Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Ocon wint opnieuw en profiteert van technisch probleem Verstappen

Esteban Ocon heeft de smaak van het winnen duidelijk weer te pakken. Op de Moscow Raceway behaalde de Franse coureur van het Prema Powerteam zijn zevende overwinning van het seizoen. Hij leidde van start tot finish en won met de comfortabele marge van 5,3 seconden op zijn Italiaanse teamgenoot Antonio Fuoco en profiteerde maximaal van het feit dat Max Verstappen ditmaal geen punten scoorde, want de rijder van Van Amersfoort Racing moest in de dertiende ronde de pits in vanwege een probleem met de dynamo en viel uit. Blomqvist eindigde als derde, terwijl Van de Laar dankzij een spectaculaire manoeuvre in de laatste ronde als negende over de eindstreep kwam.

Tekst: René de Boer (vanuit Volokolamsk, Twitter: @renedeboer)

Ocon pakt bij de start de leiding. Fuoco drukt Blomqvist een beetje naar de buitenkant en pakt de tweede plaats, daarachter Blomqvist en Verstappen, die bij de start een beetje momentum verloren lijkt te hebben. Verderop in het veld raken Nissany en Ferrucci kort buiten de baan, maar zonder grote gevolgen. Auer rijdt op de vijfde plaats, daarachter King, Dennis, Rosenqvist, Latifi en Van de Laar. Hector Hurst rijdt aan het eind van de eerste ronde de pits in, terwijl Michele Beretta, die nota bene op de laatste plaats rondrijdt, een drive-through krijgt vanwege een valse start.

Na twee ronden heeft Ocon al een voorsprong van twee seconden op Fuoco. Van de Laar is teruggevallen naar de twaalfde plaats. Voor Beretta is de gifbeker nog niet leeg: in de derde ronde verschijnt de melding op het beeldscherm dat hij 'under investigation' is vanwege het overschrijden van de maximum snelheid in de pitstraat toen hij binnenkwam voor zijn 'drive-through'. Korte tijd later krijgt hij daarom nog een 'drive-through' en gaat ondertussen ook nog een keer in de rondte... Aan het einde van de vijfde ronde rijdt hij de pits in en stapt uit – zijn enige verstandige beslissing tijdens deze race.

Vooraan het veld heeft Ocon halverwege de race een voorsprong van 3,5 seconden terwijl Verstappen in de problemen is: hij lijkt problemen te hebben met schakelen en valt steeds verder terug. Aan het eind van de twaalfde ronde rijdt hij de pits in en valt uit. Fuoco heeft een marge van een seconde op Auer, die inmiddels vierde is, daarachter King, Dennis, Rosenqvist, Latifi, Menezes en Van de Laar. Jules Szymkowiak rijdt op de 13e plaats.

De tweede helft van de race brengt opmerkelijk weinig actie. Beretta rijdt af en toe nog eens een ronde, gaat nog een keer in de rondte en rijdt ook Ocon in de weg, maar rijdt dan toch maar weer de pits in. Latifi en Menezes hebben wel een mooie strijd om de achszste plaats, waarbij Menezes de Canadees bij het ingaan van de laatste bocht passeert, dan wijd gaat en zijn plek toch weer aan Latifi verliest. Ocon wint uiteindelijk met een voorsprong van 5,3 seconden op Fuoco, daarachter eindigen Blomqvist, Auer, King, Dennis, Rosenqvist en Latifi. Van de Laar passeert met een spectaculaire manoeuvre in de laatste bocht nog Menezes en verovert zo de negende plaats, Menezes wordt tiende als best geklasseerde Van Amersfoort-rijder, Szymkowiak wordt als 13e afgevlagd.

Uitslag:
1. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, 24 r. in 35:42,871
2. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 5,309
3. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 5,842
4. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 7,028
5. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 8,685
6. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 13,728
7. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 15,890
8. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 23,652
9. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 16,583
13. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 31,485
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet