Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Jan Lammers zorgt voor Nederlands podiumsucces in Moskou

140713 Scirocco Start
Start van de race, waarbij Jan Lammers met de oranje auto vanaf pole al duidelijk is teruggevallen

"Nu merk ik weer hoe waardeloos het eigenlijk is om tweede te worden, zelfs als het eigenlijk nergens over gaat. En dan zijn er ook nog mensen die je daarmee feliciteren..." Het is duidelijk, Jan Lammers heeft nog niets van zijn competitieve instelling verloren. Op de Moscow Raceway nam hij deel aan een gastrace met auto's uit de Duitse Volkswagen Scirocco R-Cup op uitnodiging van cupsponsor Gazprom. Temidden van bekende coureurs als oud-ITC-kampioen en tweevoudig Le Mans-winnaar Manuel Reuter, oud-DTM-kampioen Nicola Larini, rallylegende Markku Alén en Dakar-truck-winnaar Andrey Karginov eindigde de coureur uit Katwijk achter Larini nipt geslagen als tweede. "Op zich niet verkeerd, maar wel als je vanaf de pole-position start. Ik had hier toch echt wel graag willen winnen", aldus Lammers.

Tekst: René de Boer (vanuit Volokolamsk, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Alexander Trienitz/Volkswagen

Het optreden in Moskou was voor Lammers niet zijn eerste gaststart in de Volkswagen Scirocco Cup, de afgelopen jaren reed hij al een aantal keren in de merkencup van de Duitse fabrikant. Lammers: "Toen de vraag kwam of ik ook in Moskou wilde rijden, hoefde ik niet lang na te denken, want ik vind het altijd leuk om te doen, de serie is goed georganiseerd en Volkswagen zorgt prima voor zijn gasten." De Le Mans-winnaar reed voor de gelegenheid passend in een oranje auto met opschrift van seriesponsor ZF. Aanvankelijk zou ook Arie Luyendijk rijden, maar die bleek verplichtingen bij de IndyCars in Iowa te hebben, zodat hij niet in Rusland kon deelnemen.

140713 Scirocco Lammers grid
Lammers reed voor de gelegenheid met een oranje auto en startte vanaf pole

Dat de snelheid er bij Lammers ook in de Scirocco goed in zit, liet hij in de kwalificatie zien door met een voorsprong van 0,116 seconden de snelste tijd te rijden. Met zijn tijd van 1:52,244 minuten op het 3,931 kilometer lange circuit eindigde hij voor Lada-WTCC-coureur Mikhail Kozlovzkiy, Nicola Larini, Manuel Reuter en FIA WEC-rijder Viktor Shaitar. Ook oud-voetballer Jerzy Dudek, in 2005 winnaar van de Champions' Leage met Liverpool en daarna speler van Real Madrid, stond aan de start. Dudek rijdt tegenwoordig in de Volkswagen Castrol Cup Poland. Andere gastrijders waren Formule 3-coureur Nikita Zlobin, vorige week nog in actie tijdens de Masters op Circuit Park Zandvoort, oud-skispringer Sven Hannawald en 'Playmates' Doreen Seidel uit Duitsland en Inessa Tushkanova uit Rusland.

140713 Scirocco Larini Lammers
Lammers op de tweede plaats achter Larini

De start verliep voor Lammers allesbehalve optimaal, maar dat was ook deels te wijten aan startcommissaris Sven Stoppe, die het licht, zoals hij zelf later ook toegaf, wel extreem lang op rood liet. "Ik dacht al: 'waarom rijdt niemand weg', maar toen reed iedereen en stond ik zelf nog", verklaarde Lammers na afloop. Hij viel terug tot de vijfde plaats achter Larini, Kozlovzkiy, Reuter en Shaitar, maar kon nog in de eerste ronde weer naar de tweede positie rijden. Daar bleef hij vervolgens ook tot het einde van de wedstrijd, die na een aanrijding tussen Sven Hannawald en Inessa Tushkanova drie ronden lang achter de safety-car werd verreden. "Ik kwam in de slotfase nog wel dichterbij Larini, maar kon het gat uiteindelijk niet helemaal meer dichtrijden. Bovendien was hij ook gewoon sneller, dus zelfs al had ik voor hem gezeten, dan was hij er op de rechte stukken toch wel voorbij gekomen", luidde Lammers' commentaar. "Hoe dan ook, ik heb weer veel plezier gehad, en als ik weer eens de gelegenheid krijg, ben ik er natuurlijk graag weer bij!"

140713 Scirocco Podium
Het podium met vlnr Lammers, Larini en WTCC-coureur Kozlovzkiy

Uitslag:
1. Nicola Larini (Ita), 13 r. in 25:35,084 (gem. 119,844 km/u)
2. Jan Lammers (Ned), op 2,708
3. Mikhail Kozlovzkiy (Rus), op 4,757
4. Nikita Zlobin (Rus), op 8,750
5. Viktor Shaitar (Rus), op 10,939
6. Markku Alén (Fin), op 15,370
7. Andrey Sevastyanov (Rus), op 15,549
8. Doreen Seidel (Dui), op 21,995

140713 Scirocco Lammers solo

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet