Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Ocon behaalt zesde seizoenszege, Verstappen derde

140712 F3 R1 Start
Start van de eerste F3-race op Moscow Raceway met Ocon aan de leiding

Na zes races met winst voor Max Verstappen was het bij de première van het FIA EK Formule 3 op de Moscow Raceway kampioenschapsleider Esteban Ocon die weer op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen. In een race over 24 ronden op het 3,961 kilometer lange circuit behaalde de Franse rijder van het Prema Powerteam, die vanaf de pole-position startte, zijn zesde overwinning van het seizoen. De Brit Jake Dennis eindigde als tweede, Max Verstappen passeerde in de beginfase Tom Blomqvist en veroverde zo de derde plaats, die hij tot aan het vallen van de finishvlag vasthield. Jules Szymkowiak en Dennis van de Laar eindigden respectievelijk op de plaatsen elf en twaalf.

Tekst: René de Boer (vanuit Volokolamsk, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3


Terwijl Calderon op de grid blijft staan, pakt Ocon de leiding voor King, Blomqvist en Verstappen, die zijn vierde plek moet verdedigen tegen de goed gestarte Lucas Auer. Ocon komt met een voorsprong van 0,8 seconden op King terug uit de eerste ronde, terwijl Jules Szymkowiak in de laatste bocht zijn zevende plaats aan Nicholas Latifi verliest. Sean Gelael krijgt een drive-through vanwege een valse start. Aan het eind van de tweede ronde passeert Verstappen aan de buitenkant van de laatste bocht Blomqvist en is daarmee derde. Hector Hurst is de volgende rijder met een drive-through, ook vanwege een valse start. Szymkowiak valt ondertussen verder terug en komt als elfde uit de derde ronde, Van de Laar rijdt op de 13e plaats.

Michele Beretta krijgt al na vier ronden een drive-through vanwege het meermaals overschrijden van de afgrenzing van de baan. In de vijfde ronde passeert Giovinazzi Nissany, terwijl enkele tientallen meters later ook Ferrucci Nissany passeert. Gelael gaat in de rondte in de vijfde ronde, terwijl Menezes jacht maakt op zijn Van Amersfoort-teamgenoot Jules Szymkowiak in de strijd om de elfde plaats. In de zevende ronde plaatst Menezes een aanval op Szymkowiak en gaat er bij het aanremmen van de laatste bocht voorbij, maar in de eerste bocht pakt Szymkowiak zijn elfde positie terug, waarna Menezes direct onder druk komt van Van de Laar. Korte tijd later passeert Menezes toch weer Szymkowiak en is daarmee opnieuw elfde.

140712 F3 R1 Ocon action
Ocon hield King op veilige afstand

Halverwege de race heeft Ocon een voorsprong van 2,1 seconden op King, terwijl Verstappen 1,9 seconden achter King op de derde plaats rijdt. De Nederlander heeft op zijn beurt een marge van 0,8 seconden op Blomqvist. Daarachter luidt de volgorde: Auer, Fuoco, Latifi, Rosenqvist, Serralles en Dennis op de plaatsen vijf tot en met tien; Szymkowiak is twaalfde, Van de Laar dertiende. In de 14e ronde verliest King duidelijk tijd en Verstappen komt zienderogen dichterbij.

In de 15e ronde is er slecht nieuws voor Jake Dennis, die ook een drive-through voor het overschrijden van de afgrenzing van de baan krijgt en daarmee zijn top-tien-positie kwijtraakt. De volgende die een straf krijgt is Roy Nissany, voor hetzelfde vergrijp. De Israëli komt binnen aan het eind van ronde 18. Vooraan het veld zijn er geen positiewisselingen meer, al wordt de voorsprong van Ocon iets kleiner. Niettemin is de overwinning voor de Fransman op geen enkel moment in gevaar en zo staat hij na afloop van de race voor de eerste keer sinds zeven races weer eens op de hoogste trede van het podium, gevolgd dor King, Verstapen, Blomqvist, Auer, Fuoco, Latifi en Rosenqvist. Menezes haalt in de voorlaatste ronde nog Serralles in en verovert daarmee de negende plaats. In de laatste omloop gaat Serralles er weer voorbij en komt vervolgens als negende over de eindstreep, Menezes scoort het laatste punt als tiende, Szymkowiak en Van de Laar worden respectievelijk als elfde en twaalfde geklasseerd.

140712 F3 R1 Verstappen champgne
Opnieuw sekt voor Max Verstappen

Uitslag:
1. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, 24 r. in 35:47,041
2. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 1,536
3. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 2,074
4. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 3,645
5. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 7,254
6. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 11,289
7. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 19,679
8. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 20,711

140712 F3 R1 VdLaar
Dennis van de Laar eindigde als twaalfde
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet