Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Max Verstappen maakt galavoorstelling in Neurenberg perfect

2014 Verstappen Grid
Een beeld dat de concurrentie dit weekeinde niet te zien kreeg: de voorkant van de auto van Max Verstappen

En dat is drie. Tenminste voor dit weekeinde, want evenals vorige week in het Belgische Spa-Francorchamps won Van Amersfoort-coureur Max Verstappen ook op de Norisring in Neurenberg alle drie de races van het FIA EK Formule 3. Op de late zondagmiddag was Verstappen wederom een klasse apart en behaalde zijn zesde opeenvolgende zege, een nog niet eerder vertoond feit in de historie van het FIA EK. De Fransman Esteban Ocon, leider in het kampioenschap, eindigde als tweede, de Brit Jordan King kwam als derde over de streep. Voor de beide andere Nederlanders in het veld was de race al over voordat die goed en wel was begonnen: Van de Laar strandde in de startopstelling, voor Szymkowiak was het na een aanrijding direct na de start afgelopen. Na 18 van de 33 races staat Ocon nog steeds aan de leiding in het kampioenschap, maar Verstappen is hem inmiddels tot op 74 punten genaderd.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

De startprocedure wordt afgebroken, omdat de auto van Dennis van de Laar aan de rechter kant naast zijn startbox staat en niet wegkomt. Daarop legt het veld nog een opwarmronde af, de monteurs van het Prema Powerteam duwen de auto van Van de Laar de pitstraat in. Verstappen neemt de leiding voor Blomqvist. Nissany en Szymkowiak komen met elkaar in botsing en iets verderop in de Grundigkehre gaat het goed mis: Jake Dennis schiet bijna ongeremd rechtdoor en komt middenin het veld terecht, waar hij een kettingbotsing veroorzaakt. Betrokken zijn Blomqvist, Rosenqvist, Auer, Beretta. De safety-car komt in actie. Verstappen leidt voor Ocon, King, Ferrucci, Gelael, Menezes, Giovinazzi, Calderon, Toril en Gilbert.

2014 Jules Teleurgesteld
Teleurstelling voor Jules Szymkowiak na zijn vroegtijdige uitval

Aan het eind van de zesde ronde komt de safety-car terug de pits in. Verstappen goudt zijn eerste plaats vast, daarachter Ocon en King. Latifi rijdt de pits in met schade aan zijn auto. Calderon zet Giovinazzi onder druk in de strijd om de zevende plaats, maar vooralsnog zonder resultaat. Na elf ronden heeft Verstappen een voorsprong van 1,2 seconden op Ocon, die op zijn beurt weer zeven tienden van een seconde voorsprong op King heeft. Gelael passeert Ferrucci bij het aanremmen van Grundig in de twaalfde ronde en is daarmee vierde, verreweg zijn beste klassering tot nu toe. Guimaraes strandt weer eens voortijdig in de afgrenzing van de baan, waarmee de race voor hem ten einde is.

In de 18e ronde is er een spannende strijd om de vijfde plaats, waarbij Ferrucci en Menezes Gelael inhalen. Calderon is ondertussen wat teruggevallen, de Colombiaanse rijdt op de negende plaats. Lucas Auer, die tijd verloor bij de kettingbotsing in de beginfase en terugviel naar de staart van het veld, rijdt na 20 ronden alweer in de top tien. Ondertussen heeft Verstappen een comfortabele voorsprong van 2,4 seconden op Ocon, daarachter King, Ferrucci, Menezes, Gelael en Giovinazzi.

In de 23e ronde passeert Lucas Auer Alexander Toril in de strijd om de negende plaats. Eben later verliest Toril nog een plek aan Antonio Fuoco. In de 34e ronde passeert Auer Calderon en neemt daarmee de achtste plaats over. Vervolgens maakt hij jacht op Giovinazzi en in de 39e ronde plaatst hij een aanval op de Italiaan, vooralsnog echter zonder resultaat. Verstappen gaat met een voorsprong van 5,2 seconden de 40e en laatste ronde van de race in en rijdt de overwinning naar huis. Ocon eindigt als tweede voor King, Ferrucci, Menezes, Gelael, Giovinazzi, Auer, Fuoco en Calderon.

2014 Max Vreugde
En weer één: Max Verstappen was ook dit weekeinde ongenaakbaar

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 40 r. in 35:02,795 (gem. 157,505 km/u)
2. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 4,761
3. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 7,529
4. Santino Ferrucci (VSt), Dallara F312-Mercedes, op 21,187
5. Gustavo Menezes (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 21,779
6. Sean Gelael (Ind), Dallara F312-Volkswagen, op 23,563
7. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 25,319
8. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 25,910

Stand na 18 van 33 races:
1. Esteban Ocon, 304 punten
2. Max Verstappen, 230
3. Lucas Auer, 189
4. Tom Blomqvist, 175
5. Antonio Fuoco, 121
6. Felix Rosenqvist, 112
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet