Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Ocon kroont perfect weekend met derde zege, Verstappen wordt tweede

140713 F3 R3 Verstappen podium
Toch weer een podium: met zijn tweede plaats houdt Max Verstappen de schade beperkt

Wat Max Verstappen kan, dat kan Esteban Ocon ook: net als onze landgenoot op Spa en de Norisring won ditmaal Ocon op de Moscow Raceway alle drie de wedstrijden van het FIA EK Formule 3. Na zijn beide overwinningen in de eerste twee races leidde de Fransman ook in de derde wedstrijd van start tot finish en reed zo zijn achtste seizoenszege naar huis. Max Verstappen eindigde na een spectaculair slotoffensief, waarbij hij zelfs nog even voor Ocon reed, op de tweede plaats, voor Antonio Fuoco. Dennis van de Laar behaalde als zesde zijn op één na beste resutaat van het seizoen tot nu toe, Jules Szymkowiak kwam als 13e over de eindstreep.


Tekst: René de Boer (vanuit Volokolamsk, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3


Terwijl Ocon vanaf pole de leiding pakt voor Blomqvist, Verstappen en Fuoco, gaat het in de eerste ronde mis verderop in het veld: Serralles en Nissany komen met elkaar in botsing en Szymkowiak gaat in de rondte. Daarop komt de safety-car in actie, die het veld tot en met de zesde ronde aanvoert. Bij de herstart blijft Ocon aan de leiding voor Blomqvist, Verstappen en Fuoco, daarachter King, Dennis en Auer. Dennis van de Laar is zevende.

140713 F3 R3 Start
Start van de race met Ocon aan de leiding en Verstapopen rechts daarachter

Net als in de eerste race is de wedstrijdleiding weer actief vanwege valse starts, waardoor Blomqvist, Gelael en Ferrucci de pits in moeten. Daardoor schuift Verstappen op naar de tweede plaats, voor Fuoco, King en Dennis. Er is een mooi duel tussen Menezes en Giovinazzi voor de 14e plaats, maar dat vindt een einde als Menezes aan het einde van de 15e ronde de pits in rijdt voor een 'drive-through' als gevolg van het meervoudig overschrijven van de afgrenzing van de baan. Ook Beretta krijgt weer eens zo'n soort straf, waarmee hij ook in de eerste race van de dag al te kampen had.

In de 17e ronde komt het tot een aanrijding tussen Auer en King in de strijd om de zesde plaats. De auto's van de twee kemphanen raken elkaar en Auer heeft geluk dat zijn auto niet omslaat. Voor beiden is de race ten einde, terwijl Szymkowiak vanwege een beschadigde voorvleugel de pits in komt. Na het ongeval van King en Auer komt opnieuw de safety-car in actie, de race wordt op tijd gereden. Ocon leidt voor Verstappen, Fuoco, Dennis, Van de Laar, Rosenqvist, Latifi, Calderon, Hurst en Blomqvist. Aan het eind van de 20e ronde komt de safety-car de pits in, waarna er nog een ronde onder reguliere omstandigheden kan worden afgelegd.

Verstappen gaat voor de herstart al vroeg op het gas en haalt Ocon in de laatste bocht voor start en finish aan de buitenkant in, maar gaat wijd en verliest even later zijn plek weer aan de Fransman. Die rijdt vervolgens zijn derde overwinning van het seizoen naar huis, voor Verstappen, Fuoco, Dennis, Rosenqvist, Van de Laar, Blomqvist, Calderon, Hurst en Giovinazzi.

140713 F3 R3 podium
Podium in race 3 met Verstappen, Ocon en Fuoco

Uitslag:
1. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, 21 r. in 36:08,124 (gem. 137,069 km/u)
2. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 0,691
3. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 1,202
4. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 1,918
5. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 2,371
6. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 2,824
7. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 3,502
8. Tatiana Calderon (Col), Dallara F312-Mercedes, op 4,094
13. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 8,776

Stand na 21 van 33 races:
1. Esteban Ocon, 379 punten
2. Max Verstappen, 263
3. Lucas Auer, 211
4. Tom Blomqvist, 208
5. Antonio Fuoco, 162
6. Jordan King, 134
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet