kwam het gevaar van achter in de vorm van de Aston Martin, maar hij had een te korte stop en daardoor koerste ik redelijk onbedreigd af op mijn eerste algemene overwinning in het GT4."

Jan Joris Verheul: "Voor het eerst dat ik samen met Marcel win. Geweldig! Het begon vanaf de start, ik lag vijfde. Ik viel precies in het rode licht. Ik haalde drie man in. Als tweede kwam ik La Source uit. Duncan en ik hebben daarna flink doorgereden, zijn onderling een aantal keer van positie gewisseld, maar hebben het elkaar niet te lastig gemaakt. Ondertussen waren achter ons de gevechten druk gaande en konden we een mooie voorsprong opbouwen."

De volgende races in de GT4 European Series staan gepland in het weekeinde van 30 en 31 augustus op het circuit van Paul Ricard (Frankrijk).

UITSLAGEN 24 HOURS OF SPA
Race 2 GT4 European Series:
1. Jan Joris Verheul (NED) - Marcel Nooren (NED), Camaro GT4, 21 ronden in 1:02:06,119 minuten
2. Luca Magnoni (ITA), Ginetta G50 Cup, op 6,029 seconden
3. Manuel Lasagni (ITA), Ginetta G50 Cup, op 7,157
4. André Grammatico (FRA), BMW M3 GT4, op 9,610
5. Duncan Huisman (NED) - Luc Braams (NED), Camaro GT4, op 14,572
6. Stefano Stefanelli (ITA) - Lorenzo Marcucci (ITA), Ginetta G50 Cup, op 30,072
7. Salvador Tineo (ITA) - Mark Speakerwas (ITA), Ginetta G50 Cup, op 30.400
8. Jesse Anttila (FIN) - Frank Viel Bugliotti (ARG), Ginetta G50 Cup, op 34.501
9. Simon Knap (NED) - Pieter-Christiaan van Oranje (NED), BMW M3 GT4,op 34.856
10. Daniel Roos (SWE) - Erik Behrens (SWE), Aston Martin Vantage, op 1:01.369
11. Andrea Perlini (ITA), Ginetta G50 Cup, op 1 ronde
12. Andres Josephson (ARG) - Lorenzo Bontempelli (ITA), Ginetta G50 Cup, op 1 ronde
13. Hakan Ricknas (SWE) - Magnus Holmstrom (SWE), Porsche 911 Cup GT4,op 1 ronde
14. Ricardo van der Ende (NED) - Bernhard van Oranje (NED), BMW M3 GT4, op 1 ronde
15. Rob Severs (NED) - Liesette Braams (NED), BMW M3 GT4, op 1 ronde
16. Fabian Lauda (AUT), Lotus Evora GT4, op 3 ronden

Niet geklasseerd:
Bertus Sanders (NED) - Jörg Viebahn (GER), Porsche 911 GT4, op 8 ronden
Roberto Gentili, Ginetta G50 Cup, op 9 ronden

Niet gestart:
Peter Larsen (DAN) - Johan Rosen (SWE), Ginetta G50 GT4
Lee Mowle (ENG), Ginetta G55 GT4
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet